rozwiertak rozbija o 0,03
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Jak gość pracuje dla NASA to może być problem.CFA pisze:Pocienkować łatwo.WZÓR pisze:Wrzuć rozwiertak na kły , szlifnij go o te 0.03 i obejdzie się zbędnego pisania i rozważania.
P.s.
.... , czasami i tak trzeba zrobić.![]()
I co dalej jak po tym zabiegu będzie robił 22,98?

P.s.
Swoją drogą to te 0.03 daleko nie odchodzą od normy.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Może i nie odbiega, ale zgodnie z wymaganiami nie jest.WZÓR pisze:Jak gość pracuje dla NASA to może być problem.CFA pisze:I co dalej jak po tym zabiegu będzie robił 22,98?
Swoją drogą to te 0.03 daleko nie odchodzą od normy.
Inaczej powiem: tolerancja przejechana o 50%.
Czyli schrott.
PS
Nie musi być NASA - robiłem kiedyś dla firmy, która miała kontrolę na wejściu
(niemiecki producent wtryskarek) i wyłapywali wszystkie owale, przekroczenia tolerancji, błędy kształtu itp. Jak się zaczniesz bawić w wymianę tego u klienta albo poprawianie, dosyłanie itp, to szybko stwierdzisz, że opłaca się robić zgodnie z rysunkiem.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Szlifowanie rozwiertaka żeby nie rozbijał? Słyszycie się ludzie
?? Zagadnienie rozwiertaków szlifowanych dedykowanych pod odpowiednie roboty jest mi dobrze znane ale nie ma potrzeby nic kombinować jeżeli chcemy zrobić prosty otwór bez uskoków w tolerancji H7, H8 .... Bez wątpienia jak nowy rozwiertak ci rozbija to jest problem tego rodzaju że, jest na sztywno bez oprawki wahliwej i działa jak wytaczadło.
Rozwiertakami nie robi się na sztywno.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Heeviper pisze:... Bez wątpienia jak nowy rozwiertak ci rozbija to jest problem tego rodzaju że, jest na sztywno bez oprawki wahliwej i działa jak wytaczadło.
A ja używam rozwiertaków Garant-a i oprawki ER i problemów nie mam.
Wypadałoby zadać pytanie jakiego producenta jest ten rozwiertak....Rozwiercam otwory na 23 h7, nowy rozwiertak wykonany z hss-e rozbija otwór do 23,04 w stali.
.... , bo jak to jakaś chińska tandeta , to się nie dziwię.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
U mnie na zakładzie otwory robione przez lata rozwiertakami, pewno można by liczyć już w milionach. Tylko wahliwa oprawka.
Takie gadanie że idzie na sztywno to strata czasu. Od tego są oprawki wahliwe nawet na CNC.
Oczywiście naddatek nie za duży ( najlepiej 0,1-0,3mm) i obroty odpowiednie + chłodzenie
Takie gadanie że idzie na sztywno to strata czasu. Od tego są oprawki wahliwe nawet na CNC.
Oczywiście naddatek nie za duży ( najlepiej 0,1-0,3mm) i obroty odpowiednie + chłodzenie