Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

bartwa
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bartwa » 02 sty 2014, 00:32

Mam nadzieję, że będzie można się podłączyć pod Wasz projekt? Jak się zmieścicie w 3k, to byłbym bardzo zainteresowany. Niestety nie będę w stanie pomóc w projektowaniu bo po prostu nie mam jeszcze umiejętności i doświadczenia. Ale będę śledził temat z uwagą :smile:

Tagi:

dragon44
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 48

Post napisał: dragon44 » 02 sty 2014, 00:49

No to mała relacja z tego co dzisiaj spłodziłem;)

Na wstępie chciałbym podziękować koledze uzi29, dzięki jego uwagą ogarnąłem "symulacje", daleko mi jeszcze do badania ruchu, ale da się już określić ruch i kolizje.

Projekt wymaga kosmetycznych poprawek, takie jak dopracowanie szpilki aby był mniejszy luz na chwytaku. Sama szpilka też jest średnio technologiczna, trzeba dużo toczyć. Można zmniejszyć średnicę rozwarcia chwytaka, bo aktualnie pomiędzy grzybkiem a szczękami jest 0,58mm.

Projekt chwytaka:

Obrazek

Tutaj mamy widoczną przerwę pomiędzy grzybkiem, a szczękami:

Obrazek

Obrazek

Tylko martwi mnie to, że teraz jak chwytak się otwiera to ma tylko cztery punkty podparcia, chociaż nic złego nie powinno się z tym dziać. Aha i szczęki robiłem na zero, bez uwzględniania drutu, poprawie to później.

Obrazek

Dwa modele, otwarty i zamknięty:

Obrazek

Obrazek

To przewężenie na na szczękach po lewej stronie przy szpilce, to tylko na potrzeby "symulacji" ;)

I na koniec kilka ważniejszych wymiarów

Obrazek

Autor tematu
majkel1987
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 72

Post napisał: majkel1987 » 02 sty 2014, 02:24

Jak łapki się zejdą to przejdą przez średnicę 19,5mm??
Chwytak nie wejdzie!!!! Trzeba wydłużyć całe gniazdo aby było dłuższe od samych łapek. Wkładając go przez średnicę 19,5mm długie łapy zejdą się a tylnie łapki rozejdą się jeszcze bardziej i zaklinują się.
Zaznaczyłem to na czerwono.
Obrazek

[ Dodano: 2014-01-02, 02:33 ]
Zobacz długości u mnie.
Łapki jak są równoległo do osi narożnik łapy dużej dotyka ścianki gniazda w miejscu jak jest żółta linia. Krótsza łapka zapiera się w tym momencie o ścianke przeciwną (przy zwężaniu) dlatego mówiłem żeby zrobić fazę o dł 1mm i wszystko ładnie pięknie na styk wchodzi.
31.46-30.59=0.88 - O tyle przedłużyć trzeba lub faza
Obrazek

[ Dodano: 2014-01-02, 02:36 ]
dlatego robiłem dwie równe średnice aby łapki weszły. Inaczej jest lipa.
Tu też masz różne średnice po to aby wsadzić chwytak przy montarzu. Na zielono zaznaczyłem
Obrazek

[ Dodano: 2014-01-02, 02:41 ]
Łapki są w kształcie trójkąta? Jak średnica się zmniejsza to długość obwodu koła się zmniejsza. Ku czubkowi długiej łapy musi się pojedyńcza łapka zwężać.

Po to też robiłem osobny projekt aby być gotowy na takie małe niedociągnięcia osoby która lepiej jest obcykana w programach do projektowania jak dragon. Bez urazy dragon, nie o to mi chodzi aby Ci błędy wytykać.

dragon44

Post napisał: dragon44 » 02 sty 2014, 02:45

majkel1987 pisze:Jak łapki się zejdą to przejdą przez średnicę 19,5mm??
Chwytak nie wejdzie!!!! Trzeba wydłużyć całe gniazdo aby było dłuższe od samych łapek. Wkładając go przez średnicę 19,5mm długie łapy zejdą się a tylnie łapki rozejdą się jeszcze bardziej i zaklinują się.
Zaznaczyłem to na czerwono........
Rozumiem że jest późno, Nowy rok i te sprawy...

