dlaczego nie listwy zębate?

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: olo_3 » 16 mar 2007, 01:37

kostner pisze:Ta ostatnia seria jest opisywana jako "najstabilniejsza maszyna w tym przedziale cenowym w Niemczech"
hehehe
napisz to na cncecke ;)

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17

Post napisał: lenherd » 16 mar 2007, 02:23

Wszyscy się podniecają tak dokładnością a potem zwykłe pręty gwintowane zakładają i też mają zabawę .
Kiedyś miałem tak z komputerami ciągła schiza że moce rosną tak szybko a mój wczoraj nowoczesny sprzęt dzisiaj już jest zabytkiem. Ale mi przeszło z wiekiem ,jednak nie tak całkiem :grin:

A tak na marginesie cena 30000euro za tą niemiecką maszynkę :lol: ciekawe jak im idzie sprzedaż

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 16 mar 2007, 09:35

a nie probował nikt kasowac luzu na listwie poprzez zastosowanie dwóch kół zębatych na jedną stronę ? kwestia połączenia tego jakoś np z paskiem zębatym
Załączniki
naped.JPG
naped.JPG (26.24 KiB) Przejrzano 1061 razy
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

Autor tematu
lenherd
Posty w temacie: 17

Post napisał: lenherd » 16 mar 2007, 12:02

widze Panowie że jakaś obsesja z tymi luzami Was opanowała :grin:

Czy możecie polecić jakieś dobre listwy i koła? czy te na akcesoria.cnc są dobrej jakości czy są może gdzieś lepsze?

[ Dodano: 2007-03-17, 00:42 ]
dzisiaj dokładniej oglądałem tą maszynkę w firmie reklamowej.
i oto w osi X jeden silnik z boku i długi wałek zębaty na dwie strony
silnik zamocowany bezpośrednio do wałka. Oś Y zabudowana ale z układu obudowy wnoszę że jest tam jednak jakiś pasek. listwy zębate moduł 3mm ale nie metalowe tylko jakieś twarde tworzywo , koło zębate stalowe.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: qqaz » 17 mar 2007, 09:00

lenherd pisze:czy te na akcesoria.cnc są dobrej jakości
kupiłem do innego celu niż naped posuwu ale można z nich coś uzyskać. Cięte są w pręcie ciągnionym, podobnie koło jest prosto z frezarki - stąd domowe uszlachetnianie - czyli szczota druciana na wiertarkę i po zębach - to na poczatek . Pózniej iglaczki, lupa, pomoc z rysunku którą każdy w domu potrafi zrobić ( oprócz mgr z Uniwersytetu -Ci to tylko wiedzą) i podświetlić lampą - w tym celu to czerwone kółko to otwór na wylot. Drugie łożysko koniecznie aby wykluczyć kołysanie się listwy podczas oceny współpracy. Pierwsze dotrzeć trzeba koło, tak, aby na całym obwodzie jednakowo pracowało. Najczęściej pomaga " korekcja" wierzchołka zęba - zapiąć dodatkowy promień - TYLKO DELIKATNIE !!! BEZ RASZPLI . Czesto listwa nacieta jest zbyt głeboko wtedy flexa na płasko ( nie krawedzią) i po jednym przejściu po zębatce oglądać wyniki Te poprawki to ułamki mm wiec delikatnie. Dobra para koło - zebatka nie może wykazywać zacięć w czasie toczenia - najlepiej gdy ie są wyczuwalne również " stukania " podczas toczenia z lekkim naciskiem. Koło po zębatce lekko uniesionej powinno się toczyć podobnie jak krążek po gładkiej listwie.
A skoro sie tak wymadrzam to jeszcze sugestia przeniesienia napedu - rys. Tylko nie łapać za słowa- to tylko sugestia
(I dla porządku zębatka to listwa a nie koło zębate)

[ Dodano: 2007-03-17, 09:14 ]
Jeszcze jedno dla reklamy, MDF, plexa idt proponyję moduł m=1,5 max 2, koło rzedu fi 35-45mm, przekładnia paskowa miedzy silnikiem a kołem zębatym min 1:5 i koło zamachowe na wałku silnika ( jeśli będzie krokowy) - przewidzieć możliwość założenia róznych w celu dobrania wielkości najlepiej tłumiacych rezonanse- a bez dodatkowej masy będą.
Załączniki
pomoc.zip
(6.85 KiB) Pobrany 383 razy

