wiertarko-frezarko-wypalarka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
gussto
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 14

Post napisał: gussto » 11 wrz 2014, 23:21

Wiertarka nie ma aktualnie pomiaru narzedzia ale chce go wlasnie wykonać. Metoda ktora stosuje Voortman wedlug mnie jest najprostrza i dokladnie taką metodę chcę zastosować. Na Z-ce mamy silnik servo i enkoder absolutny więc nie powinno to być problemu. Zastawia mnie jedynie czy możnaby zastosować jakiś tańszy czujnik niz laserowy. Nie potrzebujemy jakis strasznych dokladności +-0,2mm wg mnie wystarczy. Ponadto pomiar ten polega na przerwaniu wiązki z czujnika. Być może jakiś tańszy czujnik tez da radę np. optyczny. Jak ktoś ma jakieś doświadczenia z czujnikami to chetnie skorzystam :).
Natomiast racje ma Dudi1203, profile potrafią mieć dosc spore odchylki. Ja spotkalem sie nawet z brzuchami po 4mm na strone co razem daje nawet 8mm (profil 200x100x5). Generuje to spory rozrzut dla Z-ki. Widzialem też Heby o sporym rozrzucie. Aby temu sprostać wg. mnie trzeba by mierzyć material. Mozna by zamontować po jednym czujniku z gory i z boku tak by sprawdzać gabaryty profila na jego wejściu. Niestety nie mamy żadnego sensora na wrzecionie.
A koszty maszyny to ... sporo kasy. Głównie dlatego ze sterowanie i wrzeciono są z górnej polki. Nawet napęd wrzeciona to silnik servo.

[ Dodano: 2014-09-11, 23:27 ]
Zdjęcie 2 m suwmiarki. Skala zaczyna sie od 800mm.

Obrazek

adambojarski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: adambojarski » 12 wrz 2014, 08:59

No ładna suwmiarka pewnie waży kilogramy?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”