Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 197
- Kontakt:
170Hz to 10200 obrotów, i przy zakresie 10000-10500 niestety cały czas rezonansuje. Powyżej lub poniżej zjawisko znika jak ręką odjął. Akurat jak frezowałem dwuteowniki to na początku miałem 10000 obr/min i się zastanawialiśmy dlaczego tak nieprzyjemnie brzmi, podkręciłem do 10600 i dziękuję bardzo.Dudi1203 pisze:A jak sprawa rezonansu 170Hz po spięciu przodu i tyłu?
Wiercimy otwory montażowe pod gwintownik M10, najpierw fi5mm:

Powiercanie wcześniej wywierconych otworów z wymiaru fi5mm na fi8,5mm.
Przy 1500 obr/min zostaje już "tylko" 0,85kW mocy, ale daje radę.
Trzeba będzie w przyszłości się zaopatrzyć w wiertła węglikowe.
Ale co najlepsze wszystkie otwory zrobione jednym nawiertakiem i jednym wiertłem średnicy 5 i 8,5mm. Wiertła nadal ostre, a otworów jest 257.
Jutro zapinamy do pracy jeszcze dwa wiertła, zobaczymy czy hsd sobie poradzi. Muszę powiercić do otwory fi 10 te które przykręcą tą blaszkę do stołu oraz jeszcze większą średnicą by pod łeb imbusowy śruby M10 mniej dłubać frezem
[youtube][/youtube]
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
SKad akurat 170Hz? Dlugosc czesgos?gaspar pisze:...
170Hz to 10200 obrotów, i przy zakresie 10000-10500 niestety cały czas rezonansuje. Powyżej lub poniżej zjawisko znika jak ręką odjął. Akurat jak frezowałem dwuteowniki to na początku miałem 10000 obr/min i się zastanawialiśmy dlaczego tak nieprzyjemnie brzmi, podkręciłem do 10600 i dziękuję bardzo.
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Kontakt:
Dobre pytanieoprawcafotografii pisze:SKad akurat 170Hz?

[youtube][/youtube]
-
- Kontakt:
W jednym otworze ułamałem wiertło fi 10.kamar pisze:Iskry to mogę tolerować na szlifierkach
Jak napisałem program pod łby imbusowe to zapomniałem o tym otworze i wiertle - miałem je wydłubać w chwili wolnej.
Frezik dawał czadu bez iskrzenia dopóki nie spotkał wiertła. Oczywiście wiertło też wyrównał

Co najlepsze jeszcze ostry jest w pizdo! Ale do planowania to nie będę używał fi 6mm tylko głowiczką 16stką pojadę.Zienek pisze:Frez już trup
-
- Kontakt:
Śrubki od mocowania płytek się uwaliły bo końcówki dwuteowników wibrowały podczas obróbki. Cholerna robota dla takiej głowiczki, środkiem szło przyzwoicie.Zienek pisze:No żeby tylko znów "płytki nie latali po hali"
A Ty przestań tutaj pitolić tylko idź popychać te swoje krokowce co by mocy nabrały

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 20
Fajna ta żmija do chłodziwa. Dłuższych już nie było w sklepie?
Stół już jest. To w sumie możesz nawet tak bez planowania ustawić jakieś alu na czujnik i tez już puścić wióra z jakiejś roboty. Może się wreszcie doczekamy skończenia tej maszynki bo już się ona co poniektórym chyba po nocach śni
Generalnie Good Job Panie. Stół pancerny. Można się pod nim kryć w razie nalotu bombowego...

Stół już jest. To w sumie możesz nawet tak bez planowania ustawić jakieś alu na czujnik i tez już puścić wióra z jakiejś roboty. Może się wreszcie doczekamy skończenia tej maszynki bo już się ona co poniektórym chyba po nocach śni

Generalnie Good Job Panie. Stół pancerny. Można się pod nim kryć w razie nalotu bombowego...