Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Krzywą miałbyś zachowaną ale falownik pilnuje Ci prądu żebyś nie przekroczył wartości doń wpisanej. Regulując współczynnikiem wypełnienia zmniejsza ci napięcie podawane na silnik. Dlatego wrzeciono Ci chodzi i się jeszcze nie spalił.
Łatwo to potwierdzisz jeśli zmierzysz prądy przed falownikiem i wyliczysz moc nawet w uproszczeniu pomijając cosinusa.
Gdyby tak nie było to falownik "produkowałby" energię. Pozatym obowiązuje prawo Ohma z tym że zamiast R w przypadku silnika masz Z impedancję, która jest stała, a skoro jest stała do do utrzymania zadanego prądu trzeba doregulowywać (obniżać) napięcie.
Łatwo to potwierdzisz jeśli zmierzysz prądy przed falownikiem i wyliczysz moc nawet w uproszczeniu pomijając cosinusa.
Gdyby tak nie było to falownik "produkowałby" energię. Pozatym obowiązuje prawo Ohma z tym że zamiast R w przypadku silnika masz Z impedancję, która jest stała, a skoro jest stała do do utrzymania zadanego prądu trzeba doregulowywać (obniżać) napięcie.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 108
Nic produkować nie musi, jak mam to spiete pod 4kW falownikiem 3x400V to nic sie z ksiezyca nie bierze.freerad pisze:Gdyby tak nie było to falownik "produkowałby" energię.
Powyżej 50Hz trzeba większego napięcia niz 230V żeby szybciej wzrósł prąd. Falownik nie ograniczy tu napięcia, bo skoro mam podłączony silnik 230V a wpisane w falownik ze jest na 400@87Hz to niejako go oszukuje. Prądu nie przekrocze bo zachowuje charakterystyke U/f. Wnioski? Moment trzymam, obroty rosną powyżej znamionowych więc moc się zwiększa. Ja jestem mechanik i licze moc z momentu i obrotów, ale jak chcesz z prądu to napięcie z 230V rosnie do 400, prąd bez zmian, cos fi można przyjąć że bez zmian. Czyli perpetum mobile nie stworzylismy

Zreszta warto poczytać co na ten temat pisze SEW
http://ise.pl/index.php?option=com_k2&v ... zrozumiale
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Panowie na kiedy można się spodziewać zapisów na produkcję/realizację ?
Zaczynam powoli zbierać części do frezarki cnc i robię wstępne szkice węglem jak to ma wyglądać w całości. Teraz nie wiem czy mam czekać na projekt czy rozglądać się za czymś innym ?
Pozdrawiam serdecznie
Zaczynam powoli zbierać części do frezarki cnc i robię wstępne szkice węglem jak to ma wyglądać w całości. Teraz nie wiem czy mam czekać na projekt czy rozglądać się za czymś innym ?
Pozdrawiam serdecznie

Nie ma rzeczy niemożliwych- są tylko takie które zajmują ciut więcej czasu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Ten temat chyba juz został przerobiony:Nic produkować nie musi, jak mam to spiete pod 4kW falownikiem 3x400V to nic sie z ksiezyca nie bierze.
Powyżej 50Hz trzeba większego napięcia niz 230V żeby szybciej wzrósł prąd. Falownik nie ograniczy tu napięcia, bo skoro mam podłączony silnik 230V a wpisane w falownik ze jest na 400@87Hz to niejako go oszukuje. Prądu nie przekrocze bo zachowuje charakterystyke U/f. Wnioski? Moment trzymam, obroty rosną powyżej znamionowych więc moc się zwiększa. Ja jestem mechanik i licze moc z momentu i obrotów, ale jak chcesz z prądu to napięcie z 230V rosnie do 400, prąd bez zmian, cos fi można przyjąć że bez zmian. Czyli perpetum mobile nie stworzylismy![]()
www.cnc.info.pl/topics63/zakup-wrzecion ... 898,70.htm
Przeczytaj wpis kolegi freerad, ma rację.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dokładnie tak przy znamionowym. Można jednak silnik podpiąć tak jak kolega Dudi1203. Trzeba się jednak liczyć z tym że wyjechanie z obciążeniem ponad moc znamionową wiąże się z przeciążeniem silnika, który nie jest fabrycznie do takiej pracy (oddawanie mocy na wał i zwiększone straty cieplne) dostosowany więc i grzać się będzie. Jeśli jednak do wykonania danej pracy wystarczy to 1,5 kW to silnikowi nic się nie stanie.oprawcafotografii pisze:A czy prad znamionowy nie plytnie tylko przy znamionowym obciazeniu?
Jak obciazenie mniejsze to i prad mniejszy wiec silnik sie grzeje...
q
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 108
Wirnika nie rozbierałem, bo jest nierozbieralny więc pewności mieć nie moge. Średnice zrobiłem stosunkowo najmniejszą, ale zeby została sensowna ścianka na wałku. Reszta wyjdzie w praniu jak to sie mówi, mam nadzieje że w ten weekend.
Jedyne co jestem pewien to że wirnik nie ma tych rozcięć jak na foto, wg mnie wygląda tak

Jedyne co jestem pewien to że wirnik nie ma tych rozcięć jak na foto, wg mnie wygląda tak