Majkel, chwytak wejdzie od drugiej strony, nie ma potrzeby ingerować w stożek.
Co do tych całych fazek, po co komplikować sobie życie i obróbkę, zwróć uwagę, że na rysunkach z chwytakiem otwartym i zamkniętym wszystko się mieści, i nie ma żadnych kolizji. Więc jeszcze raz pytam po co? I po raz setny Ci powtarzam że na rysunku 2D wszystko wygląda ładnie, ale wierz mi strasznie się to pier*oli jak trzeba na to spojrzeć w trzech wymiarach. Zobacz wątek w dziale z solidworksem, to nie taka oczywistość.

Autor tematu
majkel1987

Post napisał: majkel1987 » 02 sty 2014, 02:46

Dwa modele, otwarty i zamknięty:
Na otwartym za duży luz chwytak-szpilka
Coś wydaje mi się że te łapki są za cienkie przy grzybku.

Tak to ładnie narysowane ale trzeba poprawić cały projekt
Trzeba też uwzględnić ściankę oporową dla szpilki jak nie ma stożka i chydraulika nie działa aby szpilki za daleko nie wciągneło.

[ Dodano: 2014-01-02, 02:47 ]
dragon44 pisze:Majkel, chwytak wejdzie od drugiej strony, nie ma potrzeby ingerować w stożek.
Co z krawędzią oporową aby szpilki nie wciągneło??

[ Dodano: 2014-01-02, 02:50 ]
dragon44 pisze:Co do tych całych fazek, po co komplikować sobie życie i obróbkę, zwróć uwagę, że na rysunkach z chwytakiem otwartym i zamkniętym wszystko się mieści, i nie ma żadnych kolizji
Jeśli wchodzi wszystko od tyłu to jest ok. Ja cały czas myślałem o wkładaniu przez stożek.
I po raz setny Ci powtarzam że na rysunku 2D wszystko wygląda ładnie, ale wierz mi strasznie się to pier*oli jak trzeba na to spojrzeć w trzech wymiarach. Zobacz wątek w dziale z solidworksem, to nie taka oczywistość.
Ja to wszystko rozumiem....

[ Dodano: 2014-01-02, 02:51 ]
Musze zobaczyć tył w takim razie aby coś dalej powiedzieć. I chciałbym zobaczyć jak ta szpilka się będzie trzymać aby sprężyny jej nie wciągneły. Chyba że znów mamy inny pogląd na sprawę :wink:

[ Dodano: 2014-01-02, 02:57 ]
Na tym ostatnim rysunku na oko to mi też by nie weszło od tyłu. Za ciasno tam dla mnie. Jeśli mam rację to większa średnica też nic nie da bo zwiększy to luz szczęka-szpilka na rozwartym. Jeśli się mylę to prosze to zignorować

Zanixi

Post napisał: Zanixi » 02 sty 2014, 08:22

Projekt wymaga kosmetycznych poprawek, takie jak dopracowanie szpilki aby był mniejszy luz na chwytaku. Sama szpilka też jest średnio technologiczna, trzeba dużo toczyć. Można zmniejszyć średnicę rozwarcia chwytaka, bo aktualnie pomiędzy grzybkiem a szczękami jest 0,58mm.
Daj połączenie gwintowe zaraz za pierścieniem, będzie 2 częściowe. Średnica trzpienia i tak powinna być większa niż te 10mm które tam było kiedyś zakładane, z 15-16mm powinno być ok. Ale to i tak trzeba by sprawdzić w mesie lub choćby na papierze na szybko przeliczyć.

