Dozownik do ciasta

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 01 wrz 2014, 22:46

komercyjny , nie komercyjny.
chcę to pomagam , nie chcę to nie pomagam.

coś w tym nie tak :?:

kuźwa , to od czego jest to forum :?: od plotek czy może wiem ale nie powiem :?:

Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 01 wrz 2014, 22:52

Nie chodzi o tego kto odpowiada, tylko o tego kto pyta, jego motyw.

Właśnie dlatego, że amatorskie, nie należy mieszać przedsięwzięć komercyjnych z amatorskimi.
Chciałem zauważyć, że jakieś elementarne zasady chyba jednak obowiązują, choćby i tylko w kwestii trzymania się ODPOWIEDNIEGO działu. Do wyboru:
- inne maszyny i urządzenia
- mechanika
- poszukuję
Bo dział na luzie chyba nie zwalnia z zakazu jawnej i ukrytej działalności komercyjnej (poza określonymi działami).

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: trzasu » 01 wrz 2014, 22:57

Jedne poprosi o radę/pomoc nie przyznając się do tego iż robi coś komercyjnie, drugi napisze jawnie iż temat jest komercyjny ... jakie ma to znaczenie, ręce opadają, lecz się chłopie intensywniej.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 01 wrz 2014, 23:02

Nikt kto ma jakiś rodzaj zawodowego honoru nie będzie podpytywał na forum hobbystycznym o pomysły na zarobek. Wszystko jedno czy jawnie czy nie.
Szkoda wielka, że to nie jest powszechnie rozumiane. A raczej jak widać jest powszechnie niezrozumiałe.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: trzasu » 01 wrz 2014, 23:10

Zienek przedstawił swój własny pomysł, poprosił innych użytkowników o opinię czy dobrze kombinuje ... nie czeka na gotowca, a to że koledzy są skłoni więcej pomóc niż oczekuje ?, mi to nie przeszkadza, Tobie oczywiście tak.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 01 wrz 2014, 23:23

Jak ludzie składają frezarki to jest to projekt komercyjny czy niekomercyjny?
Jak pytają o dobór oprogramowania rzędu 20k pln albo parametry frezowania, to mają w zamyśle zrobienie serduszka dla żony, czy jakąś fuchę?

Tutaj też nie proszę o podanie receptury na ciasto, ale o pomoc w rozwiązaniu nurtującego mnie problemu mechanicznego, a wiem, że pewnie nie jedna osoba miała do czynienia z maszynami dawkującymi ciecz.

Przez myśl przeszła mi też pompa zębata. Wtedy na obrót jest znana kubatura płynu. Są takie pompki do syropów i zastosowań spożywczych. Pytanie ile kosztują. Google Google.

http://www.pompyspozywcze.pl/pompy_zeba ... kolady.htm
Raz dziennie po robocie trzebaby taką pompkę rozkręcić i umyć.

Dlatego rozwiązania bardziej podobne do spłuczki byłyby łatwiejsze do ogarnięcia prostemu użytkownikowi niż rozbieranie takiej pompki.

Z drugiej strony jakieś mechaniczne ograniczenie ilości ciasta spowoduje brak konieczności pomiarów i programowania pętli zwrotnej. Ogranicza ilość elementów mogących spowodować awarię.

O - rozważam też pompkę perystaltyczną :)
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2014, 23:38 przez Zienek, łącznie zmieniany 1 raz.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 01 wrz 2014, 23:35

- inne maszyny i urządzenia
- mechanika
- poszukuję

P.S.
W odróżnieniu od większości z Was sięgam zawodową pamięcią podstaw sieci komputerowych w ogóle, początków inter-netu w Polsce, pierwszych grup dyskusyjnych na świecie, potem w Polsce i jakie zasady legły u podstaw istnienia tworu "forum internetowego".
Internet się zmienia (regularnie chamieje schodząc pod strzechy, proces ciągły i końca nie widać) ale pozwólcie, że bez względu na lokalne zwyczaje i obyczaje, ja się będę w miarę możliwości trzymał korzeni, kiedy ludzie internetu reprezentowali nie tylko mocno ponadprzeciętny poziom intelektualny i językowy, ale także nie próbowali traktować go jak zagrodę ze stodołą.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pitsa » 01 wrz 2014, 23:36

1a. Poziomy podajnik tłokowy i śrubka do regulacji mimośrodu napędowego.

1b. Tłok - szuflada otwarta z góry i dołu. jest przesuwa się do strefy zrzutu, dół zamknięty ścianką od dołu, górą odsłania się przestrzeń wewnętrzna szuflada i ciasto do razu wpływa do szuflady. następnie szuflada przesuwa do drugiej strefy w której do w dnie jest szczelnia wypływowa.
Detale spasowane do siebie "idealnie" i rozbieralne - trzeba przecież umyć każdy zakamarek - to spożywka!

2. Zrobić miniaturowy podajnik celkowy.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

Autor tematu
Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 15
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 01 wrz 2014, 23:46

Mak Kwacz - ty jeszcze tu?

- inne maszyny/urządzenia dotyczy maszyn związanych niejako z obróbką CNC w tym drewna i metalu.
- mechanika to akurat dobry dział do rozważenia
- poszukuję - dla ludzi szukających informacji na temat elementów, które mają a za bardzo nie wiedzą jakie to ma parametry (np. info o silniku krokowym).

Uznałem, że na luzie to dział odpowiedni dla dość luźno związanego z CNC tematu jak podajnik do ciasta.

Mnogości rozwiązań i ilości pomocnych głów chyba nie przewidziałeś.
Może jesteś kuzynem Tux'a?

Ad rem.

Pitsa. Wygrywasz chwilowo wirtualne piwo. Pomysł z magiczną szufladką jest świetny!

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: mc2kwacz » 01 wrz 2014, 23:53

Bronisz się, czy bronisz swojego zdania?
Też zakładasz własny klub miłośników? :)

Nie chcesz odpowiedzi, to po prostu nie zwracaj się do mnie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”