Tytan 500 na CNC
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Aha to rzeczywiście do zgrubnej obróbki pewnie się nadasyntetyczny pisze:Dla mnie dokładność 0,1mm będzie wystarczająca, ta tokarka ma odciążyć mnie przy serii, bo bez podajnika drutu i tak będzie wymagała ciągłej obsługi...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
Nie no bez przesady. 0,1mm to stare złomy robią, a nie nowa tokarka. Jak dopieścisz prowadnice, dobrze wszystko ustawisz, pokasujesz luzy i solidnie poskręcasz na masywnych mocowaniach będzie wracała do setki czy z 5mm czy 40 cm. Nie ma z tym żadnego problemu przynajmniej u mnie. Ja jestem aż zdziwiony dokładnością mojej tokarki teraz. W manualu nie do pomyślenia to było. Jeśli dobrze ustawisz offsety, wszystko dobrze zamocujesz odpowiednie noże dobierzesz etc. robi powtarzalnie, szybko i bardzo dokładnie taka tokarka.syntetyczny pisze:Dla mnie dokładność 0,1mm będzie wystarczająca, ta tokarka ma odciążyć mnie przy serii, bo bez podajnika drutu i tak będzie wymagała ciągłej obsługi...
-
- Kontakt:
Hehe, nie mam czasu na dopieszczanie, robota stoi a ja muszę gonić z pracą. Więc może kiedyś indziej. Dzisiaj pomierzyłem skoki w osiach x i z, odchyłka poniżej 2 setek. Ponieważ oś Z jest najmocniej skręcona, to prędkość przelotowa maksymalna to 1300mm/min. Źle nie jest, ale na przyszłość w osi X też dałbym śrubę 1605 bo prędkość przelotową mam maksymalną 600mm/min. No ale nie będę marudził. Jeszcze tylko pompa chłodziwa, osłony i imak szybkozmienny i mogę robić swoje:
[youtube][/youtube]
Jakby ktoś był zainteresowany większą ilością zdjęć, to są tutaj.
[youtube][/youtube]
Jakby ktoś był zainteresowany większą ilością zdjęć, to są tutaj.
-
Nad chłodzeniem się zastanawiam, ale nie wiem czy do końca mi ono potrzebne. Natomiast z imakiem poszedłem krok dalej. Kupiłem żeliwny stolik teowy, kilka małych pojedynczych imaków dorobiłem i do pracy codziennej zapodałem multifixasyntetyczny pisze:Jeszcze tylko pompa chłodziwa, osłony i imak szybkozmienny i mogę robić swoje:

-
- Kontakt:
Multifix model AS? Bo ja też zamówiłem, ma być na dniach, do tego kupiłem jeszcze dodatkowo jeden uchwyt na okrągłe noże, co by stoczyć jeden uchwyt mk2 na okrągło i zamocować. Konia chciałem zrobić tak jak ciąga Kamar w kobyłkach, ale nie ma jak zablokować konia, co by swobodnie jeździł po prowadnicach.
Skąd stolik? Ja niestety nie mam frezarki takiej lepszej co by zrobić podobnie, ale pomysł mi się podoba, też tak zrobię
Skąd stolik? Ja niestety nie mam frezarki takiej lepszej co by zrobić podobnie, ale pomysł mi się podoba, też tak zrobię

-
Multifix Optimum AA na noże 12x50. Jest w promocji z 4 stówkisyntetyczny pisze:Multifix model AS? Bo ja też zamówiłem, ma być na dniach, do tego kupiłem jeszcze dodatkowo jeden uchwyt na okrągłe noże, co by stoczyć jeden uchwyt mk2 na okrągło i zamocować. Konia chciałem zrobić tak jak ciąga Kamar w kobyłkach, ale nie ma jak zablokować konia, co by swobodnie jeździł po prowadnicach.
http://sklep.marcosta.pl/pl/p/SZYBKOWYM ... SWH-AA/131
Uchwyty też są w promocji to wziąłem dodatkowe czworokątne
http://sklep.marcosta.pl/pl/p/Uchwyt-na ... SWH-AA/230
http://sklep.marcosta.pl/pl/p/Uchwyt-na ... SWH-AA/231
Stolik jest do mojej fabryczny, bo moja przystosowana jest pod przystawkę do frezowania jak C6
http://www.arceurotrade.co.uk/Catalogue ... ork-Tables
tylko problem kupić tam bo nie wysyłają do PL. Ale załatwiłem przez znajomego w Anglii i się udało. Frezarki nie używałem wcale:) Wszystko dorabiałem na tokarce łącznie z frezowaniem. Już mi się nie chce korbami kręcić. CNC lepiej to robi, szybciej i dokładnie.
-
- Kontakt:
-
Ten mój ma 4 imaki w tym jeden na okrągłe. Dla mnie to była okazja bo jakiś czas już szukałem, ale 1200 zeta nie jest to dla mnie warte. Jest owszem imak klasa , super się robi etc. ale koszt 1200 jest zbyt wysoki dla mnie. I nie dlatego że mnie nie stać tylko dla samej zasady. 500-600 zeta to w/g mnie taka optymalna cena za ten AA.syntetyczny pisze:Ja kupiłem PeweTools na allegro z zestawem 5 imaków, w tym 2 na uchwyty okrągłe. Za 1170zł. Tylko, że na firmę kupiłem z vatem 0%.
Z tym stolikiem to nie głupie, zobaczymy.
-
- Kontakt: