Okazje na Allegro
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Można próbować delikatnie przegiąć szczęki i dopiero szlifować. Chociaż zrobić to dokładnie dla kogoś kto nie ma dokładnych przyrządów i maszyn będzie dokonaniem życiowym.pabloid pisze: Jak wynika z aukcji suwmiarka ma wytarte szczęki do pomiaru otworów. (czyli są na minusie) Jedyna możliwość ich naprawy to nałożenie warstwy chromu i szlifowanie, względnie dolutowanie wstawek z węglika i ponowne kształtowanie szczęk.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
IMPULS3 pisze:Można próbować delikatnie przegiąć szczęki i dopiero szlifować
Powiem tak- naprawiłem tak dwie suwmiarki (Mahr i Tesa) tzn. przegiąłem jedną ze szczęk do pomiarów wewnętrznych i potem ją doszlifowałem tak, zachowana jest równoległość i że obie naprawiane suwmiarki mierzą poprawnie. Trzeba przegiąć z nadmiarem żeby było z czego szlifować a potem kontrolować mierząc suwmiarką wzorzec- choćby łożysko sprawdzone wcześniej mikromierzem. Szlifowałem suwmiarkę zamocowaną na suporcie tokarki, ściernica diamentowa garnkowa o granulacji 28/20 w uchwycie. Potem nadałem szczęce lekkie zaokrąglenie- już recznie pod lupą- taką jubilerską. Da się

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Może bezpieczniej byłoby rozklepać (na ciepło?), oczywiście najlepiej np pod praską?pabloid pisze:próba naprawy trzeciej (Mitutoyo srebrna) skończyła się utrąceniem szczęki... No okazało się, że była porządnie zahartowana i krucha
Albo dorobić przykręcaną na stałe szczękę? (jeśli do części stałej)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Z grzaniem ciężka sprawa, bo potem trzeba by hartować i odpuszczać, stal nieznana, ciężko dobrać parametry, a na dodatek pokryłaby mi sie suwmiarka zgorzeliną...no ale pewnie lepsze to, niż ułamana szczęka. No i problematyczne jest grzanie bez odklejenia tego paska plastikowego, a on jest raczej do odklejenia ciężki. Co do naprawy suwmiarki tzn ułamanej szczęki to u mnie to nie ma już sensu bo z tej drugiej co była dawcą ma przełożony rozbity wyświetlacz, więc generalnie w niej już nic nie działa za wyjątkiem jak pisałem suwaka który jest ok.