Kolega
upadły_mnich
Własciwie w całości się zgadzam z Kolegi poglądem, co więcej:
upadły_mnich pisze: ale nie porównywał takich parametrów jak: możliwość uzyskiwania dużych przyspieszeń i prędkości
a wcześniej przecież
qqaz pisze:
Przy listwie trzeba się pogodzić z realnymi luzami ( dokładnością pozycjonowania) rzadu 0,15 - 0.25mm. A wtedy witaj świecie z dużymi mocami i wielką dynamiką
upadły_mnich pisze:
sprawność, stosunkowo niska cena
i ponownie wcześniej
qqaz pisze:
liczac się z ich wadami szybko i skutecznie rozwiazuje naped ALE Z OKREŚLONYMI JEGO WADAMI. I SWIADOMIE !!!
Więc jak?
Kolega
Bartuss1
Serdecznie przepraszam, gdyż nie było moim zamiarem wtykanie szpilek ani impertynencji a chyba tak wyszło. To forum jest bardzo życzliwe nawet dla bardzo podstawowych pytań ( o tych podstawach to nie myślę o Tobie) co zresztą kiedyś wyraziłem w pierwszym swoim wpisie w jakimś tam wątku.
Ale do rzeczy bo tu szykuje się dłuższy elaborat
1) dotychczasowe dewagacje na forum o silnikach wskazują na znaczne zmniejszenie momentu przy stosowaniu mikrokroku
2) rozdzielczość i dokładność pozycjonowania są róznymi rzeczami - zależnymi od siebie ale nie tylko
3) przy dokładności ograniczonej innymi czynnikami (np luzem w kinematyce) nie ma chyba sensu pompować rodzielczości np kilka rzędów wyżej.
Mam nadzieję że z powyższymi tezami każdy się zgodzi. I dalej:
bartuss1 pisze:przy mikrokroku np 1/8 na śrubie o skoku 4 mm można uzyskac np 400 kroków a na listwie w zalezności od srednicy koła czyli ilosci zebów i liczba kroków nie przekracza 100 na obrót.
Podejrzewam że kolega założył napędzanie koła zębatego bezpośrednio z wałka silnika ( krokowego!!! ) i stąd przyjęcie takich wartości w tej matematyce. A dlaczego to cytowałem?
a) celem stosowania mikrokroku jest w 90% chęć poprawienia własności dynamicznych układu elektromechanicznego silnik-reszta maszyny, a nie zwiekszenie rozdzielczości. Rezonanse, nawet przy biegu luzem, są wystarczająco dokuczliwe przy stosowaniu śruby, a uż nie wyobrażam sobie napędu krokowego wpiętego bezpośrednio w zębatkę. A więc dodatkowa przekładnia np pasek zebaty i wtedy już nie max 100 kroków na obrót ( obrót czego? ) tylko np 1000 - kwestia długości paska i wielkości koła napędzanego - na koncu przykład 1)
b) w jakimś wątku jeden z kolegów podawał wyniki badania błędów przy napędzie pełnokrokowym i mniejszym w tych samych warunkach mechanicznych. I jak byk wyszło że najdokładniej pracował pełny krok. Po co więc stosować mikrokrok jako środek zwiększający rozdzielczość ale wprowadzajacy błedy kroku a nie przekładnię - pewnie cena bo dodatkowa przekładnia ale czy na pewno? A może wiara w mikrorozdzielczość wprost zamieniająca się na dokładność?.
I dalej o listwach:
bartuss1 pisze:przy listwach dobre sa serwa
zgoda, ale dlaczego ? pewnie serwo przy obrocie nie wykazuje skokowego momentu a tym samym nie wali jak młotek kołem zębatym o zębatkę. Jeżeli w rozważaniach ograniczyć prędkość silnika do wielkości przy której jest w stanie pracować bez rozbiegu - start stopowo - to można uznać że przesuniecie się wózka o jednostkę długości odpowiadajacą jednemu krokowi nastapi również w sposób start stopowy w czasie odpowiednio małym. Przy oczekiwanym powszechnie na forum abstrakcyjnie małym luzie w kinematyce szybciej uzyskamy nieruchomy, ale dobrze wkurzony ul niż poruszający się element. Inaczej przecież wózek musiałby skakać tak samo energicznie jak skacze silnik szczególnie, gdy przeniesienie napędu byłooby wystarczająco sztywne.
Tutaj jest też odpowiedż na częste pytania " Czy wystarczy taki silnik do mojej maszynki? Bo chcę metr na cztery" - pwenie wystarczy, jak napęd będzie niedokładnie zrobiony i luzy w nim bedą robić jak "akumulator obrotu" - energiczne przyjecie skoku silnika i jego elastyczne oddanie jako elementarnego obrotu czy przesuniecia. Ale znowu kłania się PAN WIELKI LUZ.
Kiedyś koledze
Rayfordowi proponowałem zawieszenie nakrętki napedowej w płycie gumowej - nie tak do końca złośliwie, bo przy jego rozwiązaniach to chyba więcej pomoże niż zaszkodzi. To może być jakieś lekarstwo na jego bolączki.
No, nieco chaotycznie ale zgrubsza o to chodziło. A pewnie teraz to dopiero mi się dostanie. Choć przedstawione opinie są skutkiem czerpania wiedzy z tego Forum. Ciekawe czy się zgodzicie?