Druga maszynka - ploter z ruchomą bramą
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
Numerów to ja nie mam, wiem ze to THK bo jest oznaczenie. Z grubsza to patrzac na parametry podobnej to dopuszczalne jest 450Nm na wyjsciu kręcąc od strony silnika i 530Nm skrętu od strony wyjścia z przekładni. Dokładnosc pozycjonowania 30s kątowych (obrazowo 1,5setki na promieniu 10cm jako wartośc gwarantowana). Dopuszczalne obroty na wyjściu 25obr/min czyli 4000rpm na wejściu.
Ja mam 100W serwko czyli w szczycie 0,95Nm. Razy przekładnia czyli jakies 300-330Nm uwzględniając sprawność przekładni. Serwko ma 5000obr wiec wychodzi mi 13obr/min na wyjściu, czyli obrót w okolo 4,5s. Jutro będą kółka, jak sie uda je ogarnąc to testuje.
Ja mam 100W serwko czyli w szczycie 0,95Nm. Razy przekładnia czyli jakies 300-330Nm uwzględniając sprawność przekładni. Serwko ma 5000obr wiec wychodzi mi 13obr/min na wyjściu, czyli obrót w okolo 4,5s. Jutro będą kółka, jak sie uda je ogarnąc to testuje.
A co tu więcej pokazywać? serwko, dwa kolka, pasek, przekladnia i troche alu. Proste jak budowa cepaSkrzydlaty pisze: Pokażesz budowę tej osi?
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
Po wielu wielu przejsciach doszedłem do ładu z osią A. Na wstepie kupiłem kołka pod pierwotne przelozenie 20 i 48z. Okazało sie, ze na nich serwko sie grzeje (simmering przekladni solidnie trzyma). Wyfrezowałem kołko 14z, było znacznie lepiej ale jeszcze nie to. Wyfrezowałem kolejne kołko - tym razem duze, na przekladnie z 56 zębami (przełozenie 1:4 zamiast pierwotnego 1:2,4). Jest dobrze, serwko kreci jak powinno. Niestety te zmiany wymagaja nowego paska, ktory zamowilem, mam nadzieje ze tym razem ebmia nie będzie mi go przysyłać 1,5 tygodnia od wpłaty...
Na tym nie koniec - przekladnia falowa okazal sie miec przełożenie 1:101 (kto to wymyslił to ja nie wiem, sprawdzalem 2x i tak jest), wiec docelowo wyszlo mi przelozenie 1:404. Jeszcze musze sie uporać ze świrowaniem macha (dając Go to Z oś goni jak szalona, nie reagując na ograniczenie predkosci w motor tuning, az do wywalenia błędu).
No i przyszedł czas na testy osi. Testy na wrzecionku do grawerowania, cos specjalnie dla forum
[youtube][/youtube]

Na tym nie koniec - przekladnia falowa okazal sie miec przełożenie 1:101 (kto to wymyslił to ja nie wiem, sprawdzalem 2x i tak jest), wiec docelowo wyszlo mi przelozenie 1:404. Jeszcze musze sie uporać ze świrowaniem macha (dając Go to Z oś goni jak szalona, nie reagując na ograniczenie predkosci w motor tuning, az do wywalenia błędu).
No i przyszedł czas na testy osi. Testy na wrzecionku do grawerowania, cos specjalnie dla forum

[youtube][/youtube]