Remont tokarka stołowa TOS MN-80 rok produkcji 1966

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

newcomer
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 91

Post napisał: newcomer » 08 maja 2014, 00:47

Ręczny posuw dobrze ci chodzi ? Bo nieźle masz sklepaną zębatkę od niego.

Tagi:

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: clipper7 » 08 maja 2014, 08:59

GrafRamolo pisze:Chorubsko, nie wiem czy pruski czy paryski, wiem że oba to pigmenty. 5 funtów.
Zaszło małe nieporozumienie, sądziłem, że masz na myśli sam pigment i będziesz go rozrabiać w oleju itd. To na zdjęciu to gotowa pasta, więc niech się nazywa, jak chce.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 220
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 08 maja 2014, 09:14

Clipper, też miałem taki plan ale zrezygnowałem, acz oba to pigmenty, który jest właściwym, nie mam pojecia.

Newcomer, powiedźmy że chodzi acz dobrze by było wymienić, ktoś coś posiada zbędnego?

Autor tematu
DamianS
Posty w temacie: 103

Post napisał: DamianS » 08 maja 2014, 09:34

newcomer pisze:Ręczny posuw dobrze ci chodzi ? Bo nieźle masz sklepaną zębatkę od niego.
Ona nie jest sklepana tylko tak wykonana. Mam tak samo. Też myślałem że jest wyjechana, ale zębatka pracuje po zewnętrznej, tam zęby są wykonane na gotowo.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 08 maja 2014, 10:09

Nie jest zjechana? To miła wiadomość acz luzy mam spore na tej korbce, myślałem że to od tego.

Autor tematu
DamianS
Posty w temacie: 103

Post napisał: DamianS » 08 maja 2014, 10:34

To nie jest super precyzyjny posuw. Zębatka + listwa zębata nie da Ci dokładności w mikronach :). Na zębatce widać ślad w którym miejscu pracuje z listwą, ale za bardzo bym się tym nie przejmował. To jest do zbierania na średnicy więc luz tam nie przeszkadza. Chcesz robić coś precyzyjnego, podtaczać średnicę wewnętrzne na określoną głębokość, podjeżdżasz na pozycję, planujesz, blokujesz dolne sanki i obrabiasz małą korbką z precyzyjnym posuwem.

newcomer

Post napisał: newcomer » 08 maja 2014, 12:58

Tak powinna mniej więcej wyglądać ta zębatka.
Obrazek
Obrazek
Jeżeli wygląda tak jak @GrafRamolo, to może świadczyć, że została sklepana przez krzywą śrubę posuwu, a to z kolei może być przyczyną ładowania smaru całymi puszkami przez poprzednich właścicieli tych MN-ek do którego przyklejały się wióry i opiłki co mogło doprowadzić do skrzywienia śruby, a ta będąc w lekkim łuku mogła uszkodzić zębatkę od posuwu.

[ Dodano: 2014-05-08, 16:32 ]
Znowu mam chwilę radości :mrgreen:
Dotarł do mnie cały system zaciskowy, ze zdjęcia jak i z korespondencji nie wynikało, że jest to nówka pewex nie śmigany :mrgreen:
Tak, że już wiem jak to wszystko ma działać.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: clipper7 » 08 maja 2014, 16:45

newcomer pisze:Tak, że już wiem jak to wszystko ma działać.
To daj dokładne zdjęcia i opis, przyszłe i obecne pokolenia będą Ci wdzięczne !
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

newcomer

Post napisał: newcomer » 08 maja 2014, 20:27

Wszyscy inni wiedzą jak system zaciskowy ma wyglądać gotowy do pracy ?
W takim razie nie ma sensu go tu omawiać, bo zrobi niepotrzebny bałagan w temacie :wink:
Kolego Clipper7, fotki wyślę na PW

[ Dodano: 2014-05-08, 22:25 ]
Oczywiście jajca sobie robię, a może trochę prowokuję :wink:
Nie ma co się unosić honorem, tyle tematów i forów na całym świecie przeczytałem związanych z tym problemem i na żadnym nie padła odpowiedź w 100% poprawna.
Pewnie jest to związane z trudnością skompletowania całego systemu, a może z nie używaniem go. Daleko nie muszę szukać. System zaciskowy, który nabyłem kupiłem od Słowaka, który przed nazwiskiem miał mag.inż. Gdy zadałem mu pytanie jak ten system ma wyglądać, odpowiedział, że nie wie :roll:
Dzisiaj jak go po informowałem o dojściu przesyłki i po podziękowaniu za nówkę system, to mi się przyznał, że nigdy go nie używał. Dlatego też nie wiedział jak ma wyglądać gotowym do pracy.
Na zdjęciu poniżej jest system do mocowania tulejek stopniowanych wewnętrznych i zewnętrznych. Decydującym tu elementem jest redukcja gwintowana wkręcana bezpośrednio w trzpień główny zaciskowy, następnie nakręca się TULEJĘ, nakłada redukcję (stożek) na tulejkę i wraz z nią wkręca się w tą redukcję gwintowaną, po czym zaciskamy go główną wajchą znajdującą się z tyłu tokarki.

Obrazek Obrazek

Przy systemie na tulejki standardowe nie dajemy tej małej redukcji gwintowanej, która jest kluczowym elementem przy tulejkach stopniowanych, Zmieniamy redukcję (stożek) do tulejek standardowych na taką jak na poniższym zdjęciu wkładamy w nią tulejkę, którą bezpośrednio wkręcamy w główny trzpień zaciskowy. Na to wszystko możemy, ale nie musimy nakręcić nakrętkę. Służy ona chyba tylko do ochrony gwintu wrzeciona.
Obrazek Obrazek

Poniżej jeszcze jedna fotka, tak dla jasności.
Obrazek

1 - redukcja gwintowana do tulejek stopniowanych
2 - stożek do tulejek stopniowanych
3 - stożek do tulejek standardowych
4 - redukcja na stożek MK1

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 08 maja 2014, 22:57

Czy redukcja nr 1 ma śrubkę?

Brakuje mi jej acz inaczej rozwiązał bym to mocowanie, dziwi mnie to trochę, że tak to wymyślili. Jaką ona dokładnie pełni rolę?

Moja zębatka na pewno tak nie wygląda ;)

Damian a czy aby jak się chce zrobić coś precyzyjnie, nie powinno toczyć się z posuwu? Bo przecież na sankach trudno/może być źle ustawiona równoległość i wyjdzie stożek minimalny? Bo u mnie to jest właśnie największy problem, z posuwu wychodzi gorzej niż z korbki z racji na krzywe łoże...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”