erwin008 pisze: [ Dodano: 2013-12-03, 19:50 ]
Aha Zbych07 to przez twoja konstrukcje mnie też na profile naszło. Jakaś taka możliwość zmiany koncepcji w trakcie Alu-Lego-Składania jest bardzo kusząca.

- to przez moją konstrukcję
Takie alu-lego to fajna zabawka dla dużego chłopca,
ale ....
to droga zabawka, a jak sprawdzi się w praniu ? - nie mam pojęcia. Szacuję że na jej uruchomienie muszę poczekać jeszcze ok. 3-4 miesięcy.
Koszty można obniżyć kupując w dobrej cenie profile używane. Trzeba jednak mieć farta żeby takie trafić ( ja miałem

) .
Profile to tylko część wydatku, do tego trzeba dodać dość drogie detale niezbędne do połączenia i usztywnienia konstrukcji.
Moja składa się głównie z profili średnich 90x90, kolumna z profilu 180x180,
całość posadowiona jest na podstawie, którą stanowią profile stalowe 80x80x3 ( połączenia klejone i skręcane ).
Mam trochę profili lekkich, w porównaniu do tych średnich są ... mięciutkie.
Na budowę maszynki o gabarytach takich jak moja z profili lekkich raczej bym się nie odważył.
Możliwe, że wypełnienie profili lekkich epoksybetonem może poprawić sytuację ale to tylko przypuszczenia - osobistych doświadczeń nie mam.
Nie pamiętam czy ktoś na forum zastosował takie rozwiązanie. Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie będziemy bogatsi o Twoje doświadczenie.