OUS 1 profi remont, poprawa niedoróbek, zmiany konstrukcyjne

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 29

Post napisał: upanie » 09 mar 2014, 06:59

Znalezione na allegro:
Obrazek
A to znalezione na tablicy:
Obrazek

czilałt...

Tagi:

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: trzasu » 12 mar 2014, 23:27

z allegro ..

Obrazek

zibi201
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3

Post napisał: zibi201 » 13 mar 2014, 22:05

Z archiwum Tablicy.pl:
Obrazek

jo63
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13

Konik OUS-1 remont

Post napisał: jo63 » 17 mar 2014, 20:15

Witam Szanownych Panów.
Obserwatorem tematu jestem od dawna. Od tygodnia posiadam i już naprawiam Salezjankę co mnie ośmieliło aby oficjalnie dołączyć.
Czy przyjmiecie życzliwie nowicjusza tylko 24 lata starszego od trofiejnego OUS-a?
Obrazek

Obrazek

Zaczynam remont od zacisku konika. 40 letni mimośród został zgięty przez zsuwający się z niego pionowy wałeczek z rozkalibrowanym otworem. Nowy mimośród jest dłuższy aby dodać podkładkę i zawleczkę.
Obrazek

Obrazek

Konik c.d. Miał ok. 0,5 mm luzu wzdłuż pinoli. Dorobiłem mosiężną podkładkę pomiędzy pokrętło a skalę. Zadziałało. Z góry wkręcona była uszkodzona śrubka. Z trudem wydłubałem zamieniłem na nową. Wyjaśnijcie mi jaka jest rola owej śrubki?
A organizacyjnie zapytam. Czy właściwie postępuję rozwijając swój jeden post. Czy lepiej dodawać kolejne niezależne posty?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, 18:46 przez jo63, łącznie zmieniany 10 razy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
panzmiasta
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 16

Post napisał: panzmiasta » 18 mar 2014, 11:36

Akurat wiek Twój lub osiołka jest najmniej istotny , ważne są treści jakie będziesz dokładał do tematu ... A właśnie "w temacie" to już maszynka złożona , wytrzepane dywaniki i nowy zapach na lusterku :lol: .
Jeśli już prace rekonstrukcyjne dobiegły końca mogę się wziąć za usprawnienie całości . Na początek zrobiłem "smarownicę " śruby suportu poprzecznego , oryginalna śruba imbusowa [ w sumie w całej obrabiarce występuje tylko jedna sztuka ; ] została przewiercona przez środek wiertłem na razie 1,5mm[ nie wiem czy to mało czy dużo , na razie wszystko przed testowaniem w praktyce ] do wpustu łba wyciąłem 2x krążek filcu i gotowe . Za darmo , za 10min i co najważniejsze cieszy oko !
Załączniki
smarowanie śruby.jpg
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

jo63

Śruba pociągowa OUS-1 remont

Post napisał: jo63 » 22 mar 2014, 19:23

Powolutku poznaję konstrukcję tokarynki i naprawiam jej kolejne niesprawności.
Pora na dolegliwość zrozumiałą po 40 latach. Duży luz śruby pociągowej w łożysku przy korbce i luz na gwincie w mosiężnej (lub brązowej ? podpowiedzcie) nakrętce. Naprawiam najprostszą dostępną amatorowi metodą. Dopiłowałem dwie okrągłe podkładki mosiężne i zakładam z dwóch stron na śrubę pociągową. Jest ok. 0,2mm za dużo i szacuję że szybko dotrze się. Natomiast luźną nakrętkę na gwincie pociągowym przepiłowałem wzdłuż gwintu. Zdziwiłem się jak cieniutkie zostały zwoje w nakrętce.
Grubość piłki do metalu spowodowała że ponownie skręcona nakrętka ciasno zacisnęła się na śrubie pociągowej. Kombinuję że na przyszłość można jeszcze jakiś czas regenerować łożysko śruby i ową nakrętkę takim sposobem. Bardziej zaawansowane udoskonalenia możliwe będą jak uruchomię silnik. Pewnie falownikiem jak forumowicze często radzą.
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek

DamianS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: DamianS » 23 mar 2014, 17:56

Witam.
Ja nie mam tyle cierpliwości i czasu żeby mocno ingerować i dopieszczać swojego OUS-a. Jako tokarka jest ok, wymieniłem nakrętkę, skasowałem luz na korbce. Teraz frezuję na nim płyty grubości 15mm, aluminium, frezem 12mm węglikowym. Niestety, miałem duży problem żeby uzyskać prostopadłość powierzchni. Ostatecznie zamontowałem na ous-ie stół promy. Niestety, to nie działa tak od razu. Okazało się że proma ma całkiem niezły odlew ale jakość pokrętek, śrub i nakrętki jest gorsza jak w ousie. Ale po szlifowaniu korbek, regulacji i podłożeniu blaszek 0.2mm pod stół ,sprawdza się całkiem nieźle podczas frezowania.

jo63

Śruba posuwu poprzecznego OUS-1 remont

Post napisał: jo63 » 24 mar 2014, 21:29

Remontu ciąg dalszy. Skasowałem podkładką luz śruby w łożysku wzdłużnym, skalę uzupełniłem oringiem. Niestety nakrętka (chyba mosiężna ? podpowiedzcie) ma luz na śrubie. Doświadczeni Koledzy. Jakie macie rozwiązania owej nakrętki ale jakieś mądrzejsze - z kasowaniem luzu.

Obrazek

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 24 mar 2014, 21:43

Najlepiej to wymienić na nową -komplet śruba/nakrętka. Czasem do dostania na Alledrogo.
Na razie natnij, nie do końca, w poprzek - nie wzdłuż jak poprzednią - mały odcinek i dokręcając śrubką reguluj luz. Muszę znaleźć odpowiedni obrazek.
https://www.google.pl/imgres?imgurl=htt ... =0&ndsp=15

https://www.google.pl/search?q=kasowani ... d=0CE4QsAQ

Awatar użytkownika

Autor tematu
panzmiasta
Posty w temacie: 16

Post napisał: panzmiasta » 24 mar 2014, 21:56

Na kasowanie luzu jest dość mało miejsca , proponuję takie rozwiązanie jak na zdjęciu w osiołku powinno starczyć dożywotnio ... Co do Twojego projektu to mogłeś między ściskające śrubę klepki dać papier lub preszpan 0.1-0,2 mm miałbyś również spory zapas regulacji zamiast pracochłonnej wymiany mosiężnych podkładek [ pisałem o tym stronę wcześniej ; ] . No i niektóre śrubki mógłbyś poskracać

Taki obrazek Tomku chciałeś zamieścić ?

Niektórzy się kiedyś pewnie zastanawiali jak mi się tak ładnie udaje dopolerować obudowę uchwytów tokarskich , patent jakich mało , nie będę opisywał , zdjęcie chyba samo wystarczy, polerowanie odbywa się samoistnie , mogę w miedzy czasie coś naprawić innego i zarobić kasę którą i tak utopię w OUS-ie :mrgreen:
Załączniki
polerowanie uchwytu.jpg
kasowanie luzu.jpg
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”