Uchwyt tokarski FUERDA (chiński)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
Najlepiej trochę czasu poświęcić na polowanie i okazyjnie kupić nowego Bisona jako uchwyt podstawowy (czyli najczęściej 3 szczękowy samocentrujący). W miarę dobre są też TOS'y. Jako uchwyt dodatkowy, np. czteroszczękowy, można śmiało wybrać Fuerdę lub coś podobnego. U mnie oryginalnie był chiński, o dziwo całkiem dokładny, ale chodził z zacięciami, dałem Bisona i to jest całkiem inna praca.rc36 pisze:kupić używany uchwyt jakiejś renomowanej firmy czy nowego chińczyka.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Posty w temacie: 9
Mam przy swojej Bernardo fuerdowskie 125-tki już 6 lat, zarówno 3-szczękowy samocentrujący, jak i 4-szczękowy niezależny, i jak dotąd nie stwierdziłem jakiegoś niepokojącego zużycia czy niedokładności, ale używam amatorsko więc nie wiem jak byłoby z trwałością przy przemysłowym zastosowaniu.ahabich pisze:Użytkowałem 2 4-szczękowe niezależne Fuerdy i nie narzekam
Może kolega źle trafił (co przy chińczykach niestety się zdarza), bo nawet na angielskojęzycznych forach chińskie Fuerdy nie mają jakiejś specjalnie złej opinii..rc36 pisze:Ja od miesiąca użytkuje oryginalny uchwyt od Nutoola 550 i jestem załamany jego jakością
Nie równają się oczywiście naszemu Bisonowi, który ma w świecie doskonałą opinię, np u Amerykanów czy Australijczyków, czy japońskim San-Ei, Noblom, czy bardziej u nas znanym Kitagawa..
Chciałbym tylko przypomnieć zwłaszcza mniej doświadczonym kolegom, starą tokarską prawdę, która mówi:
"Detal zamocowany w uchwycie będzie tak długo idealnie współosiowy, dopóki się go nie odmocuje.."
Więc zawsze staraj się zrobić mające być bardzo współosiowymi ważne powierzchnie - w jednym zamocowaniu, lub w kłach..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Ostatnio w dziale: Giełda był do kupienia nówka uchwyt Bisona .... , ale chętnych nie było.clipper7 pisze:Najlepiej trochę czasu poświęcić na polowanie i okazyjnie kupić nowego Bisona jako uchwyt podstawowy (czyli najczęściej 3 szczękowy samocentrujący). ...rc36 pisze:kupić używany uchwyt jakiejś renomowanej firmy czy nowego chińczyka.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 5
Ja mam jakiś badziew ze znaczkiem "H"*******************************************clipper7 pisze:Wg mojej wiedzy, w Nutool'u 550 nie dawali Fuerdy, niestety.
Okazało się że były przestawione szczęki w uchwycie (brak numeracji na korpusie uchwytu) bicie szczęk zmniejszyło się z 0,1mm do 0,02mm więc na razie chińczyk sobie u mnie popracuje, ale będę się rozglądał za jakimś uchwytem lepszej jakości.