Żeby nie było że projekt umarł. Stan na dzień dzisiejszy. Jak na fotach. Mechanicznie 99%. Dziś przyszedł materiał na stół. Zrobię pod frezowanie pod wózki i pod mocowanie stołu ze śrubą. Wymyśliłem coś takiego że dwa ramiona będą 15 mm w stole wciśnięte pasownie i skręcone 4 śrubami M8.
Cała regulacja będzie odbywać się na mocowaniu pod stołem. Na razie zamocowałem tymczasowo na za długich śrubach i musiałem dać nakrętki jako podkładki.
Zrobiłem również w 99 % zetke. Brakuje blachy od góry, na której zamocuje silnik od wewnątrz nad wrzecionem.
Ogólnie zarys maszynki już widać. Wiadomo jeszcze mnóstwo pracy, ale powoli idzie do przodu. Chciałem w tym tygodniu kupić całą elektronikę, sterowanie i krokowce. Ale mam problem bo chciałem silniki od MarkComp 6,9Nm, ale dostępnosc dopiero w marcu A co myślicie o tych od sponsora LINK . Może lepiej dopłacić u kupić tu. Wiadomo chodzi o każdy grosz, ale znów mi się wszystko opóźni... jako wrzeciono chciałem mokrego chińczyka, chciałem się zmieścić w 2tys z wrzecionem i falownikiem. Znalazłem taką aukcję LINK , miał ktoś styczność z tym wrzecionem i falownikiem? Proszę o opinie i rady. Nie chce utopić niepotrzebnie kwit, a później żałować.
z ciekawości zapytam- te silniki 6,9nm są odpowiednie czy z zapasem mocy do tej konstrukcji i celów do jakich ma być używana frezaryna? (tak wiem to wyjdzie w praniu itd, ale teoretycznie?)
Co do silników, tak czy siak robię przełożenie na paskach żeby uzyskać moment x 2. Na razie musi starczyć. Ma ktoś te silniki od sponsora 8,5 Nm? Jak się sprawują?
Witam
Ale zetkę to kolega odwrotnie założył czy jak ...
ja bym ją jednak spiął dołem albo po środku tak by wrzeciono miało dodatkowe oparcie nie muśi byś strasznie pasowne ale zawsze troszkę usztywni
Pozdrawiam
Jeśli broń zabija ludzi , to długopisy robią błędy ortograficzne ...