Przeróbka -modyfikacja NUTOL -tokarka
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
Nie ma problemu. Tarczę mam małą na 74mm średnicy i 36 otworów. Robił ją adam Fx pod moje wrzeciono. Tylko zrobiłem miejsce na klin i wcisnąłem między koło pasowe a dystans. Musiałem trochę blachy z obudowy wyciąć żeby stabilnie przykręcić mocowanie czujników.syntetyczny pisze:Pokaże kolega jak zamocował enkoder. Zwykła tarcza z dziurkami, czy ttl? U mnie wsadziłem toczną 8x1.25mm boję się, że urwie uchwyt(oryginalny odlewany lol) przy pierwszej kolizji ;D

-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
Jeśli się urwie nie będę "rzeźbił dla sztuki" tylko kupię tcst2103 które mają mocowania. Na ta chwilę dostałem od Marka tcst1103 i takie założyłem. Uważam to za błąd osobiście bo to nie jest urządzenie elektroniczne tylko tokarka. Powinny być z mocowaniem takie jak te :kamar pisze: Polecam taki patent:
Natomiast same kabelki się nie urwą bo je przymocowałem dość stabilnie.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Nasuwa mi się pytanie.. czemu od tyłu nie umieściłeś tej przystawi wzorem tokarko-frezarek dostępnych w handlu? Rozumiem, że silnik z tyłu ale w jakim celu? Tylko wióry będzie zbierał. W X masz teraz kilkanaście centymetrów, a mogło być 2x więcej - bez podparcia ale przydaje się chociażby przy frezowaniu końców profili na długość.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!
-
- Posty w temacie: 20
a ja domyślam się dlaczego, przynajmniej dla wersji manualnej.skrzat pisze: czemu od tyłu nie umieściłeś tej przystawi wzorem tokarko-frezarek dostępnych w handlu?
Otóż przesuw w osi x (wzdłuż łoża) jest z racji luzów na przekładni zębatej i listwie, oraz dużej działce jednostkowej pokrętła, często dość problematyczny (bo "skacze", zależy jaki frez), więc nie za długie frezowania precyzyjniej jest jechać na śrubie sanek poprzecznych (ja na swojej często zamiast ręcznie frezowałem dłuższe odcinki na posuwie wzdłużnym, zaciskając zamek na śrubie pociągowej)
pozdrawiam,
Roman
Roman