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 mar 2007, 09:49

qqaz pisze:Najczęściej pomaga " korekcja" wierzchołka zęba - zapiąć dodatkowy promień - TYLKO DELIKATNIE !!! BEZ RASZPLI . Czesto listwa nacieta jest zbyt głeboko wtedy flexa na płasko ( nie krawedzią) i po jednym przejściu po zębatce oglądać wyniki Te poprawki to ułamki mm wiec delikatnie. Dobra para koło - zebatka nie może wykazywać zacięć w czasie toczenia - najlepiej gdy ie są wyczuwalne również " stukania " podczas toczenia z lekkim naciskiem. Koło po zębatce lekko uniesionej powinno się toczyć podobnie jak krążek po gładkiej listwie.
co to niby ma być ?
a jak ktoś bedzie krzywo trzymał szlifierke ?
koło nie ma sie toczyć wierzchołkiem zęba po dnie listwy i taka "korekcja" powoduje tylko osłabienie zazębienia. taką tribologie mozna stosować w młynie do gliny.
z docieraniem tocznym sie zgodzę, tylko na parze koło - listwa musiałbys przewidziec przesuw zespołu tam i z powrotem i dodatkowo pastę polerską.
podcięcie glowy i stopy zęba dokonuje się przy zuzytych kołach a nie nowych.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 17 mar 2007, 11:24

Kolego bartuss1 Ja tylko napisałem co zrobiłem z listwami z CNC. I już. A jak ktoś krzywo bedzie trzymał szlifierkę to popsuje.Tym bardziej, gdy patrzy jak trzyma, a nie jaki ślad zostawia. Może być niezdolny. Szwagier maluje obrazy a mieszkanie pomalował ekipą. I już.
Natomiast czy zapiłowanie promienia jak na rys albo poprawki wielkości ułamka mm osłabią zazębienie w tym zastosowaniu? Pzy module 1,5 lub 2 ???
bartuss1 pisze:podcięcie glowy i stopy zęba dokonuje się przy zuzytych kołach a nie nowych.
A gdzie to sugeruję?
a to?
bartuss1 pisze:koło nie ma sie toczyć wierzchołkiem zęba po dnie listwy
kolega sobie wymyślił bo przecież nie przeczytał - co innego sprawdzenie toczenia koła po zębatce ( czy nie ma zacięć) a czym innym takie rozumienie rzeczy - ale jak widać też tak można. Tu akurat chodziło o usuniecie zbyt wysokich wierzchołków na listwie czyli dokładnie odwrotnie do prezentowanego zrozumienia zagadnienia przez kolegę ( oj, chyba mnie nie lubi i się zacietrzewił)
Koledzy na forum. W tym watku wystąpiłem jako obrońca racjonalności w dążeniu do mikronów, stosowaniu past polerskich zaraz po frezarce ( bartuss1) i innych rozwiązań teoretycznych na rzecz praktycznego pogodzenia się z niedokładnościami. Oby tylko robić wybór świadomie bo nic nie zastąpi zdrowego rozsądku.I z pewną pokorą pogodzić się z technicznymi ograniczeniami własnych możliwości a niedostatki nadrabiać intelektem ( a czasem i pracą).
Ps.
bartuss1 pisze:tylko na parze koło - listwa musiałbys przewidziec przesuw zespołu tam i z powrotemlistwy
aby w efekcie na detalach frezowanych z miekkiego materiału co uzyskać?
A ten młyn do gliny - chciałbym mieć takie możliwości, aby taki napęd móc wykonać - koła daszkowe, pełny reżim technologiczny, pomiarówka do kontroli za cenę całego , niejednego i niemałego domowego warsztatu itd - Chyba nie chodziło o młyn do gliny tylko o stawidła? Takie na korbę? kiedyś nawet z drewna listwę do podnoszenia robili.

[ Dodano: 2007-03-17, 11:29 ]
Pytanie techniczne - przy delikwencie ilość żarówek i przyporządkowana im klasyfikacja to odpowiednik ilości wejść na forum? A nazewnictwo tej klasyfikacji jest niejako przypadkowo-automatyczne?

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: numerek » 17 mar 2007, 12:30

tu się musze zgodzić z qqaz co do dokładności
obserwujemy na forum dążenie do doskonałości
a to dokładnośc do 0,01 a to już zupełnie dla mnie nierozumiałe wyżarzanie konstrukcji

to wszystko byłoby do zaakceptowania gdybyśmy przyjęli że robimy maszyny z górnej póki czy też masowo jak piotrjub
ale na litośc przecież prawie wszyscy robimy to w warsztatach domowych za niewielką kaskę !
jedynym wyjątkiem na tym forum jest mex ktory wykonal naprawdę super maszynę !
panowie
jak można mówić o dokłądnościach setek czy też niesławne ultradokładności kiedy cała maszyna waży zaledwie 500 kg i jest zrobiona ze stali bez tłumienia drgan itp itd

dziwne jest to że większość z konstruktorów (chylę przed nimi czoła)
podaje dokłądności na początku tuż po zakończeniu budowy
nikt nie podaje dokładności po roku pracy ......dlaczego ? czyżby nie było się czym chwalić ?

