Problem z G-CODEM
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Problem z G-CODEM
Witam
Dopiero zaczynam przygodę z frezarką cnc więc proszę o wyrozumiałość:-)
Projekt 20 otworów fi 4 robię w corelu,potem przesyłam do lazycam lub dxf2gcode.Generuję cod do macha .Z lazy cam jest nie pełny.Z 20 otworów jest 16 a z dxf2gcode podobnie plus dziwne duże koła, które frezarka odbiera jako otwory do frezowania.
Mach jest wersją demo i również wyskakuje komunikat o ograniczeniach oprogramowania.
Moje pytanie czy coś robię źle czy takiego projektu nie da się zrobić na wersjach demo i czas na zakup oprogramowania?
Wiem że są inne programy ale ze względu na pliki konfiguracyjne do macha,które otrzymałem od sprzedawcy wolałbym pozostać przy mach3
Dopiero zaczynam przygodę z frezarką cnc więc proszę o wyrozumiałość:-)
Projekt 20 otworów fi 4 robię w corelu,potem przesyłam do lazycam lub dxf2gcode.Generuję cod do macha .Z lazy cam jest nie pełny.Z 20 otworów jest 16 a z dxf2gcode podobnie plus dziwne duże koła, które frezarka odbiera jako otwory do frezowania.
Mach jest wersją demo i również wyskakuje komunikat o ograniczeniach oprogramowania.
Moje pytanie czy coś robię źle czy takiego projektu nie da się zrobić na wersjach demo i czas na zakup oprogramowania?
Wiem że są inne programy ale ze względu na pliki konfiguracyjne do macha,które otrzymałem od sprzedawcy wolałbym pozostać przy mach3
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
projekty proponuję robić w programach cadowskich (corel cade-em nie jest), dużo oprogramowania za free, na forum kilka tematów było.
Mach w wersji demo ma ograniczenia, tego nie przeskoczysz, masz do wyboru kupić pełną wersję, bawić się demem, przejść na linux, o machu piracie nie wspominam.
Mach w wersji demo ma ograniczenia, tego nie przeskoczysz, masz do wyboru kupić pełną wersję, bawić się demem, przejść na linux, o machu piracie nie wspominam.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Re: Problem z G-CODEM
Ten problem to w zasadzie klasyka - polecenia ruchu po okręgu w g-code występują w dwóch wersjach. A absolutnej - gdzie koordynaty środka są podawane względem początku układu współrzędnych i wzglednej w której pozycję środka podaje się względem aktualnej pozycji. Zarówno mach jak i dxf2cnc mogą działać w obu trybach, wystarczy ustawić w opcjach (w machu nazywa się to chyba "g3 g4 ijk mode" ).Pafełek pisze:z dxf2gcode podobnie plus dziwne duże koła, które frezarka odbiera jako otwory do frezowania.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Coś na temat CAM-ów?? Są jakieś pod LINUX??dance1 pisze:rc666 http://www.techdrivein.com/2011/08/8-be ... linux.html
Dzięki,
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
nie spotkałem się jeszcze z camem pod linuxa którego bym polecił.
Ludzie często polecają pycam ale ja z tym programem nie miałem do czynienia http://pycam.sourceforge.net/
Ludzie często polecają pycam ale ja z tym programem nie miałem do czynienia http://pycam.sourceforge.net/
I don't like principles, I prefer prejudices