Tokarka Nutool MC 550W CNC - modyfikacja gruntowna.

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 kwie 2015, 12:25

IMPULS3 pisze:Wystarczyłyby 2 sprężyny po obydwu stronach ślimaka, nie za mocne i nie za słabe. .
Pełna racja :) ślimak to nie pasek na krokowcu, nie ustąpi.
Jak jeszcze znajdziesz żródło slimaków m2 to bedzie wszystko co potrzebuję do prototypa :)

Tagi:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: IMPULS3 » 12 kwie 2015, 12:56

Jak jeszcze znajdziesz żródło slimaków m2 to bedzie wszystko co potrzebuję do prototypa :)
Nie pomogę, bo nie znam żródła, ale dlaczego nie własna produkcja? Zwłaszcza ze to żadna wielka trwałość, ślimacznica spokojnie wytrzymałaby z aluminium czy żeliwa, bo z brązu to szkoda na to pieniędzy. :)

Tak sie zastanawiam co do tego blokowania jeszcze, czy nie lepiej byłoby unieść imak i po zmianie opuścić na blokadę. Zawsze byłby on dociągany do podłoża a przez to leżałby pewnie . (na zatrzaskach)

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 kwie 2015, 13:39

Ślimacznice to i tak muszę robić bo nietypowo wychodzi ale ślimaka to nie warto.
A unoszene imaka w czym pomoże ? I tak docisk jakąś spreżyną. obrotowy to wyreguluje bez luzu.

hecza
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Post napisał: hecza » 12 kwie 2015, 13:50

gmaro pisze:A co tam siedzi w środku ? jak to jest zbudowane podpowie ktoś ?
Zmieniacz, który wcześniej podałem za przykład zaniemógł i z tego tytułu miałem okazję go rozbierać.
W sumie to teraz żałuję, że nie porobiłem zdjęć / szkiców – ale wówczas i teraz też uważam, że przy jednostkowej pracy 4 gniazda to trochę mało i tak trzeba się naprzekładać tych narzędzi.
Zasada jego działania jest prosta – ze strony elektrycznej posiada tylko 5/6 czujników i zwykły silniczek DC – reszta działa czysto mechanicznie.
Zmieniacz działa w jednym kierunku (unosi się na bolcu, który popycha wyfrezowanie w pierścieniu) – po otrzymaniu sygnału o zadanej pozycji zmienia kierunek, opada i blokuje się samoistnie.
Silnik jest zasilany cały czas – tylko w czasie zmiany nominalnym napięciem, a w czasie pracy / blokady jakimś tam (nie mierzyłem) niewielkim (by się nie grzał zbyt / nie spalił) – by powodował lekkie napięcie ślimaka, a przez co odpowiednią moc blokady.
To w skrócie cała filozofia działania tego zmieniacza – myślę, że możliwa do wykorzystania także w innych typach – poziomych, pionowych i na więcej narzędzi.

Pozdrawiam

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 12 kwie 2015, 14:01

kamar pisze:Tak ,tylko sie waham czym popychać - pneumatykiem czy elektromagnesem.
Przepraszam, że się wtrącę mam taki pomysł czy nie prościej było by zrealizować blokowanie krzywką i tym samym napędem co obrót imaka?
Na zasadzie: silnik wykonuje obrót krzywka wypycha imak w górę (lub opuszcza bolce) zwalniając go, następnie obraca imak o zadany kąt, silnik zmienia kierunek obrotu i krzywka opuszcza i dociska imak na kołkach blokujących (lub wypycha bolce do góry). potrzebna będzie dodatkowo kulka ze sprężynką która w odpowiednich miejscach przytrzyma oś imaka aby nie cofał się on podczas blokowania tj. przy zmianie kierunku obrotów silnika.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 kwie 2015, 14:19

rdarek pisze: Na zasadzie: silnik wykonuje obrót krzywka wypycha imak w górę (lub opuszcza bolce) zwalniając go, następnie obraca imak o zadany kąt, silnik zmienia kierunek obrotu i krzywka opuszcza i dociska imak na kołkach blokujących .
Nie bardzo to widzę :) - silnik wykonuje obrót , krzywka wypycha a imak co wtedy robi ? Czeka aż go wypchną ?

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: rdarek » 12 kwie 2015, 15:33

kamar pisze:Nie bardzo to widzę :) - silnik wykonuje obrót , krzywka wypycha a imak co wtedy robi ? Czeka aż go wypchną ?
Już wyjaśniam co mi tam po głowie chodziło. Zaznaczam z mojej strony jest to tylko luźna koncepcja. Krzywka pozwala tylko np. na 1/4 swobodnego obrotu pierścienia po czym obraca pierścień wraz z osią lub w wersji drugiej dodatkową tarczę osadzoną na osi np na wieloklinie
Obrazek
czerwona strzałka kierunek obrotu, czarna kierunek przesunięcia.
kol. hecza opisał rozbierany zmieniacz i wydaje mi się , że zasada działania jest podobna
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2015, 15:41 przez rdarek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 12 kwie 2015, 15:39

Mocno kolega zmodyfikował oś X co by 1605 wsadzić?
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 12 kwie 2015, 15:45

Teoretycznie może zadziałać, ale... każde uniesienie imaka umożliwia dostanie się syfu między powierzchnie. Mój rewolwer spasowany na brązie a i tak musiałem dodatkowo uszczelnić gniazda narzędziowe bo gdzieś łapało wiórka.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 12 kwie 2015, 15:54

syntetyczny pisze:Mocno kolega zmodyfikował oś X co by 1605 wsadzić?
To było tak dawno, że nie pamiętam dokładnie bo śruby pozakładałem jakieś 3-4 lata temu a potem brakło czasu..w sankach musiałem frezować gniazdo i sama nakrętkę też lekko wymodelować.Zmieściła się i sprawuję się dobrze.Silnik wylądował z tyłu na sprzęgle połączony z śrubą.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”