PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 253
Raczej niemożliwe – za mało miejsca. Za to taki adapter jak na obrazku u wojtka30 jak najbardziej.Mam sugestię, żeby się pożegnać z tym złączem na taśmę płaską do silników i załączyć normalny port na śrubki.
W sumie to faktycznie powinno być tych osi z pięć: 3+1 zależna +1 obrotowa. I chyba tak zrobimy.mogę mieć osie zależne plus 4 oś obrotowa...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 104
Nie wiem jak jest teraz zrobiona obrotowa. Ale w pierwszej wersji było to mocno uciążliwe, bo była ona mocno zależna od nastaw osi która była rzutowana. To powodowało poważne kłopoty ze skalowaniem i w ogóle nastawami. Na dodatek musiałem wyłączyć soft limit w osi X a potem zapomniałem go włączyć. Dobrze by było bardziej uniezależnić oś obrotową od osi rzutowanej. najlepiej żeby sam fakt rzutowania był jedyną częścią wspólną.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Hej panowie! Zainstalowałem Piko 4.0 i najnowszy FV. Niestety na programowaniu się nie znam nic i zupełnie nie wiem o co chodzi z PLC nawet czytając manual 
Ustawiłem prędkość rozpędzania wrzeciona, ale nie mogę teraz poruszać osiami z pulpitu. START STOP PAUZA RESET działają bez zarzutu. Wszystkie sygnały są bo pokazują się na kontrolkach. Co mam tam popisać żeby mi poszło?
Zauważyłem też, że po wciśnięciu pauzy maszyna zatrzymuje wrzeciono a dopiero potem podnosi głowicę - wcześniej było dobrze, czyli uniesienie głowicy -> wyhamowanie wrzeciona.
Dzięki za pomoc.

Ustawiłem prędkość rozpędzania wrzeciona, ale nie mogę teraz poruszać osiami z pulpitu. START STOP PAUZA RESET działają bez zarzutu. Wszystkie sygnały są bo pokazują się na kontrolkach. Co mam tam popisać żeby mi poszło?
Zauważyłem też, że po wciśnięciu pauzy maszyna zatrzymuje wrzeciono a dopiero potem podnosi głowicę - wcześniej było dobrze, czyli uniesienie głowicy -> wyhamowanie wrzeciona.
Dzięki za pomoc.
Jest robota - jest pinonc 

-
- Posty w temacie: 164
- Kontakt:
Pewnie masz krańcówki nie włączone i dlatego nie możesz poruszyć osiami. w konfiguracji maszyny wpisz soft limit i sprawdź czy się poruszy jeśli tak wybierz krańcówki ponownie a potem przejdź do PLC i wybierz jak masz podłączone wybierając w odpowiednią wartość 0...1...2...3 w parametrze #SET_OPTION 1 = 0 (jeśli masz wszystkie podłączone wybierasz #SET_OPTION 1 = 1
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi 

-
Uff jakoś się udało. Tam gdzie kazałeś wpisać 1 wpisałem 3. Wywaliło jakiś błąd, że coś się powiela, ale wpisałem tam 0 i poszło - sam nie wiem co zmieniałem.
Nie wiem jak wy, ale programowanie sterownika za pomocą linijek kodu to dla mnie za dużo - nie mam bladego pojęcia co robię
Nie działa tak samo JOG - wcześniej wpisywało się dwie wartości - szybki ruch i wolny. Ja wolny miałem wraz z guzikiem RESET. Teraz działa to tak: szybko z maks prędkością osi czyli 4m/min u mnie (nie ważne co wpiszę w opcjach w JOGu, jest to olane) albo powoli tak jak się wpisze w opcjach z opcją CTRL. Nie wiem, czy nie umiem tego znaleźć czy to błąd Piko.
Niestety ja się przesiadam na teraz starą wersję - ta mnie przerasta i przeraża. Moim zdaniem opcje powinny działać i zostać jak kiedyś, a jak ktoś się zna i umie czarować programistycznie to ma PLC dostępne.
Nie wiem jak wy, ale programowanie sterownika za pomocą linijek kodu to dla mnie za dużo - nie mam bladego pojęcia co robię

Nie działa tak samo JOG - wcześniej wpisywało się dwie wartości - szybki ruch i wolny. Ja wolny miałem wraz z guzikiem RESET. Teraz działa to tak: szybko z maks prędkością osi czyli 4m/min u mnie (nie ważne co wpiszę w opcjach w JOGu, jest to olane) albo powoli tak jak się wpisze w opcjach z opcją CTRL. Nie wiem, czy nie umiem tego znaleźć czy to błąd Piko.
Niestety ja się przesiadam na teraz starą wersję - ta mnie przerasta i przeraża. Moim zdaniem opcje powinny działać i zostać jak kiedyś, a jak ktoś się zna i umie czarować programistycznie to ma PLC dostępne.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2015, 16:42 przez bh91, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest robota - jest pinonc