Plazma CNC czas zacząć
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 98
Wracam do budowy po przerwie związanej z zakupem tokarki . Brama będzie jeździć na prowadnicach liniowych (już mam) , teraz muszę kupić listwy zębate i tu moje pytanie , jaki moduł 1,5 czy może 2 no i jakie zębatki (ile zębów)
Silniki 7,7Nm;5,6A . Brama będzie z alu wiec raczej lekka , szerokość bramy ok.1400mm czy wystarczy napęd z jednej strony
(koszenie bramy).

-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
blasterpl, Jeśli chodzi o moduł to u mnie jest M2 i sprawuje się dobrze, ale mam dziwne wrażenie że M1.5 byłby lepszy (M2 ma jednak dość duże zęby). Zębatki mam Z14, ze względu na średnicę, bo żeby zaoszczędzić miejsca zębatki są założone pasownie na wałku i zabezpieczone kołkiem rozporowym, ale może być też Z12. U mnie silnik 8.5Nm daje radę (przy ~70V, na bramie 2000mm), więc 7.7 Nm też powinien sobie poradzić. Moim zdaniem bramę będzie zawsze kosiło, niezależnie od jej długości, żeby nie wiem jak sztywna była. Dla bezpieczeństwa lepiej dać napęd dwustronny.
-
Dzis obmierzyłem c-owniki na których będą mocowane szyny i okazało się ze oba są krzywe
. A tu efekt "prostowania" , co ciekawe oba c-owniki mimo ze ucięte z jednego kawałka były jednakowo krzywe

I kolejna zagwozdka , moja płyta główna nie ma na pokładzie przekaźników (a do zajażania luku jak mniemam jest potrzebny). Najprościej by było wymienić na płytę z przekaźnikami ale może są dostępne jakieś niedrogie gotowe moduły przekaźnikowe

I kolejna zagwozdka , moja płyta główna nie ma na pokładzie przekaźników (a do zajażania luku jak mniemam jest potrzebny). Najprościej by było wymienić na płytę z przekaźnikami ale może są dostępne jakieś niedrogie gotowe moduły przekaźnikowe

-
Czy łożyska samonastawne nadają się do ułożyskowania walka przeniesienia napędu na druga stronę bramy
Moja brama ma ok. 1500mm dl. myślę o podparciu walka na końcach ( UCF204 ) i dodatkowo na środku walka ( UCPA204 ). Wałek chce schować wewnętrzna profilu bramy (100x100).
http://www.akcesoria.cnc.info.pl/lozyska_zeliwne.htm

http://www.akcesoria.cnc.info.pl/lozyska_zeliwne.htm