MalutkoTomciowoj pisze:siła 6000N szpilka z gwintem M10.

Toć to tylko ~600kg ....
Sprzeczałbym się.Dudi1203 pisze:Nie chce mi sie liczyć, ale obstawiam, że do przeniesienia sił skrawania wystarczy 10% tego.
Nie myśl za dużo bo hydraulikę będziesz musiał kupićmajkel1987 pisze:więc myślę że i 1200kg można by zapodać, tylko po co??
W załączniku arkusz kalkulacyjny opracowany na podstawie wzorów z katalogu kennametal'uDudi1203 pisze:Nie chce mi sie liczyć
jestem za, dopłacając do łożysk, oszczędzamy na obróbceDudi1203 pisze:Ja byłbym jednak za łożyskami parowanymi, niewłaściwe napięcie nakrętką może szybko doprowadzić do uszkodzenia łozyskowania. Dopłacając do łożysk oszczędzimy sobie kombinacji z gwintami, nakrętkami, kontrowaniem itd.
Też tak najpierw policzyłem ale jest ale:251mz pisze: 600kg to siłownik pneumatyczny przy 6barach będzie musiał mieć 120mm wtedy popchnie max 690kg..
Przy fi tłoka 120mm można obudowę zrobić na 130mm ścianka 5mm
Akurat się zmieści ze wzniosem co Dudi pisał 75mm...
Tomciowoj pisze:Też tak najpierw policzyłem ale jest ale:
Na wciągaczu który miałem do wrzeciona ISO30 sprężyn było około 25cm....Tomciowoj pisze:Tylko aby ścisnąć ten zestaw o 5,5 mm potrzeba (przyjmując liniową ch-kę sprężyny h0/t = 0,4) 3 x 6120N = 18360N Nacisku siłownika.
Można to zmniejszyć dając więcej pakietów po 4 talerze co da mniejsze ugięcie/ pakiet.
Fi 20 da się bez problemu upchnąć w osi wirnika.
Wysokość 64 szt nieugiętych sprężyn w zestawie 4x16 wyniesie raptem 77,6 mm.