jak pisałem w innym wątku jeśli osiągnę dokładnośc na plazmie 0,5 mm napęd paskowy serwa itd to bedę bardzo zadowolony !

jak nawołuje kolega -troche pokory wobec swojej wiedzy i możliwości
teoretycznie to można wyliczyć i narysować maszynę która będzie miała dokładnośc mikrona ale nie wzięto pod uwagę kilku pierduł jak np aktywność słońca czy też wpływ zaciemnienia księzyca na przypływy w hondurasie ....i już wszystkie wyliczenia biorą w łeb .....

pozdrawiam

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 17 mar 2007, 12:54

zbyt wysokie wierzchołki no ciekawe, jesli już mowimy o zebach to mamy głowe i stopę
qqaz pisze:co innego sprawdzenie toczenia koła po zębatce ( czy nie ma zacięć)
czy to żart ? jak puścimy luzem koło po listwie to nijak sie to ma do współpracy w rzeczywistym mechanizmie, w którym jest zachowana pewna ciśle określona odległość głowy zęba koła od stopy zeba listwy - inaczej rzecz biorąc bierzemy pod uwagę pokrywanie się średnicy podziałowej koła i linii podziałowej listwy.
ewentualna korekcja której zadaniem jest ujemne zwiekszenie odległosci linii i srednicy podziałowej ma za zadanie kasowanie luzu w wyrobionej parze.

i jeszcze gdzies wyzej pisałeś że graniczna liczba zebów to 7 :shock:
a ja myslałem że przy zarysie ewolwentowym bez podcięcia to 14, nowosci hoho

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 17 mar 2007, 13:19

Witam kolegów.
Kol. numerek
Troche jeszcze posmęcę jak stara maruda.
Onegdaj, nie znając jeszcze forum i tutejszej wiedzy zrobiłem "dziobadło", bo nie wiertarkę, którym wierciłem aluminiowe blachy na płyty podsysowe do sitodruku. Najwieksza, która wykonałem ma 2x6m i wiercona jest z rastrem 10mm wiertłem 1mm. ( drobne ponad 100 000 otworów za jednym zamachem wiercone szlifierką Celmy - bardzo dobrze sprawdził się ściemniacz wydłubany ze ściany - tak w rzeczywistości to z marketu. A chłodzenie i smarowanie to kałuża oleju rozlana na wierconym użytku)
Napęd zrobiony jest na paskach 16T5 i napedzane jest to silnikami GR63x25 z przekładnią planetarną i enkoderem ( traf chciał że na giełdzie w Łodzi był okres dużego wysypu tych silników - czysty przypadek) na której zapięte jest koło pasa zębatego. Pasek natomiast napięty jest z siłą 'ręczną", czyli na długości 6m zwisa około 2-3 cm.
numerek pisze:jeśli osiągnę dokładnośc na plazmie 0,5 mm napęd paskowy
I tu wskazówka; głowica wiertarki podobnie jak plazmy poprzecznie obciązona jest tylko wleczeniem kabli i ewentualnymi zacieciami na prowadnicach więc dokładność powtórzenia najazdu lub odwzorowania trajektori zależy tylko od błędu pasa - u mnie przy wymianie wiertła gdy głowica wracała "do domu po nowe wiertło" bez problemu trafiałem ponownie w otwór na całej powierzchni! Gdzieś na forum były dywagacje nad pasem i jego sprężystością ale wszyscy , przerażeni rozciągiem rzędu 2-3% ( dla 1m toż to już 3mm ) całkowicie pomijają elementarną analizę sił typu:
siła poprzeczna od skrawania - np 20N ( MDFF, frez jednopiórowy 5mm, g=5mm, n=2880 obr/min, posów025m/s )
naciąg pasa - 1000N
elestyczność pasa - np 3%
zmiana długości od sił roboczych - dL=(20/1000)*3%*Lpasa
Mogę być w błędzie co do założeń takiego schematu ale praktycznie wiertlem trafiałem w otwór leżący kilka metrów dalej - sądzę że podobnie będzie z plazmą.

Kolega bartuss1 ma rację, 14 nie 7 ( 7 to chyba dla łańcucha ,czy tak?)
W ogólności też ma racje.

[ Dodano: 2007-03-17, 14:08 ]
bartuss1 pisze: jesli już mowimy o zebach to mamy głowe i stopę
a między uszami rozum. Kolego Bartuss1, przepraszam, ale to tak samo wychodzi :lol:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”