Amatorska wycinarka laserowa

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 07 paź 2007, 16:56

kupilem driver z dioda, ale dioda byla tylko 500mw a driver mial potencjal max 3w.
caly projekt narazie lezy i czeka na lepsze czasy.
zobacz tutja
https://www.cnc.info.pl/topics85/testy- ... ight=laser

POZDRAWIAM

Tagi:

Truerad
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Truerad » 20 lip 2009, 19:00

Mam parę pytań.
Buduję laserową wycinarkę do papieru.
Czy dioda IR zda zadanie do laserowej wycinarki papieru?
Wiem że dioda 200mW jest wstanie wyciąć papier czarny. Jaka moc jest potrzebna aby wyciąć biały?

Jaka jest różnica miedzy diodą C-mount a TO-5?

Czy poniższe diody nadawały by się?

1. 1000mw 808nm laser diode C-mount with fast Axis Lens
Obrazek
Characteristic:
Output power: 1000mw
Efficient quantum well structure
C-mount package
Variety of stripe width

Applications:
Solid-state laser pumping
Medical treatment
Beacons and Illumination
Free-space communication
Infrared light sources

DATA SHEET:

Parameter: AL808T1000
CW output power(Mw): 1000
Peak wavelength(nm): 808+/-10
Spectral width(nm):?5
Threshold current(mA):?300
Operating current(mA):?1400
Operating voltage:?2.2
Slope efficiency(W/A):?1.0
wavelength temperature coefficienc(nm/?):0.3
Beam divergency(deg):3/8
Emitting area(µm):100x1
Serial resitance(?):?0.5
Lifetime(h):10000
Package: C-mount

2. 1000mw 808nm laser diode TO-5 Package

Obrazek
Characteristic:
Output power:1000mw
Efficient quantum well structure
TO-5 package
Variety of stripe width

Applications:
Solid-state laser pumping
Medical treatment
Beacons and Illumination
Free-space communication
Infrared light sources

DATA SHEET:

Parameter: AL808T1000
CW output power(Mw): 1000
Peak wavelength(nm): 808+/-10
Spectral width(nm):?5
Threshold current(mA):?300
Operating current(mA):?1400
Operating voltage:?2.2
Slope efficiency(W/A):?1.0
wavelength temperature coefficienc(nm/?):0.3
Beam divergency(deg):12/40
Emitting area(µm):100x1
Serial resitance(?):?0.5
Lifetime(h):10000
Package: TO-5

3. 300mW+650nm Red High Power Laser Diode Module Kit Glass

This long die open can diode have been probed to be very stable at high power output ranging from 300mW+.
This is long die open can diode so they are extremly fragile therefore must very careful to open lens and must use proper heat sink for high power drive.
The ideal use of this open can diode is about 250mW CW at 420mA with acrylic lens( 300mW with glass lens).

Max Output : 300mW+
Max Current : 500mA
Threshold Current : ~80mA
Module : 12mm diameter x 30mm length
Lead wire 30cm(Red plus[+], Black minus[-]) with 2.5mm pitch Connector.
ALL : Assembled and inspected from licenced company.

Constant current driver kit include some safety circuit for laser diode protection- 9 part with Heat sink for LM317 and Laser Diode Module .
Circuits included some filter, max. current limit(about 463mW) for protect from over current, capacitor discharge and reverse current protection.
Maximum current limit resistor can remove but I don't recommand because it's make easy kill your diode.
I ship copy of driver schematic and layout for easy place parts.
Input Voltage range from 6 V to 20V(eventhough IC can drive 37V I limit it to 20V for safety)

Dziękuję za pomoc

Miras103

program do sterowania wycinarką

Post napisał: Miras103 » 17 lut 2015, 14:40

Witam, jakiego programu używał Pan do obsługi wycinarki laserowej.
Szkoda że nie można zobaczyć zdjęć Pana maszyny, ja jestem w trakcie budowy takowej, pole robocze 1000x500.
Proszę o jakieś info.
Pzdr Mirosław

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: diodas1 » 17 lut 2015, 16:47

