Ciekawe rozwiązanie blokady konika
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
-
U mnie to było około 1,5 milimetra, ale później jeszcze dogładzałem pilnikiem. W zasadzie wielkość skoku nie ma tak istotnego znaczenia tylko możliwość regulacji luzu śruby 11 (nakrętką 13) pod płytką dociskową 12 od spodu. Nawet jak skok mimośrodu 8 zrobimy za duży, to można wyregulować o ile się śruba 11 "podniesie" właśnie tą nakrętką.
(rysunek poglądowy)

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Ślicznie dziękuję Koledze za odpowiedź. U mnie wygląda to tak, że pierwotnie zrobiłem dociąganie śrubą imbusową M8 i taki mam gwint w dorobionej części oznaczonej numerem 12 na rys. Kolegi. Chwilowo nie chcę tego zmieniać i dlatego dałem skok 0,7mm, bo to trochę więcej niż 1/2 skoku śruby M8. Mam zamiar (oby sie sprawdził) regulować, po wysunięciu mimośrodu, obracaniem podpórki (takiej jak na zdjęciu konika Kol.) razem z elementem podobnym do nru 11 na rys. Pół obrotu powinno wsuwać lub wysuwać nr 11 o 0,60mm.
Jak nie wypali przejdę na nakrętkę od dołu.
Pozdrawiam
Andrzej
Jak nie wypali przejdę na nakrętkę od dołu.
Pozdrawiam
Andrzej
-
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
http://www.wmwag.com/pl/maszyny.html/03 ... +50+A+1500
Widziałem jak jeden tokarz gość sobie przymocował do supportu nad jedną i druga prowadnicą półrynnę blaszaną tak że zakrywała całkiem prowadnicę. Tyle że w przypadku tej tokarki jest to proste bo prowadnice omijają wrzeciennik i taka półrynna ma gdzie uciekać. W przypadku większości tokarek pozostają osłony harmonijkowe i ewentualnie coś co będzie sprawnie odgarniało wióry sprzed supportu.
Widziałem jak jeden tokarz gość sobie przymocował do supportu nad jedną i druga prowadnicą półrynnę blaszaną tak że zakrywała całkiem prowadnicę. Tyle że w przypadku tej tokarki jest to proste bo prowadnice omijają wrzeciennik i taka półrynna ma gdzie uciekać. W przypadku większości tokarek pozostają osłony harmonijkowe i ewentualnie coś co będzie sprawnie odgarniało wióry sprzed supportu.