Do tak grubego wiertła dokładać operację to conajmniej wybryk251mz pisze:Mnie martwi wiercenie bez wstępnego nakiełkowania...
wiertarko-frezarko-wypalarka
-
gussto
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)

- Posty w temacie: 14
Nie zauważyłem żeby wiertło zjeżdżało. Nie widziałem także aby wstępnie kiełkować otwory w tego typu maszynach a trochę ich obejrzałem przed rozpoczęciem budowy.251mz pisze:Mnie martwi wiercenie bez wstępnego nakiełkowania...
Wiertło nie zjeżdża Ci na bok?
[ Dodano: 2014-09-08, 23:02 ]
Dobre pytanie. Najbardziej martwią mnie dokladnosci na osi X najdluzszej. Otwory mierzylismy 4-roma miarami. Dwoma w klasie I i dwoma w klasie II. Niestety na długości 10 mterów dwie miary wskazały -2mm a dwie zero. Co dziwne jedna miara w I klasie wskazała -2mm a druga 0mm. Musze to pomierzyć jeszcze raz choć nie jestem pewien jaką metodą. Mamy dość długą suwmiarkę o ile dobrze pamiętam 3 metrową i chyba z niej skorzystamy.trzasu pisze:A jakie dokładności udaj Wam się osmagać na tym prawie kombajnie?
-
RobiszToŹle
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Alvar4, http://www.ebay.com/itm/Starrett-Vernie ... 0651989082 3m to to nie jest ale też raczej zalicza się do dużych 
-
trzasu
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 3
Spróbujcie zmierzyć taśma mierniczą w dobrej klasie, zdecydowanie łatwiejszy pomiar, taśm jest płaska bez ruchomego zderzaka.gussto pisze:Nie zauważyłem żeby wiertło zjeżdżało. Nie widziałem także aby wstępnie kiełkować otwory w tego typu maszynach a trochę ich obejrzałem przed rozpoczęciem budowy.251mz pisze:Mnie martwi wiercenie bez wstępnego nakiełkowania...
Wiertło nie zjeżdża Ci na bok?
[ Dodano: 2014-09-08, 23:02 ]Dobre pytanie. Najbardziej martwią mnie dokladnosci na osi X najdluzszej. Otwory mierzylismy 4-roma miarami. Dwoma w klasie I i dwoma w klasie II. Niestety na długości 10 mterów dwie miary wskazały -2mm a dwie zero. Co dziwne jedna miara w I klasie wskazała -2mm a druga 0mm. Musze to pomierzyć jeszcze raz choć nie jestem pewien jaką metodą. Mamy dość długą suwmiarkę o ile dobrze pamiętam 3 metrową i chyba z niej skorzystamy.trzasu pisze:A jakie dokładności udaj Wam się osmagać na tym prawie kombajnie?
Ewentualnie dobrej jakości dalmierz laserowy.
-
adambojarski
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 2
A czy ta wiertarka ma pomiar długości narzędzi ?
Widziałem filmik i zauważyłem ze jest znaczna odległość narzędzia od materiału , i gdy zaczyna zchodzić w dół to na małym posuwie , czy nie lepiej byłoby wykonać pomiar długości narzędzia i wówczas w programie wybierając odpowiedni profil do wiercenia wiertło mogłoby na szybszym posuwie zejść nad materiał , co przyspieszyłoby proces wiercenia?.
Mam pytanko jakie są oriętacyjne koszty takiej inwestycji?
Widziałem filmik i zauważyłem ze jest znaczna odległość narzędzia od materiału , i gdy zaczyna zchodzić w dół to na małym posuwie , czy nie lepiej byłoby wykonać pomiar długości narzędzia i wówczas w programie wybierając odpowiedni profil do wiercenia wiertło mogłoby na szybszym posuwie zejść nad materiał , co przyspieszyłoby proces wiercenia?.
Mam pytanko jakie są oriętacyjne koszty takiej inwestycji?
Adam Boy
-
Dudi1203
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
Ciekawą metode "pomiaru wierteł i profila stosuje voortman (nie wolno zapominac, że odchyłki wymiarow po 5mm w profilach to norma). Po pierwsze jest pomiar laserem a po drugie przy pierwszym otworze wiertlo najeżdza na profil powoli, jest sensor zetknięcia sie narzędzia z profilem i następne otwory robi juz na szybkim dojeździe do kilku mm nad profil. Rozwiązanie się sprawdza