Frezarka CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 104
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Jak gdzieś kiedyś pytałem o Elte około 1,5kW z zakładu stolarskiego, to koleś mówił, że pracowało na jedną czy dwie zmiany przez rok. Wymiana łożysk to jakieś 700zł, to on woli zarobić na takiej używce 600-700, dorzucić 1200zł i mieć nowe z gwarancją.
Kwoty pewnie się nie zgadzają co do stówki z tą rozmową, ale takie podejście spotkałem.
Tutaj przy 7kW to faktycznie dobra cena była.
Jeszcze z fakturą kupiłeś za to 750?
Kwoty pewnie się nie zgadzają co do stówki z tą rozmową, ale takie podejście spotkałem.
Tutaj przy 7kW to faktycznie dobra cena była.
Jeszcze z fakturą kupiłeś za to 750?
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Podejrzewam że tam siedzą 2 łożyska wrzecionowe skośne parowane i do tego precyzyjne (plus trzecie łożysko na drugim końcu wirnika). Spodziewaj się kosztów około 1000 zł za komplet nowych. Pewnie da się tam dopasować coś tańszego ale nie zakręcisz wtedy tym wrzecionem do obrotów nominalnych bo się usmażą.
Możliwe że się mylę co do ceny ale mój dobry kolega już się kiedyś potknął na łożyskach do wrzeciona i stąd moje gderanie o tym.
Załóż temat w odpowiednim dziale i rozbierz to wrzeciono. Wszyscy są ciekawi jak jest w środku wykonane ( w tym i ja
). Czekamy na duuużo fotek i soczysty opis
.
Możliwe że się mylę co do ceny ale mój dobry kolega już się kiedyś potknął na łożyskach do wrzeciona i stąd moje gderanie o tym.
Załóż temat w odpowiednim dziale i rozbierz to wrzeciono. Wszyscy są ciekawi jak jest w środku wykonane ( w tym i ja

-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
NSK ma oferte lozysk wrzecionowych w dobrej kasie. Szukaj katalog w internecie "lozyska superprecyzyjne"
Koszty jak mowi Alvar4, okolo tausen za 2szt, oczywiście ze stalowymi kulkami. Hybrydówki okolo 2,5k/para.
Warto zwrócić absolutnie szczególną uwagę na tolerancje montażu podane w katalogu oraz na procedure uruchomienia łożysk. Są to sprawy krytyczne.
Koszty jak mowi Alvar4, okolo tausen za 2szt, oczywiście ze stalowymi kulkami. Hybrydówki okolo 2,5k/para.
Warto zwrócić absolutnie szczególną uwagę na tolerancje montażu podane w katalogu oraz na procedure uruchomienia łożysk. Są to sprawy krytyczne.