Rexwalter VF 140 - tokarka ze Szwecji
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 23
Czyli posuw podłużny rozłączy Ci się jak napotka na opór? To chyba nie każda tokarka ma takie rozwiązanie?mykeone pisze:To jest opór toczenia .Ten akurat jest obrotowy na cztery wymiary ;] w sumie niezbędny przy obróbce manualnej zawsze dojedziesz w to samo miejsce ;] . U mnie czasami pełnił też funkcję zabezpieczającą żeby imak nie wpadł w szczęki ;] jak gdzieś polazłam ;]
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
W moim przypadku to ostateczność ;] Nie służy to maszynie . Posuw powinno się rozłączać tuż przed oporem i dojeżdżać ręcznie. Przynajmniej na początku zanim złapiesz wprawę ;] . A od maszyny nie powinno się odchodzić , no ale to już inna bajka ;]
Najlepiej by było jak byś podszedł do jakiegoś zakładu i trochę podpatrzył ;], podpytał paru tokarzy ;]
Czyli posuw podłużny rozłączy Ci się jak napotka na opór? To chyba nie każda tokarka ma takie rozwiązanie?
będzie odbijał takie specyficzne stukanie ;] , przynajmniej u mnie tak jest
Najlepiej by było jak byś podszedł do jakiegoś zakładu i trochę podpatrzył ;], podpytał paru tokarzy ;]
Czyli posuw podłużny rozłączy Ci się jak napotka na opór? To chyba nie każda tokarka ma takie rozwiązanie?
będzie odbijał takie specyficzne stukanie ;] , przynajmniej u mnie tak jest
Ostatnio zmieniony 23 gru 2013, 16:58 przez mykeone, łącznie zmieniany 1 raz.
;]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
można ustawić cztery podtoczenia na jednym wałkuMariuszczs pisze:Zderzak. Ale jakiś wypasiony widzę ma do wyboru 4 pozycje ?

Sprawdź czy ma luz przy dociskaniu suportem, jeśli tak to dobrze by było go zniwelować ;]
;]
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Taki zderzak bardzo pomaga ustawić wymiar wzdłużny z wykorzystaniem podziałki na sankach narzędziowych. Robimy to tak:
1. Suportem dojeżdżamy do zderzaka.
2. Sanki ustawiamy tak, żeby nóż dotykał czoła obrabianego przedmiotu.
3. Odjeżdżamy od zderzaka. Na sankach ustawiamy wymiar.
4. Włączamy posuw i toczymy wałek do zderzaka. Zostanie zebrane tyle ile ustawiliśmy na podziałce sanek narzędziowych.
4. Włączamy posuw i toczymy wałek do zderzaka. Zostanie zebrane tyle ile ustawiliśmy na podziałce sanek narzędziowych.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 23
Tak dokładnie jest, obracany ze sprężynką. Luzów nie ma.mykeone pisze:można ustawić cztery podtoczenia na jednym wałkuMariuszczs pisze:Zderzak. Ale jakiś wypasiony widzę ma do wyboru 4 pozycje ?w rewolwerówka Rh 32 też są podobne obracane ;] w środku jest kulka ze sprężynko i wskakuje ładnie na każdy otwór a jak jest u Ciebie ??
Sprawdź czy ma luz przy dociskaniu suportem, jeśli tak to dobrze by było go zniwelować ;]
[ Dodano: 2013-12-23, 19:11 ]
I po napotkaniu oporu zderzaka posuw powinien się wyłączyć? Ja kiedyś na początku przy włączonym posuwie próbowałem zatrzymać suport "ręcznie" aby sprawdzić czy się wyłączy posuw.... nic a nic, jechał jak lokomotywa do przoduBYDGOST pisze:Taki zderzak bardzo pomaga ustawić wymiar wzdłużny z wykorzystaniem podziałki na sankach narzędziowych. Robimy to tak: