Stalowa Betty

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 16 cze 2014, 10:42

Dasz radę.
Nie ty jeden przez to przechodzisz.

Wspieram :!:

Tagi:

SmuG
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 5

Post napisał: SmuG » 16 cze 2014, 17:38

Jak ja zazdroszczę tej maszyny, tego stołu i tego że masz do kogo podjechać po pomoc...Zacnie się to prezentuje :!: Pozdrawiam!
"Portal ten został utworzony z myślą o tych co chcą zrobić własnymi siłami ploter, frezarkę, wiertarkę i temu podobne urządzenia sterowane za pomocą komputera."

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 16 cze 2014, 20:46

czemu betty a nie barbara czy cos w tym stylu po ludzku ?

[ Dodano: 2014-06-16, 20:47 ]
SmuG pisze:Zacnie się to prezentuje
zacnie to sie kase liczy hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 12 lip 2014, 00:04

Weżniesz Ty się w końca do roboty i odpalisz tą machinę? :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: Alvar4 » 12 lip 2014, 12:16

No biorę się, ale ciągle mi ktoś przeszkadza. Ostatnio mi tydzień uciekł bo Jeepa znajomemu robiłem do rajdu bo się uparł że chce jechać i znowu wygrać. Zrobiłem i znowu wygrał. :mrgreen: Więc mogłem wrócić do maszyny.

Cisnę maszynę jak tylko mogę. Skończyłem spawać i okrywać blachami ramę. Dorobiłem wszystkie pokrywy, drzwiczki i szufladę które będą pomalowane i założone na koniec. Wreszcie ramę mogłem pomalować i postawić już na gotowo stół traserski. Najcięższa mechanika też skończona. Wreszcie koniec stania przy tokarce i frezarce Obrazek . Malowanie elementów trochę trwa więc i na tym też schodzi sporo czasu.

Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek

Poskładałem do kupy wreszcie. Elektryka spięta na krótko na pająka bo trzeba było bramę ruszyć z miejsca do montażu. Prędkości ustawione na bezpieczne 10 m/min. Testów większych jeszcze nie robiłem bo teraz wymyślam i montuje prowadniki przewodów żeby móc bezpiecznie jeździć bez obawy że urwę lub przetnę luźno wiszące przewody. Ale morda się cieszy jak klamot zaczyna się nieśmiało ruszać :grin: .
Już spokojniejszy jestem bo ten najcięższy etap za mną. Czyli brudna robota zrobiona.
Teraz kabelkologia i potem ustawianie luzów i geometrii, jakieś zderzaki, może nawet krańcówki się pojawią. Wrzeciono też odpalone na krótko na falowniku. Mocno się łożyska grzeją nawet przy znamionowej pracy po około 20 minutach uchwyt wrzeciona już zaczyna parzyć w łapki. Trzeba będzie jakieś bloki chłodzące tam gdzieś doczepić i jakąś pompkę z wodą i chłodnicę wykombinować. U Dudiego też parzyło ale on ma Z-kę z amelinium które lepiej przewodzi ciepło i chłodzi się szybciej a tu stal i żeliwo tylko kumulują energię.
No nic. To i tak nie temat na tą chwilę. Tera kabelki, mocowanka, prowadniczki..... :grin:

Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 12 lip 2014, 12:37

kurde, wypaśnie to wszystko wyszło! Toż to już koniec. Płytę traserską będziesz wiercił i gwintował?

Teraz ja pokrzyczę: CHCEMY WIÓRY, CHCEMY WIÓRY!
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 13

Post napisał: Dudi1203 » 12 lip 2014, 17:19

Parzyć to nie parzyło, pamietasz o tym co mowilem, żeby nie kręcic tego powyzej 100Hz? Nie ten typ łozysk na szaleństwa

bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: bh91 » 12 lip 2014, 17:47

Mi się kilka razy zdarzyło zapomnieć uruchomić pompy wody do mokrego chinolka - też parzyło - na szczęście jeszcze działa - po drugim razie zrobiłem plakietkę na mocowaniu "Chłodzenie!!!" i dorobiłem wskaźnik przepływu :D samoróbny - koszt jakieś 5zł a moze uratować wrzeciono ;)
Jest robota - jest pinonc :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 38

Post napisał: Alvar4 » 12 lip 2014, 19:30

Jeszcze nie koniec ale już końcówka. W przyszłym tygodniu będą jakieś pierwsze wióry.
Stół będzie wiercony i gwintowany. Będę kombinował żeby zrobić tam pogłębienia coś jak pod łeb imbusowy i zaślepić nieużywane otwory gumowymi pastylkami. Ale zanim się odważę powiercić stół to muszę ogarnąć geometrię i poustawiać śruby w Y jak się należy bo mi gdzieś na podporze z przodu z lewej strony coś pręży śruba jak dojadę do końca stołu.

We wrzecionie są zwykłe łożyska kulkowe i się grzeją. Dzisiaj kręciłem nim z pół godziny na 50 Hz i znów łożyska się zagrzały. Moim zdaniem stal kumuluje ciepło i tu jest problem. U Ciebie było aluminium i ładnie odprowadzało ciepełko na całą Z-kę a u mnie już niestety nie. Ale zrobię sobie dwa bloki wodne i przykręcę je na boku uchwytu mocującego wrzeciono i w ten sposób powinienem zbić temperaturę. W ostateczności mogę zrobić nowe mocowanie wrzeciona z kanałami wodnymi w środku ale chyba nie ma sensu. A może zrobić kanały po zewnętrznej części uchwytu i zakryć je blachami z krućcami? Pomyślę nad tym.

Pomontowałem dzisiaj koryta i prowadniki przewodów. Coś zaszumione mi te zdjęcia wychodzą. Trzeba by sobie lepszy aparat kupić w końcu.

Obrazek.Obrazek
Obrazek.Obrazek
Obrazek

Rurka
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Rurka » 12 lip 2014, 21:49

Przydało by się na krawędziach stołu traserskiego , wzdłuż prowadnic przykręcić jakiś profil, co by się chłodziwo nie lało na boki . A z przodu i tyłu rynienki do odpływu .
No i może jakieś osłony harmonijkowe z blachy , przeciw wiórom .( jakby potrzeba to mam troszkę odpadów z nierdzewki 0,6 ).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”