Truerad, To czy dany zestaw zechce ciąć papier zależy od skupienia wiązki światła z lasera w ognisku. Laser CO2 też emituje IR a tnie nie tylko papier. Z tym że ze szklanej rury takiego lasera wybiega wąska równoległa wiązka podczerwieni więc skupienie jej w mikroskopijny punkt jest w miarę proste i możliwe przy użyciu jednej soczewki. Z diodą laserową tak lekko już nie jest. Co prawda okienko (emiter) przez które wychodzi na zewnątrz promieniowanie jest małe ale nie jest to punkt tylko kreska a po drugie wychodzące światło rozbiega się na kształt stożka więc trudniej jest okiełznać. Zwykła soczewka w najlepszym razie po skupieniu takiej "miotły" promieniowania odtworzy obraz emitera czyli kreskę. Ponadto każdy "gram" mocy jest w cenie więc należałoby skupić jak najwięcej tego co wyprodukuje dioda. Mając to na uwadze pierwsza z wymienionych diod 1000mw 808nm laser diode C-mount with fast Axis Lens wydaje się korzystniejsza z powodu wbudowanych w konstrukcję wstępnie skupiających soczewek ( "with fast Axis Lens" co rzutuje na poprawę parametru Beam divergency(deg):3/8 Tutaj stożek podczerwieni jest ostrzejszy niż w przypadku drugiej diody w obudowie TO-5 gdzie Beam divergency(deg):12/40 Łatwiej jest w takim wypadku doprowadzić do stanu gdzie większość promieniowania trafi w soczewkę i zostanie skupiona. Trzecie z wymienionych przez Ciebie rozwiązanie umożliwia użycie do skupienia wiązki soczewek szlanych i widać co się robi więc niby dobrze ale mocy może zabraknąć. W takich modułach zwykle znikoma część mocy wybiega na zewnątrz. Reszta trafia za burtę czyli nie w soczewkę tylko rozbiega się po ściankach wewnątrz obudowy. Sprzedawca mówi że laser emituje powiedzmy 200 mW. Może i tak ale w przestrzeń wokół siebie a nie w postaci równoległej lub skupionej wiązki. Poza tym diody na podczerwień są zwykle tańsze niż emitujące światło widzialne więc trzeba poskrobać się za uchem... Gdybyś zdecydował się na podczerwień to zamiast soczewki szklanej wybrałbym taką jaka jest używana przy laserach CO2 o możliwie najkrótszej ogniskowej. http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... s&_sacat=0 Jest ona wykonana z materiału który ma lepszą przepuszczalność dla IR dla którego szkło stanowi dość mocno tłumiącą zaporę. Światła podczerwonego ludzkie oko nie rejestruje więc do ustawiania optyki użyłbym "protezy" czyli aparatu cyfrowego, kamery elektronicznej itp. Trzeba by sprawdzić co z tego sprzętu którym ewentualnie dysponujesz ma wystarczającą czułość żebyś na ekranie zobaczył to czego okiem się nie da. Włącz diodę w ciemności, ustaw przed jej okienkiem (NIE ZA BLISKO!!!) kawałek kartki papieru i obejrzyj w kamerze czy widzisz plamę światła. Jeżeli tak to masz o połowę mniejszy problem przy eksperymentach i korygowaniu optyki. Pamiętaj że diody laserowe są bardzo wrażliwe na właściwe zasilanie (ważny jest prąd), na wyładowania elektrostatyczne (ochrona ESD) i na temperaturę. Zatem nie spiesz się bo to kosztuje. Zadbaj o każdy szczegół podczas montażu i od pierwszego włączenia, nawet na chwilę, o dobre chłodzenie.

[ Dodano: 2015-02-17, 17:05 ]
Dopiero zorientowałem się że wątek jest tak stary i pewnie już nieaktualny :mrgreen: Aż ciekawe czy Wasze konstrukcje urodziły się w końcu. Może ktoś się pochwali efektami?

