PikoCNC Sterownik maszyny CNC via USB

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 164
Kontakt:

Post napisał: mitek » 16 paź 2014, 07:21

Zrobi się na pewno :) polewaj tylko czymś chłodzącym i do roboty choć to nie temat do umieszczania do takich postów...

Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 24 paź 2014, 12:51

Panowie a da się zaznaczyć obszarem fragment rysunku w CAM? czy tylko z CTRL
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 43

Post napisał: sajgon » 24 paź 2014, 13:23

da sie jest taki "guzik" zaznacz konturem . jeśli potrzeba to można na szybko dorysować zaznaczyć a potem wywalić niepotrzebną ramkę.

Obrazek
Pozdrawiam , Michał. ;)

Awatar użytkownika

mitek
Kontakt:

Post napisał: mitek » 24 paź 2014, 14:44

Chodziło mi raczej o coś co zaznacza elementy na wszystkich warstwach... no nic klikam po jednym wierceniu :)

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 260
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 24 paź 2014, 16:18

mitek pisze:da się zaznaczyć obszarem fragment rysunku w CAM?
LPM zaznaczyć, przed puszczeniem tegoż naciskamy spację.

Robert

jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 58

Post napisał: jacek38 » 26 paź 2014, 21:13

Prośba o wytłumaczenie działania osi Z w pikocnc frezarka BF20L Vario, w opcjach krańcówek ustawione ON(softlimit) - a więc tak - zakupiłem czujnik wysokości narzędzia taki po zamontowaniu i ustawieniu pozycji czujnika przeprowadziłem pomiar wysokości ( znałem jego wysokość ale chciałem zmierzyć go tak jak w tym wątku napisał Kolega Cosimo ) zjechałem na sam dół osią Z ( ile się tyko da ) i w liczniku osi Z ( współrzędne maszyny - kolor czerwony wpisałem 0 ) w oprawkę ER20 wstawiłem frez tak aby dotykał blatu frezarki - podjechałem Z do góry do momentu aż zadziała w monitorze pikocnc krańcówka HOME Z ( ostatnie 15mm jechałem po 0.01mm ) - wpisałem wartość z licznika do bazowanie osi Z - ustawiłem wrzeciono nad czujnikiem wysokości narzędzia - zjechałem w dół - ( ostatnie 5mm po 0.01mm ) do momętu aż zapali się w monitorze kontrolka osi Z - wartość licznika wpisałem jako wysokość czujnika (47,94mm) - przeprowadziłem jazdę referencyjną w monitorze w zakładce Bazowanie tool_len = 0,23 ( czy to jest długość zmierzona narzędzia?) - wyfrezowałem oprawkę do led'ów do mojej frezarki - podczas frezowanie program prosił o wymianę narzędzi, mierzył je i było ok - po frezowaniu zostawiłem oś Z na wysokości 161mm dzisiaj włączyłem ją i chciałem podjechać osią Z na 260mm - wcisnąłem shift i trzymając go wcisnąłem Page UP - oś Z ruszyła i zatrzymała się na wysokości 185mm i nie chce jechać wyżej - jak wcisnąłem Page UP wyskoczył błąd E_STOP: Prawy Limit (+) osi Z - o co chodzi gdzie mam błąd - proszę o pomoc - pozdrawiam Jacek.

RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 260
Kontakt:

Post napisał: RobWan » 26 paź 2014, 21:20

Ostatnie zdanie wskazuje, że po wyłączeniu maszyny oś Z opadła.
Po włączeniu maszyny zrób REF.

Robert

jacek38
Posty w temacie: 58

Post napisał: jacek38 » 26 paź 2014, 21:33

Witam - Robert oś Z nie opadła - wskazuje na to miarka na boku kolumny.

P.S. dokładnie to 184,010 na takiej wysokości wyskakuje E_STOP w tej chwili w oknie monitora w zakładce Bazowanie Tool_Len = 78,990 - ja rozumiem jazda referencyjna - ale dlaczego nie można podjechać ręcznie osią Z do góry - osiami X i Y można bez problemu poruszać się od 0 do 480 i od 0 do 160 ( takie mam możliwości dla X i Y ).

Awatar użytkownika

Autor tematu
cosimo
Posty w temacie: 253

Post napisał: cosimo » 27 paź 2014, 09:25

przeprowadziłem jazdę referencyjną w monitorze w zakładce Bazowanie tool_len = 0,23 ( czy to jest długość zmierzona narzędzia?)
Skoro zmierzyłeś układ na którym robiłeś pomiary to wynik jest jak najbardziej prawidłowy. Pomiar zazwyczaj robi się na samej oprawce narzędzia – ale skoro ona nie sięga stołu trzeba założyć coś co go dotknie np. jeśli oprawka jesteśmy w stanie zjechać 5mm nad stół to zakładamy coś co wystaje z niej te 5mm.
w tej chwili w oknie monitora w zakładce Bazowanie Tool_Len = 78,990 - ja rozumiem jazda referencyjna - ale dlaczego nie można podjechać ręcznie osią Z do góry - osiami X i Y można bez
Nie można pojechać wyżej gdyż granice softlimit osi Z są korygowane o aktualną długość narzędzia - więc jeśli nie nie jest ona zgodna z rzeczywistością będzie taki efekt. Zauważ, że pozycja osi Z to pozycja końca frezu, a skoro może on mieć różną długość to drugi koniec osi będzie wypadał w różnych miejscach, dlatego właśnie softlimit musi być korygowany o długość narzędzia. I stąd między innymi tak ważna jest jazda referencyjna i pomiar długości narzędzia.

I jeszcze jedna uwaga dla tych, którzy korzystają z ręcznej wymiany narzędzia: gdy rozpoczynamy obróbkę, narzędzie które jest aktualnie w uchwycie musi być zmierzone! Nawet jeśli zaraz program poprosi o inne. Także gdy magazynku zmienimy "narzędzie aktualne" trzeba je zmierzyć przed rozpoczęciem pracy.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 104

Post napisał: mc2kwacz » 27 paź 2014, 18:57

cosimo pisze:Zauważ, że pozycja osi Z to pozycja końca frezu, a skoro może on mieć różną długość to drugi koniec osi będzie wypadał w różnych miejscach, dlatego właśnie softlimit musi być korygowany o długość narzędzia. I stąd między innymi tak ważna jest jazda referencyjna i pomiar długości narzędzia.
I dlatego niestety, jeśli z jakichś powodów pomiaru długości narzędzia zrobić się po prostu nie da, mamy potencjalny poważny problem z wjeżdżaniem osi Z aż do mechanicznego zderzaka od góry.
Dlaczego ten system który jest zaimplementowany jest nieszczęśliwy? Dlatego że przy (prawdopodobnie) większości małych i średnich amatorskich frezarek, mamy do czynienia z małym zakresem osi Z. Góra kilkanaście cm. Długość freza zależnie od rodzaju i średnicy, liczona od uchwytu może różnić się o kilka cm, o które to centymetry użytkownik będzie walczył, aby ich na darmo nie stracić. Bo te kilka cm to może być kilkadziesiąt procent, spokojnie nawet więcej niż połowa, zakresu Z. Skuteczną i jedyną dostępną metodą radzenia sobie z problemem jest przesuwanie wrzeciona w uchwycie, również w tej samej pracy ale dla różnych narzędzi (wiele wrzecion umożliwia wykonanie takiej operacji). Ale niestety Piko tego nie wspiera i trzeba sobie radzić po partyzancku, uważając żeby nie spaprać roboty (i materiału) kiedy nie zauważymy że Z-ka się przestawiła po muśnięciu zderzaka.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”