I tu tez będą kłopoty z utrzymaniem geometrii. Pod spodem musiałaby być potężna ława wiążąca wszystkie nogi. Gaspar kiedyś robił to solidnie w swojej ale w mniejszej skali.IMPULS3 pisze: Ale nie chodzi o samo przykręcenie tylko też o ustawienie geometrii, a jk to zrobić tylko na samej posadzce. Moze i jest tam coś pod spodem więc nie wiem.
Agemowe 5 axis 5 x 3.5 x 1.5
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
I tak i nie. Jak Kamar pisze w miejscu w którym budowałem swój duży ploter miałem płytę fundamentową 0,5m głęboką z B50. W środku zbrojenie. Płyta pozwoliła związać konstrukcję na wolnostojących torach Y ze sobą na tyle by można było pracować.grzes_rupinski1 pisze: Bez przesady normalna podłoga wykonana zgodnie ze sztuką wytrzyma .
Teraz ten sam ploter stoi na innej hali, gdzie mam tylko fundamenty pod tylnymi stopami, też z porządnego betonu, ale już pod przednie stopy nie robiliśmy (fundament wtedy powinien być jeden - czyli płyta) i to był błąd, gdyż podczas szybkich ruchów osi Z (przyspieszenie 0,5G i prędkość 12m/min) w momencie wyhamowania osi na całej posaddzce w hali czuć tupnięcia jakby ktoś obok wbijał kafarem larseny

Oczywiście rozwiązaniem było spowolnienie przyspieszenia w tej osi do 0,2G. Oraz spięcie torów Y z przodu i z tyłu (przez co konstrukcja już nie jest o oddzielnych torach liniowych) Ale szkoda popełniać takie kompromisy, bo teraz ładowanie materiału o wadze powyżej 200 kg jest upierdliwe.
W przypadku maszyny jak z tego tematu, solidna płyta fundamentowa powinna zostać wylana przed montażem maszyny. Tylko nie zawsze zleceniodawca zgadza się na takie rozwiązania.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Wszystkie maszyny powinny stać na swoim fundamencie .
tylko ile ich stoi ?
My gdybamy a nie wiemy co jest pod maszyną hala wygląda na nową więc i podłoga pewnie nowa a ile ma grubości to wie tylko właściciel . Często w takich halach podłogi mają ponad 20cm plus siateczka z druciku fi 20 . Według mnie to wystarczający fundament .
Niema co porównywać podłogi zrobionej 10lat temu, piach nie zagęszczony beton trochę słabszy, trochę cieniej niż w projekcie a dziś wisi w powietrzu i pęka.
tylko ile ich stoi ?
My gdybamy a nie wiemy co jest pod maszyną hala wygląda na nową więc i podłoga pewnie nowa a ile ma grubości to wie tylko właściciel . Często w takich halach podłogi mają ponad 20cm plus siateczka z druciku fi 20 . Według mnie to wystarczający fundament .
Niema co porównywać podłogi zrobionej 10lat temu, piach nie zagęszczony beton trochę słabszy, trochę cieniej niż w projekcie a dziś wisi w powietrzu i pęka.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Nie ma tez co porównywać maszyny w zwartej konstrukcji czy lanego łoża z dwiema wolnostojącymi bieżniami
Kiedys w garażu miałem posadkę z dobrego betonu zalaną prawie pod same drzwi. Latem było fajnie a zima musiałem obciąć dobre dwa centymetry dolnej krawędzi .
Ratunkiem dla geometrii mogą być arkusze stalowej blachy =20 podłożone w poprzek. Można je wykorzystać do montażu elementów.

Kiedys w garażu miałem posadkę z dobrego betonu zalaną prawie pod same drzwi. Latem było fajnie a zima musiałem obciąć dobre dwa centymetry dolnej krawędzi .
Ratunkiem dla geometrii mogą być arkusze stalowej blachy =20 podłożone w poprzek. Można je wykorzystać do montażu elementów.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2015, 16:43 przez kamar, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty w temacie: 32
- Kontakt:
aj tam wymyslacie, co innego nacisk puntkowy a co innego na wiekszej powierzchni tak przewymiarowanego "hybrydowego monolitu", gdzie ja ten termin słyszalem ?
tutaj jedynie posadzka może osiadać, a co jesli klient halę wynajmuje ?
jak juz jestem przy tym monolicie to brak zastrzałów w osi podłuznej. belka jezdna miała z tyłu jakies petelki z profila dospawane, wiec ciekaw jestem jaki jest sam przekroj belki, ponadto powinna miec do przodu wysuniete lapy z dodatkowymi zastrzalami odpierajacymi tak, żeby wózek liniowy był ciut za osią zetki.
podejrzewam że teraz to juz pozamiatane i zostaje tylko wysterowanie napędów "na miekko"
tutaj jedynie posadzka może osiadać, a co jesli klient halę wynajmuje ?
jak juz jestem przy tym monolicie to brak zastrzałów w osi podłuznej. belka jezdna miała z tyłu jakies petelki z profila dospawane, wiec ciekaw jestem jaki jest sam przekroj belki, ponadto powinna miec do przodu wysuniete lapy z dodatkowymi zastrzalami odpierajacymi tak, żeby wózek liniowy był ciut za osią zetki.
podejrzewam że teraz to juz pozamiatane i zostaje tylko wysterowanie napędów "na miekko"
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Też znam takie przypadki bramkamar pisze: Kiedys w garażu miałem posadkę z dobrego betonu zalaną prawie pod same drzwi. Latem było fajnie a zima musiałem obciąć dobre dwa centymetry dolnej krawędzi .
.
nie zmienia to faktu że maszyna stoi na jednym kawałku betonu
i jak mróz ściśnie najwyżej będzie 5cm nad poziomem morza .
Ta frezarczka z fotki raczej pracuje głowiczkią 400 i czy aż taka ona prze wymiarowana do pracy tą głowicą .
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2015, 17:08 przez grzes_rupinski1, łącznie zmieniany 1 raz.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway