kasztan pisze:
Ja wczoraj nasmarowałem śruby i jaskółki supportu w maszynce smarem grafitowym. (będzie ok?)
oj nie bardzo, nazbiera wióra i syfu i zaraz z tego się zrobi ścierniwo zamiast smaru,
ja smaruje zwykłym olej silnikowym mineralnym (oby nie kujawski

) .
maszynkę czyścic po pracy i zakrapiać świeżym olejem przed i w miarę potrzeb po pracy
co do noży:
jedna BARDZO ISTOTNA sprawa noże 12x12 bez zmiany imaka są POWYŻEJ osi toczenia co nie pozwoli toczyć więc szukać 10x10
1 SCLCR ok, najczesciej uzywany jako obdzierak -OK BEZ ZMIANY IMAKA
2 SDNCN ok, przydatny bo obustronny - OK BEZ ZMIANY IMAKA
3 SDJCR ok ale opcjonalny, daje ladniejsza powierzchnie niz 1 ale jest delikatniejsza płytka wiec mniej można zbierac na przejscie, jest sens kupic przy zakupie 2 bo ta sama płytka. - OK BEZ ZMIANY IMAKA
4 MGEHR tak przydaje sie bardzo, na dodatek można nim delikatnie robić na boki.
ALE ZA DUŻY trzonek na obecny imak, szukać 10x10
mogę odsprzedać za 5 dych taki + parę stalek HSS do przecinania
http://allegro.pl/noz-oprawkowy-tr-10-i4689640734.html
5 SER tak o ile w planach są gwinty -ALE ZA DUŻY trzonek na obecny imak
6 SIR tez tak -ALE ZA DUŻY trzonek na obecny imak
przy czym 5 i 6 (niezależnie czy się znajda) 10x10 radze odłożyć na boki i trenować gwinty stalką HSS albo nożykiem z lutowana płytką. mniej po kieszeni uderzy na start
u tego samego sprzedawcy są też płytki CCMT06, CCGT06, DCMT07 i DCGT07 i MGMN200
można od razu zakupić po parę sztuk każdej będzie na zapas.
7 - wytaczak. obecnie nie widze nic w potrzebny rozmiar i płytke CCMT/DCMT. jest na trojkąt TCMT ale to kolejny rodzaj płytki do zakupu
http://allegro.pl/noz-tokarski-wytaczak ... 31160.html
ale kupowałem od niego S08K SCLCR06 (trzonek 8mm wiec do obecnego imaka podkładka ze 2mm jest wskazana) prawy na CCMT0602 (dostałem co prawda lewy

) ale można było wymienić na prawy ale zostawiłem jak jest.
S10K powinien mieć trzonek 10 i wtedy bez podkładki będzie ok
nie pamiętam dokładnie czy trzonek wytaczaka jest przefrezowany z góry i z dołu czy tylko z góry i z boku (kukne w domu) bo może być problem z umocowaniem takiego w imaku bez specjalnej "tulei"
co do wytaczaka: jak jest lewy to lepiej widać co się dzieje w otworze roztaczanym ale minusem jest to ze trzeba pamiętać o zmianie kierunku obrotów i o tym ze posuw automatyczny w tym przypadku też działa od wrzeciona a nie w kierunku.
extra rada - okulary ochronne i nie trzymanie twarzy w płaszczyźnie uchwytu
obowiązkowo!!!
pomimo tego ze tokareczka wygląda trochę "dziecinnie" rzuca wiórem jak zupełnie dorosła