Różnica zdań na temat cen :)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 69
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 sie 2014, 12:29

251mz pisze: Noże będą odlotowe :D
Odlecą prosto do trawienia i czernienia :)
RomanJ4 pisze:
sorry koledzy, :
Za co ? ubawiłem się setnie :)

Kol.Trzasu przypomniał mi o imadłach, tu piec nagrzany, to i mały kroczek w tym temacie.

Obrazek Obrazek

Tagi:

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: mc2kwacz » 23 sie 2014, 14:18

kamar pisze:
Kamar popraw się
Poprawię się :) Może Ty masz ochotę kopać pełne gniazdo pod plytkę przy 45-48 HRC, ja wolę zebrać dyche czy dwie. O gwintowaniu M4 nie wspomnę :)
Przeszlifuje się podstawę i dopiero wyprowadzi kieszeń.
A czy mógłbyś kolegom z forum (tym lubianym przynajmniej :) ) zdradzić, jaką metodą ustawisz ponownie oprawkę wykonaną w kilku wersjach mechanicznych, w imadle frezarki numerycznej tak, żeby docelowa kieszeń na płytkę wypadła XY idealnie w stosunku do istniejącego otworu śruby?
Mnie też bardzo interesuje to zagadnienie. Chyba że masz tam jakieś super sztywne pozycjonowanie optyczne z odpowiednim powiększeniem, którego fotki nie obejmują?

Roman, bajka nie pasuje do kontekstu zupełnie, ponieważ czy kowalowi te uchwyty wyjdą dobrze czy byle jak, to nikogo poza nim tu nie dotyczy ani teraz ani w przyszłości. Poza tym bajka dotyczy sprawowania władzy a tu mamy do czynienia z przedstawieniem teatralnym. Albo filmem zatytułowanym "O jeden most za daleko" :cool:

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 sie 2014, 15:39

Mam wrażenie, a nawet pewność, że lubiani koledzy wiedzą iż o takich sprawach należy myśleć przed robotą. To się chyba nazywa - proces technologiczny :)
Pozostałym mogę wyjaśnić, czemu nie.
Po pierwsze, wstępnego wybrania kieszeni nie powinno się robić w imadle a na gołym stole ze zderzakami na końcu trzonka i powierzchni później nie ruszanej. (po przeciwnej do otwieracza :)) Zera w osi śrubki i cała filozofia.
Ostatnio zmieniony 23 sie 2014, 16:10 przez kamar, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 23 sie 2014, 15:56

mc2kwacz pisze:Roman, bajka nie pasuje do kontekstu zupełnie
Nie pomyślałem, ze aluzja jest az tak subtelna.
mc2kwacz pisze:nikogo poza nim tu nie dotyczy ani teraz ani w przyszłości.
Była tylko odpowiedzią na wątpliwości samego twórcy, ale kto wie w przyszłości... wszak Apple także w garażu powstawał..
mc2kwacz pisze:tu mamy do czynienia z przedstawieniem teatralnym
hmm... bez urazy, ale czasem się zastanawiam kto tu robi za głównego aktora....
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 sie 2014, 15:58

RomanJ4 pisze: kto tu robi za głównego aktora....
Nie przesadzaj, to tylko potrząsanie halabardą :)

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: trzasu » 23 sie 2014, 17:36

Piec widzę kupiony specjalnie pod te imadła :wink:

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 18

Post napisał: IMPULS3 » 23 sie 2014, 18:29

kamar pisze:Zera w osi śrubki i cała filozofia.
Aż powinienem przed wpisem sprawdzić co uczynie za około 1 godzinę, :) ale oś śrubki chyba jest lekko przesunieta tak aby stożek śróbki dociskał plytkę do bocznych powierzchni.

A przy okazji ile KW ten piecyk? I czy spirala tylko od góry?

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 23 sie 2014, 18:43

Noninalnie 6 kW, praktycznie trochę mniej bo pare silitów wylecialo po kontakcie z pogrzebaczem :) Co do płytek to chyba nie masz racji.

mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: mc2kwacz » 23 sie 2014, 19:03

kamar pisze:Mam wrażenie, a nawet pewność, że lubiani koledzy wiedzą iż o takich sprawach należy myśleć przed robotą. To się chyba nazywa - proces technologiczny :)
Pozostałym mogę wyjaśnić, czemu nie.
Po pierwsze, wstępnego wybrania kieszeni nie powinno się robić w imadle a na gołym stole ze zderzakami na końcu trzonka i powierzchni później nie ruszanej. (po przeciwnej do otwieracza :)) Zera w osi śrubki i cała filozofia.
No tak, ale jak kolega marek zauważył, przy (takiej) obróbce termicznej w piecu zmienią się wymiary i po ustawieniu do zderzaków śrubka już zdecydowanie nie będzie w zerze. Jednym słowem, żeby poprawić kieszeń po obróbce termicznej powinieneś móc ustawić materiał jak przed obróbką. A już nie możesz (na zderzak) właśnie z powodu obróbki termicznej... Jedyny sposób to abo bardzo pracochłonne precyzyjne pomiary (już chyba taniej wyjdzie kupić nóż w sklepie) albo dobry kalibrator optyczny który pozwoli ponownie wyzerować się do środka otworu na śrubę.
Gdyby ta obróbka nie zmieniała wymiarów i nie degradowała powierzchni wówczas mógłbyś od razu zrobić kieszeń dokładnie i w ogóle nie byłoby żadnej obróbki potem.
Liczyłem na jakiś sprytny sposób :cool:
Aż powinienem przed wpisem sprawdzić co uczynie za około 1 godzinę, :) ale oś śrubki chyba jest lekko przesunieta tak aby stożek śróbki dociskał plytkę do bocznych powierzchni.
Zapewne śrubki tak, śróbki to nie wiem :lol: . Żaden problem sprawdzić, no na stronach producentów są często rysunki opraw w DXF. Problem trochę że po angielskiemu a już sam polska język trudna być.
bez urazy, ale czasem się zastanawiam kto tu robi za głównego aktora....
W większości przedstawień jest zdecydowanie więcej niż jeden aktor i nie zawsze można wskazać rolę pierwszoplanową ;)

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: trzasu » 23 sie 2014, 19:10

Prawie przy brzegu, pytanie co z zadziorami :oops:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”