Zaremba
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Zaremba » 17 lut 2015, 20:50

diodas1 pisze: [ Dodano: 2015-02-17, 17:05 ]
Dopiero zorientowałem się że wątek jest tak stary i pewnie już nieaktualny :mrgreen: Aż ciekawe czy Wasze konstrukcje urodziły się w końcu. Może ktoś się pochwali efektami?
Gratuluję "refleksu".
Polecam zacząć od trudniejszej sztuki czyli czytania ze zrozumieniem a pisać po zrozumieniu.

sergiuszf
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Post napisał: sergiuszf » 22 lut 2015, 23:27

Witam waszystkich forumowiczow.
Chcialbym powiedzieć z wlasnego doświadczenia, że stosując diodę laserową niebioeską o mocy 2 watty można z sukcesem grawerować nie tylko na plastykach, ale i na drewnie, skórze, gumie, a nawet przecinac papier do grubosci 0,5mm, tekturę, wycinac nafolii samoprzylepnej typu ORACAL, itp.
Jeżeli kogoś interesują szczegóły to nie mam sekretów chetnie sie podziele.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2015, 10:03 przez sergiuszf, łącznie zmieniany 1 raz.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 23 lut 2015, 01:53

sergiuszf, Maszynka interesująca i pewnie doda otuchy ludziom robiącym próby z diodami laserowymi ale Twój post powinien trafić raczej do działu Wizytówki (wizytówki firmowe) jako że reklamuje gotowe urządzenie produkowane w celach komercyjnych. Sorry, taki klimat. Chyba że znajdzie się grupa zainteresowanych, pod których wpływem sponsor strony utworzy oddzielny dział dla Twojego dzieła, tak jak stało się z PikoCNC. Kto wie...
Żeby nie było że tylko marudzę- cena za ploter jest konkurencyjna do spotykanych na naszym rynku więc mógłbyś wystawić go w całości lub w podzespołach na aukcję w Allegro. Z tym że musiałbyś dopracować kwestię współpracy z komputerem. Chodzi o to że poszedłem za tropem, trafiłem na Twoją stronę, obejrzałem ofertę a kiedy doszło do oprogramowania to okazało się że i owszem ale z rosyjskojęzycznej strony. To może okazać się barierą która zgasi zainteresowanie domowych zapaleńców. Oferowane na polskim rynku urządzenia albo współpracują z popularnym oprogramowaniem albo w komplecie nabywca otrzymuje choćby uproszczoną aplikację do użytku i nie musi na nią gdzieś urządzać polowania z nagonką. To taka drobna sugestia. Nie zmienia to faktu że jestem pod wrażeniem pracy którą włożyłeś i że wciąż jest otwarta droga dalszego rozwoju.
Miałem wiele pytań o szczegóły ale po tym co odkryłem w wyniku poszukiwań idąc za Twoim tropem nie spodziewam się wylewnych odpowiedzi, poza jedną- jaką szerokość szczeliny cięcia da się uzyskać na Twoim ploterze i czy jest widoczna różnica szerokości tej szczeliny przy różnych kierunkach ruchu głowicy. Okienko emitera diody to pole wydłużonego prostokąta a nie kropka więc ognisko ma podobny kształt- stąd to pytanie.

sergiuszf
Posty w temacie: 9

Post napisał: sergiuszf » 23 lut 2015, 09:57

DIODAS1. Witam.
Wcale nie umieszczalem postu w celach reklamowych, a tylko jako dowód ze jednak dioda laserowa potrafi wypalać i nawet wycinać. I jest warta zainteresowania amatorów.
Na temat wielkosci plamki. Wiem ze geometria obszaru emitujacego w diodach laserowych ma ksztalt prostokonta, i im woeksza moc tym bardziej wydłużony jes ten prostokont.
Ale przy skupieniu stożkowego promienia diody w plamke (zwykłą soczewką, ale musi być bardzo krotkoogniśkowa) kształt plamki nie jest prostokontem eylko jakby elipsą. I naprzyklad ja skupiam promien laserowy diody 2 watty (obszar emitującu - okolo 1mikron x 200 mikron) w plamke jako lekka elipsa o srednicy mniej niż 0,05mm. Robiłem bafania specjalne i mierzyłem to mikroskopem.
Ale poslucham rady i usune swoj post.

