WYŁĄCZNIE pomysły na poprawę działania i funkcjnalność softu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie za bardzo znam się na piko - używam jedynie jako generatora przy niektórych grawerkach - ale widzę tam tylko jedno "Z przejazdowe" a powinny być dwa: jedno do przejazdów w czasie obróbki (między ścieżkami, wyjazd freza z materiału itp.) a drugie "bezpieczne" tj. ustawiamy je tak, żeby bezpiecznie ominąć frezem wszystkie zaciski itp. Bo teraz mam np na stole przykręcone imadło, a z boku chcę na stole zrobić jakąś grawerkę. Jeśli bym nie dopilnował, to teraz na środku stołu zetka po wymianie narzędzia zjeżdża mi 10mm nad stół i dopiero robi najazd nad materiał, waląc po drodze w imadło, zaciski itp. Jeśli to gdzieś w programie jest tylko ja o tym nie wiem, to post do wykasowania
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Dodatkowo jak w pikocamie generujesz ścieżkę to też ustawiasz Z dojazdowe...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Posty w temacie: 2
Tak faktycznie, widzę, tyle że to jest w systemie a ja korzystam jedynie z cam-a (do Linuxcnc) i stąd mam problem. Swoją drogą jestem przyzwyczajony do zapisywania tego w cam-ie, bo w zależności od mocowania wys. dojazdowe bezpieczne mogą być różne.
Do skasowania żeby nie zaśmiecać wątku
Do skasowania żeby nie zaśmiecać wątku
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 14
Czy w piko CAM będzie możliwość przesuwania w poziomie jak to ma miejsce np w autocadzie czy solidworksie? (wduszona rolka w myszce) to samo przydałoby się patrząc na stół (pole robocze) po prawej stronie w programie. Czy istnieje szansa na rozdzielenie prędkości na poszczególnych osiach gdy wybiorę home (pause+reset) ? Osie XY nie ma problemu ale zetka jak jedzie do góry to uderza mi w krańcówkę i jeszcze poza krańcówką tak że słychać metaliczne uderzenie. Dodam że gdy zetka jedzie na zmianę narzędzia do samej góry nic nie uderza, słychać tylko kliknięcie krańcówki.
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 14
Dzięki Zienek, fajnie ale to powinno realizować wciśnięcie scrolla i ruszanie w dowolnych kierunkach np zależy mi żeby dało się po skosie a nie tylko prawo lewo góra dół.
Mam jeszcze pytanie czy w pico cam można skopiować gotową ścieżkę do kolejnych skopiowanych obiektów? Mam logo siedzę nad rodzajami frezów mam tam i grawerowanie i wybieranie i cięcie po konturze po offsecie... no ok ale mam tylko jedno logo a chciałbym powielić je powiedzmy 4 w pionie i 4 w poziomie. Teraz muszę 16 razy zaznaczać co grawerować a co wycinać... można zaznaczyć cały gotowy obiekt ze ścieżką (a w nim z różnymi narzędziami) i powielić x razy?
Mam jeszcze pytanie czy w pico cam można skopiować gotową ścieżkę do kolejnych skopiowanych obiektów? Mam logo siedzę nad rodzajami frezów mam tam i grawerowanie i wybieranie i cięcie po konturze po offsecie... no ok ale mam tylko jedno logo a chciałbym powielić je powiedzmy 4 w pionie i 4 w poziomie. Teraz muszę 16 razy zaznaczać co grawerować a co wycinać... można zaznaczyć cały gotowy obiekt ze ścieżką (a w nim z różnymi narzędziami) i powielić x razy?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
- Kontakt:
Dajmy na to, że chcesz wyfrezować w takich lokacjach przesunięte od siebie o 50mm (x) i 60mm (y).
3 4
1 2
Wyfrezuj sobie logo raz w pozycji 1. Jak skończy, to nie wchodząc nawet to CAMa. Przejedź osią X na pozycję 50. Ustaw pozycję materiału na 0. Frezuj. Jak skończy, przejedź na pozycję [-50, 60] i wyzeruj X i Y - wtedy wyfrezujesz trójkę. I po wyfrezowanej trójce znów przejedź na 50mm w X i go wyzeruj. Wyjdzie pozycja 4.
[EDIT] no jak jest 16 x to to jest upierdliwe.
3 4
1 2
Wyfrezuj sobie logo raz w pozycji 1. Jak skończy, to nie wchodząc nawet to CAMa. Przejedź osią X na pozycję 50. Ustaw pozycję materiału na 0. Frezuj. Jak skończy, przejedź na pozycję [-50, 60] i wyzeruj X i Y - wtedy wyfrezujesz trójkę. I po wyfrezowanej trójce znów przejedź na 50mm w X i go wyzeruj. Wyjdzie pozycja 4.
[EDIT] no jak jest 16 x to to jest upierdliwe.