Obrazek

Zielona linia - w tym miejscu w zasadzie powinna być ta powierzchnia z czerwonego kółeczka - w tej chwili są tam 2 karby i nacieńsze miejsce całego chwytaka.
]Projekt wymaga kosmetycznych poprawek
Jak zostanie jak jest to wymaga mesa i obliczeń a nie kosmetycznych poprawek xP.

Można zmniejszyć średnicę rozwarcia chwytaka, bo aktualnie pomiędzy grzybkiem a szczękami jest 0,58mm.
Nie, będzie za ciasno, trochę brudu i będzie problem. Niech zostanie te 0,6mm na promieniu.

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 108

Post napisał: Dudi1203 » 02 sty 2014, 14:22

Zanixi to o czym mowisz odnosnie chwytaka zamknietego juz jest poprawione z tego co widze. Patrz zdj, zielone kołko
Obrazek
Natomiast żółtymi kołkami oznaczyłem miejsca gdzie MUSZĄ być promienie, ze wzgledów technologicznych (promien naroza płytki noza) lub wytrzymałościowych. Minimum 0,4mm (typowy promien na plytkach).

Natomiast obawiam sie troche o tą symulacje chwytaka rozwartego, za slabo siedzi na szpilce. Wiem, ze to jest trzymane sprężynką ale jednak przyadalaby sie jakas niewielka korekta tego. Dodatkowo sprezynke dałbym bardziej w prawo, zeby mniejsza byla zmiana jej srednicy podczas pracy. Ta cienka scianka za nią rowniez nie wyglada dobrze.
Obrazek

Caly chwytak trzeba zrobic jako nakręcany na trzpien.
Co do naprężeń trzpienia - przy srednicy fi10 wychodzi 76MPa, nie liczylem jeszcze gwintu ale raczej nie ma o co sie obawiać.

Autor tematu
majkel1987

Post napisał: majkel1987 » 02 sty 2014, 14:55

Dudi1203 pisze:Natomiast obawiam sie troche o tą symulacje chwytaka rozwartego, za slabo siedzi na szpilce.
Obrazek
Obrazek
Mamy dwa różne rodzaje łapek, z poprzedniego i teraźniejszego projektu. Poprzednie były trochę lepsze ale i tak będą odstawały od szpilki choć trochę mniej. Krótsza część łapu powinna być w bardzo małej średnicy osadzona gdzie ściana gniazda uniemożliwiałaby jej rozjeżdżanie. Kiedy łapki się wysuną i rozjadą, od punktu podparcia łapek średnica gniazda na dłuższej łapie musi być wjększa a małe zostają cały czas w mniejszej uniemożliwiając ich rozjazd w obydwu położeniach chwytaka.
Nie zastanawiałem się jeszcze dokładniej nad kształtem łapek, pewnie można to jakoś odpowiednio wyprofilować, aby zostały średnice takie jakie są (gniaza), ale będzie chyba ciężko.

[ Dodano: 2014-01-02, 15:17 ]
Powiększenie średnicy grzybka na szpilce też nic nie da. Rozjadą się łapy na grzybku stożka przy zamkniętym chwytaku i zaklinuje się

[ Dodano: 2014-01-02, 15:19 ]
Zmniejszenie średnicy gniazda spowoduje klinowanie się chwytaka

bolebor
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 18

Post napisał: bolebor » 02 sty 2014, 15:30

Mam pytanie odnośnie projektu
Zaczepy stożka mogą zostać zrobione z kulek. Wydaje się że takie rozwiązanie ułatwi konstrukcje i poprawi niezawodność. Oczywiście jestem całkowitym amatorem a prawdziwego elektrowrzeciona nie widziałem na oczy :neutral: . Obrazek z węgierskiego forum
Obrazek

Autor tematu
majkel1987

Post napisał: majkel1987 » 02 sty 2014, 15:35

Chyba omawialiśmy już to rozwiązanie i zdecydowaliśmy się na inne

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”