[ Dodano: 2015-02-23, 10:22 ]
Ale jeszcze chcialbym dodac, to również z wlasnego doswiadczenia. Nie zalecałbym stosować diod laserowych na podczerwień (808 nm, 980nm, i innych) w szczególności o dużej mocy. Temu jest kilka powodów:
1. Promien podczewieni jest prawie niewidzialny (widoczny jak bardzo slaba czerwień) i dlatego jest bardzo niebezpieczny dla oczy. Ponieważ oko nie widzi go, zrenica nie zwęża sie, a promień jednak przenika aż do siatkówki i niszczy ją. Można lekko stracic wzrok.
2. Jak wykazały moje badania im krótsza długość fali promienia tym bardziej efektownie to działa na wiekszość materiałow. A to oznacza że przyjmując tą samą moc promienia - im krótsza długość fali promienia tym mocniej działanie na materiał.
3. Jak wiadomo z optyki im krótsza dlugość fali promienia tym mniejsza jest minimalne osiągalna plamka. Przykład dla płyt CD stosowany promień podczerwieni, promień czerwony pozwała już na większą gęstość zapisu (DVD), a promień fioletowy jiz pozwala na niezmiernie jeszcze większą gęstość zapisu BlueRay.
Tak ze z tego wniosek ze najgorszym narzędziem do wypalania (grawerowania) jest dioda laserowa IR (808 nm).
Lepszym narzędziem jest dioda czerwona (650 nm).
Bardzo dobrym narzędziem do wypalania jest dioda niebieska (445 nm).
A najlepsza to fioletowa (405 nm). Niestety tych diod niema dużej mocy i są droższe od niebieskich (445 nm).

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 23 lut 2015, 15:57

Szkoda że post całkowicie poszedł w niebyt. Napisałem że powinien trafić do działu wizytówek (pewnie za drobną opłatą jak znam życie) gdzie byłby odwiedzany przez zainteresowanych i byłoby OK. Tutejszy regulamin tępi różne podchody z utajonymi sprytnie reklamami handlowymi a moderatorzy wyłuskują je i wyrzucają do kosza, czasem stosują też bardziej dotkliwe "upomnienia". Pewnie jak zwykle, kiedy nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo że chodzi o pieniądze :mrgreen: Nie podejrzewam że zrobiłeś to świadomie więc uszy do góry. To miłe że dzielisz się z forumowiczami wynikami swoich badań czy pomiarów. Na Twojej stronie w internecie także można znaleźć interesujace wskazówki dla domorosłych majsterkowiczów. Masz też możliwość umieszczenia w galerii zdjęć czyli "Albumie" fotografii plotera podczas pracy czy wypalonych próbek obrazów, co nie narusza regulaminu a może zaowocować interesującym kontaktem, choćby przez PW. No i jak napisałem wyżej, warto żebyś spróbował zaoferować swoje dzieło szerszej liczbie amatorów za pośrednictwem popularnego portalu aukcyjnego . Co prawda możliwości takiego diodowego plotera nie rzucają na kolana w porównaniu z laserem CO2 choćby ale z pewnością zainteresują modelarzy indywidualnych i zrzeszonych w klubach, szczególnie tworzących modele kartonowe lub tych którzy zechcą kupić za nieduże moim zdaniem pieniądze zestaw do samodzielnego montażu żeby czegoś się nowego nauczyć i zaimponować otoczeniu. Dla niektórych może to być początek przygody z laserami. W Allegro da się przemycić link do filmu obrazującego pracę plotera. Daje ono też dostęp do szerszej liczby ewentualnie zainteresowanych. To forum głównie odwiedzają ludzie którzy w ogóle rozumieją co znaczy skrót cnc a tych jest mniej niż przeciętnych "zjadaczy kapusty". Powodzenia.

Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mumin » 23 lut 2015, 16:52

Sergiuszf podeślij linka do filmików na PW. Chciałem zobaczyć jak sobie daje radę dioda, w pracy mam poblokowanego yt przychodzę do domu a tu linki wcięło.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”