Sam sterownik fajny ale po co to komu skoro moja maszyna na pierwszym działa świetnie !

Przy tej rozdzielczości nie wyciągnę z piko 25m/min o które mi chodzi.mc2kwacz pisze:4 mikrony to raczej słaba rozdzielczość programowa. Nie wiem dlaczego nie pozostałeś przy 1 mikronie, skoro napęd to udostępnia.
ha! i to jest wiadomość dniacosimo pisze: 1) STEP 200KHz oparty o LPC1769 120MHz po LAN.
2) STEP 1MHz oparty o 8 rdzeniowy procesor 500Mhz, na dziś po USB.
Procesor XMOS, konkretnie użyłem XS1_A8A_64_FB96. Nie zdziw się, że układy te nie mają żadnych peryferii typu UART czy SPI – wszystko tam załatwia się programowo, z tym że dostajesz do tego mechanizmy jakich nie znajdziesz nigdzie indziej. Dlatego układy te mają w pewnym sensie coś wspólnego z FPGA.Jaki - jeżeli można podpytać ? Szukałem ostatnio czegoś takiego do innego projektu ( nie CNC), ale ceny i technologia były bardzo drogie. Jakiś Allwinner ?
Jeśli chcesz użyć do krokowców to stara wersja (która będzie nadal produkowana) zupełnie wystarczy i bez wątpienia wyjdzie taniej.Bo może warto zaczekać z zakupem.![]()
Jedynie tak jak dziś. Docelowo ma to być osobne ustrojstwo podłączane do komputera a nie do kontrolera. Tak jak manipulatory do mach-a.czy w nowym sterowniku będzie możliwość podłączenia jog'a
Zwiększy - 12 bit.Czy przy nowym procku zwiększy się rozdzielczość skanera ?
cosimo pisze:Cytat:
Jaki - jeżeli można podpytać ? Szukałem ostatnio czegoś takiego do innego projektu ( nie CNC), ale ceny i technologia były bardzo drogie. Jakiś Allwinner ?
Procesor XMOS, konkretnie użyłem XS1_A8A_64_FB96. Nie zdziw się, że układy te nie mają żadnych peryferii typu UART czy SPI – wszystko tam załatwia się programowo, z tym że dostajesz do tego mechanizmy jakich nie znajdziesz nigdzie indziej. Dlatego układy te mają w pewnym sensie coś wspólnego z FPGA.
Sterowanie do maszyny - ale z taką maszynką wstawiam po prostu Linuksa i robię własną wersję LinuxCNCcosimo pisze: Cytat:
Chcąć wiecej wziąłbym BeagleBone Black - 1GHZ Sitara ( AM3359)
Robisz smartTV albo smartfona, czy sterowanie do maszyny ?
Co o dyrektywy maszynowej - wiadomo żę ESTOP musi być bezpośredni. Czy jest coś tam jeszcze o jog'u lub innej funkcjonalności ? U mnie co prawda jest to autonomiczne , ale bardziej ze względu na wygodę niż inne wymagania. No i watchdog na komunikację z PC gdy sterownie "ręczne" pochodzi z PC. Dodatkowo jeszcze parę reguł nadrzędnych w sterowniku aby nie zepsuć lasera ( na aktywację wiązki i chłodzenie).mc2kwacz pisze: (czytaj "szajsopodobnym") praktycznie nie ma szans na spełnienie dyrektywy maszynowej.