a o ile orientacyjnie dysza palnika jest niżej od ringu i jak długa "antenka"?numerek pisze:u nas był ring średnicy 60 mm, odległość od osi około 50-60mm, przekrój ringu to kwadrat .. obrócony o 45 st
jaka jest odległości palenia min/max ?
https://www.google.pl/search?q=capacita ... 20&bih=711
sugerowałem się tym, że w większości przypadków stosowane są właśnie talerzyki - stożek jest chyba dla usztywnienia i też zmniejsza podatność na odkształcenia. w sprawie właśnie kształtu ringu nie zamierzam wyważać otwartych drzwi, staram się pójść o krok do przodu i byłbym przeszczęśliwy jeśli udało by się żeby układ "akceptował" dowolny ring z dowolnego materiału przewodzącego ponieważ zbyt często spotykam problem jakim jest tak precyzyjne dobranie pierścienia a wydaje mi się to do przeskoczenia.
szkoła mnie źle wyszkoliła bo nie rozumiem skąd może brać się wpływ zastosowanego metalu do wykonania ringu.
jeszcze jeden problem natury fizycznej to montaż pręta do elektroniki - to chyba dość kluczowa sprawa, rozważałem montaż pręta w rurce blokowany śrubkami ale nie wydaje mi się to dobrym pomysłem w "profesjonalnym urządzeniu"

ps czy na początek wystarczy sygnał 0-10V ?