Wrzeciono na ER lub ISO30. Projekty do realizacji
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
Fakt ISO 30 może przenieść 30Nm, bez kamyszków.Dudi1203 pisze: W padku gdy na końcówce wrzeciona będą kamienie to rozumiem ale tutaj nie ma takiej potrzeby.
Trzeba jeszcze określić kształt (formę) grzybka na jaki ma być chwytak.Dudi1203 pisze: Trzeba zdobyc informacje odnosnie chwytaka. Potrzebne są propozycje gdzie kupic i jakie pieniązki oferują. Zróbcie wycene dla dwoch wariantow: zakup jednostkowy i zakup 5 sztuk.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 108
A pamietasz, że gdzieś wczesniej liczylem, że taki silnik ma 5Nm, jak uwzglednisz jeszcze przeciążalność to moze do 8Nm dobije? Gdzie tu do 30? A skoro ktoś podaje, że mozna przenieść 30, to jest to pewnie z jakims zapasem, znajac zycie rzędu 2-2,5. Jak wjedziesz na G0 w material to takie wrzeciono stanie, a stozek nie pusci.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 18
Ano właśnie coby wybrać najbardziej popularny lub najlepiej pasujący do planowanej konstrukcji. Osobiście nie wiem czym różni się grzybek z kątem 90 od 45 stopni. A po drugie, żeby nie wysyłać zapytań o wszystko.Dudi1203 pisze:A po co? Można wycenić dla różnych wariantów, a potem wybrac najlepszy (czyli pewnie najtańszyTomciowoj pisze:Trzeba jeszcze określić kształt (formę) grzybka na jaki ma być chwytak.)

No i jeszcze w zależności od producenta chwytaka zmienia się trochę kształt wewnątrz osi wrzeciona, co może mieć wpływ na koszt jej obróbki.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 34
Jakiś czas temu dzwoniłem po grzybki BT30 do DARMETu były po 30zł..Dudi1203 napisał/a:
Tomciowoj napisał/a:
Trzeba jeszcze określić kształt (formę) grzybka na jaki ma być chwytak.
A po co? Można wycenić dla różnych wariantów, a potem wybrac najlepszy (czyli pewnie najtańszy)
Ano właśnie coby wybrać najbardziej popularny lub najlepiej pasujący do planowanej konstrukcji. Osobiście nie wiem czym różni się grzybek z kątem 90 od 45 stopni. A po drugie, żeby nie wysyłać zapytań o wszystko.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 108
Warto przejrzec temat z forum
https://www.cnc.info.pl/topics63/mocowa ... 826,10.htm

Bardzo ciekawy jest pomysł z kulkami, taki chwytak byłby do wykonania we własnym zakresie.
Ale podrążmy ile kosztuje tulejka rozprężna, bo może nie ma sensu robić. Panowie trzeba szukać
Teraz jeszcze prosba, wytlumacz mi ktoś na szybko roznice miedzy ISO30, SK30 a BT30
https://www.cnc.info.pl/topics63/mocowa ... 826,10.htm

Bardzo ciekawy jest pomysł z kulkami, taki chwytak byłby do wykonania we własnym zakresie.
Ale podrążmy ile kosztuje tulejka rozprężna, bo może nie ma sensu robić. Panowie trzeba szukać
Teraz jeszcze prosba, wytlumacz mi ktoś na szybko roznice miedzy ISO30, SK30 a BT30