kolanoreki pisze:
Kawał dobrej roboty
Dzięki! miło słyszeć dobre słowo od Kolegi, który wie ile zachodu z ustawianiem jest przy podobnej konstrukcji
kolanoreki pisze:
....... jestem bardzo ciekawy jakie dokładności można na niej uzyskać

Robiliście może już jakieś testy?
Szczerze powiedziawszy też jestem ciekawy, ale pierwsze roboty jeszcze przed nią. Ustawianie geometrii maszyny zostało przeprowadzone za pomocą liniału pomiarowego który niby tam koło setki trzyma na 2500mm oraz za pomocą czujnika zegarowego. Jednak mnie będzie satysfakcjonowało 0,2mm na te 2500mm.
A jak wyjdzie - zobaczymy, grunt że wszystko możemy regulować. Mamy możliwość regulacji maszyny w każdym zakresie, więc pewnie będziemy niedoskonałości korygować aż dojdziemy do wyniku satysfakcjonującego. Pozycjonowanie maszyny w każdej osi dzięki zastosowaniu serw AC mieści się w setce, sprawdzane pod czujnik zegarowy przy dużej ilości ruchów każdą osią.
I mała galeria zdjęć
Nowa blaszka na stół roboczy o wymiarach 2000x1000x20 idzie na swoje miejsce
Oczywiście przejazdy w osi X są znacznie większe niż obszar roboczy.
Nawiercanie nakiełków pod otwory montażowe. Raster otworów 90x90. Blacha jest posadowiona tak równo, że chłodziwo samo sobie teraz na niej leży i do póki nie ma otworów to nie ucieka.
Nowy "mózg" do napędu elektrowrzeciona, najwspanialszy falowniczek jaki miałem przyjemność obsługiwać
Command center stworzone przez Marka. Teraz praca przy maszynie to również przyjemność dla oczu