Mam problem z wygenerowaniem ścieżki w CamBam.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Przepraszam z góry za odgrzanie starego kotleta, ale jako student i takiego da się zjeść.
Wracając do tematu i problemu z pierwszego postu kolegi konktenbit da się na około obejść ten problem. Po pierwsze wykonujemy polecenia jak pisał zacharius a następnie generujemy dla dwóch polilinii osobne profile. Jeden jak miał być "outside" a tam gdzie nie chciał wcześniej poprawnie "inside" Po czym klikamy generate toolpath i generate g-code i mamy wygenerowaną ścieżkę jak na rysunku. Mam nadzieję ze jako mega początkujący chodź trochę przyczyniłem się do rozwoju
Pozdrawiam
Komar91
Wracając do tematu i problemu z pierwszego postu kolegi konktenbit da się na około obejść ten problem. Po pierwsze wykonujemy polecenia jak pisał zacharius a następnie generujemy dla dwóch polilinii osobne profile. Jeden jak miał być "outside" a tam gdzie nie chciał wcześniej poprawnie "inside" Po czym klikamy generate toolpath i generate g-code i mamy wygenerowaną ścieżkę jak na rysunku. Mam nadzieję ze jako mega początkujący chodź trochę przyczyniłem się do rozwoju
Pozdrawiam
Komar91
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
A ja zupełnie nie wiem w czym jest problem.

CamBam ma to do siebie, że lepiej mu wszystko wychodzi jak pracuje na Polyline (łamanych), inaczej potrafi trochę namieszać. Pracuję na nim w sumie od niedawna ale kilka projektów już za mną i jestem zadowolony, działa na linuchu, nie jest drogi i te drobne niedociągnięcia mogę mu wybaczyć
- - zassałem DXF'a,
- zamieniłem wszystko na Polyline (CTRL+A -> CTRL+P),
- duże przerwy w odcinkach po dociągałem ręcznie ustawiając wcześniej VIEW -> Snap to objects,
- przerwane odcinki połączyłem w jedną Polyline Join 0.01 (CTRL+J),
- wygenerowałem ścieżki

CamBam ma to do siebie, że lepiej mu wszystko wychodzi jak pracuje na Polyline (łamanych), inaczej potrafi trochę namieszać. Pracuję na nim w sumie od niedawna ale kilka projektów już za mną i jestem zadowolony, działa na linuchu, nie jest drogi i te drobne niedociągnięcia mogę mu wybaczyć

Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks