Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Zanixi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 48

Post napisał: Zanixi » 02 sty 2014, 15:42

Dudi1203 pisze:Zanixi to o czym mowisz odnosnie chwytaka zamknietego juz jest poprawione z tego co widze. Patrz zdj, zielone kołko
No to już pominąłem w tej wypowiedzi, że tamta powierzchnia była za mała. W tej chwili chodzi o to, że ta powierzchnia powinna być przesunięta w lewo. W okolice tej zielonej linii gdzie w tej chwili jest za cienko i zbyt karbowato ;).
Dudi1203 pisze:Natomiast żółtymi kołkami oznaczyłem miejsca gdzie MUSZĄ być promienie, ze wzgledów technologicznych (promien naroza płytki noza) lub wytrzymałościowych. Minimum 0,4mm (typowy promien na plytkach).
to dosyć oczywiste :D

Dudi1203 pisze:Natomiast obawiam sie troche o tą symulacje chwytaka rozwartego, za slabo siedzi na szpilce. Wiem, ze to jest trzymane sprężynką ale jednak przyadalaby sie jakas niewielka korekta tego.
Zmniejszyć średnicę tam gdzie czerwone linie i wtedy zwiększyć powierzchnię styku.

Obrazek

Dudi1203 pisze:Co do naprężeń trzpienia - przy srednicy fi10 wychodzi 76MPa, nie liczylem jeszcze gwintu ale raczej nie ma o co sie obawiać.
Jednak zwiększenie średnicy nic tu nie zaszkodzi. Jeszcze trzeba by zerknąć na jakieś sprężnki ino i wybrać.

Co do tych kulek, ja wiem, że było by prościej no ale cóż. Będzie troszku solidniej ;).
Ostatnio zmieniony 02 sty 2014, 15:49 przez Zanixi, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Autor tematu
majkel1987
Posty w temacie: 72

Post napisał: majkel1987 » 02 sty 2014, 15:48

Zanixi pisze:Zmniejszyć średnicę tam gdzie czerwone linie i wtedy zwiększyć powierzchnię styku.
Moim zdaniem łapy nie powinny tak latać na amym początku. Zmniejszanie średnicy w tym miejscu jest nie bardzo..... łapy i tak będą odstawać, zwiększymy powierzchnię styku, zmnieiszymy wytrzymałość szpilki. po za tym wyglądu technologicznego to nie będzie miało. I wszystko luźne....

[ Dodano: 2014-01-02, 15:49 ]
Zmianą średnicy gniazda można powiększyć grubość łapek....

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 02 sty 2014, 15:52

Toć to nie będzie taka wielgaśna szpilka tylko tak jak na rys kolegi w tym wrzecionie z kulkami. Trzeba to zrobić 2 częściowe, prosty trzpień i nakręcany chwytak.
łapy i tak będą odstawać
A niech se odstają, zwiększy się troszkę powierzchnię i starczy. To i tak ma miejsce przy rozwartym chwytaku - ogólnie jest to pomijalny problem.

Autor tematu
majkel1987
Posty w temacie: 72

Post napisał: majkel1987 » 02 sty 2014, 15:52

Dragon wspomniał wcześniej o zadawaniu sobie trudu.....
myślę, że to jest o wiele bardziej forsujące, bawienie się na zwiększanie wymiarów detali o dziesiąte milimetrów jak np zwiększenie średnicy gniazda tak jak to opisuje wcześniej, na tokarce cnc zajmuje 2 min.

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dragon44 » 02 sty 2014, 16:16

Dudi1203 pisze:Natomiast żółtymi kołkami oznaczyłem miejsca gdzie MUSZĄ być promienie, ze wzgledów technologicznych (promien naroza płytki noza) lub wytrzymałościowych. Minimum 0,4mm (typowy promien na plytkach).
Jak już będziemy dobierać narzędzia to wtedy się zrobi, zawsze można zrobić opis technologiczny na rysunku aby operator wiedział jak to ma być dokładnie bo czy tam będzie R0,0000001 czy R0,5 to na chwile obecną szczegół. Będą narzędzia będą szczegóły.
Dudi1203 pisze:Natomiast obawiam sie troche o tą symulacje chwytaka rozwartego, za slabo siedzi na szpilce. Wiem, ze to jest trzymane sprężynką ale jednak przyadalaby sie jakas niewielka korekta tego.
Da się zrobić
Dudi1203 pisze:Dodatkowo sprezynke dałbym bardziej w prawo, zeby mniejsza byla zmiana jej srednicy podczas pracy. Ta cienka scianka za nią rowniez nie wyglada dobrze.
To też
Dudi1203 pisze:Caly chwytak trzeba zrobic jako nakręcany na trzpien.
dlaczego? nie może być w ten sposób?? Rozumiem że nakręcany = mniej toczenia, ale nakręcany to dwie części (dwa programy, ustawianie, etc.) poza tym trzeba by gwint kleić, chociaż słabym klejem.
Zanixi pisze:No to już pominąłem w tej wypowiedzi, że tamta powierzchnia była za mała. W tej chwili chodzi o to, że ta powierzchnia powinna być przesunięta w lewo. W okolice tej zielonej linii gdzie w tej chwili jest za cienko i zbyt karbowato
Dlaczego w lewo? powierzchnia styku szczęk i wału w tamtym miejscu ma 3mm, i przez te 3mm będzie występowało zaciąganie grzybka. I co to kurde znaczy "karbowato"??? w tej chwili skok to jakieś 7mm, po co go niepotrzebnie zwiększać?
Zanixi pisze:Zmniejszyć średnicę tam gdzie czerwone linie i wtedy zwiększyć powierzchnię styku.
Szpilkę chce kolega robić na 15mm średnicy, a tutaj ma zostać ile? 8mm? 5?
Zanixi pisze:Jednak zwiększenie średnicy nic tu nie zaszkodzi. Jeszcze trzeba by zerknąć na jakieś sprężnki ino i wybrać.
Zaszkodzi, większa średnica wewnętrzna to i zewnętrzna średnica sprężyny talerzowej rośnie, a nie możemy przesadzać

Rysunków nie wklejam bo już się chaos robi

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 02 sty 2014, 16:51

dragon44 pisze:dlaczego? nie może być w ten sposób?? Rozumiem że nakręcany = mniej toczenia, ale nakręcany to dwie części (dwa programy, ustawianie, etc.) poza tym trzeba by gwint kleić, chociaż słabym klejem.
Wyjdzie taniej, szybciej i lepiej ;). Każdy tokarz by psioczył na tak długi element który miałby być stoczony z dwóch stron z pierścieniem po środku. Ja również. O wiele wygodniej i szybciej jest wziąć wałek stalowy o zadanej średnicy, wywiercić w nim otwór, zrobić gwint a drugi element wytoczyć z króciutkiego wałka już pod wymiar. Klej to nie problem. Odpowiedni loctite kosztuje 40zł. No i nie trzeba by używać konika co też nie zawsze jest takie fajne, łatwe i przyjemne.

dragon44 pisze:. I co to kurde znaczy "karbowato"???
Karb - miejsce spiętrzenia/koncentracji naprężeń. Miejsce w którym materiał zawsze pęka. Słabe ogniwo układu.

Poza tym, punkt podporu o ścianki zewnętrzne jest oddalony od punktu zaciągania oprawki - masz siły gnące i skręcające. Tak to by ich nie było. Puść to na wytrzymałościówkę to się wtedy przekonamy.
dragon44 pisze:w tej chwili skok to jakieś 7mm, po co go niepotrzebnie zwiększać?
Nie trzeba zwiększać skoku w żadnym wypadku, wystarczy przeprojektować otwór w który mają chować się szczęki przy ich rozwarciu.

dragon44 pisze:Szpilkę chce kolega robić na 15mm średnicy, a tutaj ma zostać ile? 8mm? 5?
Jednak to jest krótki odcinek nie grozi mu żadne wyboczenie a ta cała szpilka to już jednak swoją długość ma. Tu nie chodzi o to, że się zerwie ;).
dragon44 pisze:Zaszkodzi, większa średnica wewnętrzna to i zewnętrzna średnica sprężyny talerzowej rośnie, a nie możemy przesadzać
Bardziej może zaszkodzić jak będzie za mała (patrz wyżej - wyboczenie - a co za tym idzie - tarcie, gięcie i różne inne cuda ;) ). Tu, jeżeli uda się wszystko upchnąć to tą średnicę warto zwiększyć do możliwego do osiągnięcia maximum. Zakleszczy się kiedyś gdzieś oprawka i ktoś się będzie głowił... czemu to się kurde stało?

bolebor
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 18

Post napisał: bolebor » 02 sty 2014, 18:20

Chyba mam coś co może wam pomóc w dokończeniu wrzeciona zaczep na iso30 :mrgreen:
http://imageshack.us/photo/my-images/33/gripper.jpg/
tylko musze znaleźć producenta postaram się podesłać
http://www.cnczone.nl/viewtopic.php?f=38&t=4753

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 02 sty 2014, 18:33

Podeślij podeślij :D ciekawe jaka cena ^^.

Producent to:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 sty 2014, 18:37 przez Zanixi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 02 sty 2014, 18:34

Siema.

Wtrące swoje 3 grosze, choć raczej nie będę partycypował w zakupie.

Moim zdaniem możnaby przesunąć miejsce, gdzie jest przylgnia tych zaczepów bardziej w tył. W ten sposób na tymże zamku jest mniejsza "dylatacja". Ergo - mniej będzie złazić z grzybka.

Na fotce - górna część to przeróbka. Zaznaczyłem przesunięcie żółtym.
No i będzie więcej mięsa pod okrągłą spinką trzymające te listki zaczepu razem.
Załączniki
Screen Shot 2014-01-02 at 6.20.23 PM.png
Krótsza dźwignia, to mniejszy ruch na zamku.

bolebor
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 18

Post napisał: bolebor » 02 sty 2014, 19:45

Tak więc znalazłem producentów Tool Gripperów
Niemcy
http://www.ortlieb.net/en/products/clam ... ipper.html
Tajwan
http://www.chumpower.com.tw/pdf/Spindle ... sories.pdf
Może jednak nie warto projektować mocowania. W wypadku remontu czy tez awari kupienie nowego będzie łatwiejsze.
Kwota projektu dalej aktualna 3000zł?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”