Wszystko rozumiem , ale 5kW?hecza pisze:251mz napisał/a:
Komu? bo na pewno nie 99% forumowiczów
99% to teraz nie używa serw, ale czasy mają to do siebie, że się zmieniają, a kurczęta dorastają,
Przecież nikt tu nie jeździ 5 tonowym portalem...
Podejrzewam, że porównuje kolega moment serwa do krokówki. Dla serwa podaje się moment nominalny, dla krokówki trzymający. Dla porównania wykresy momentu od prędkości dla obu:Zanixi pisze: Jedyne co mnie zastanawia to ten ich marnawy moment, jak to z tym jest? Przykładowo 1,3Nm dla 400W, to... tak troszkę mało.
kilowatowe serwa na takie cos to jak wkładanie silnika od ferrari do malucha. Zapierdlalał bedzie, ale sie połamie. 400W serwo przy srubie 5mm daje sile przesuwu na poziomie 500kg (w szczycie, podczas przyspieszania) a stalej sily ciągu 170kg. Odejmujac polowe od tych sil na przyspieszanie obrotowe srub to masz 250kg realnej sily przesuwu do wykorzystania na oś. Prosty rachunek - na 250kg osi wyciśniesz przyspieszenia 1g. 50kg - 5g. Jak jest 2g (tak mam ustawione w swojej maszynie) to juz na prawde fajnie mozna ganiać. Polecam obejrzec filmy mojej maszynki podczas testow osihecza pisze:Wiem, że serwa liczone w watach są tańsze, ale proponuję wyjść powyżej 1 kW – ale to zależy jakie górne wymagania będą wobec tej maszyny.