OUS-1 dla laików
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 57
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 57
1) Poluzować trochę śruby (szczelina 0,5mm) i przez kołek drewniany delikatnie kolejno pobić.Asad6 pisze:Udało mi się rozwiązać wcześniejsze problemy, ale mam jeszcze jeden, mam nadzieję ostatni: Jak ściągnąć uchwyt tokarski z wrzeciona?
2) Dopasowana wkładka między wrzeciennik a śrubę i też kolejno wyciskać wykręcając śruby mocujące o np. 1/6 obrotu.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 35
Są - do chwycenia za uchwyt:Asad6 pisze:Chciałem zdjąć uchwyt razem z tarczą. Próbowałem go odkrecić przy użyciu kluczy do rur jednak on ani drgnie. Sa do tego celu jakieś specjalne klucze?

Z chwyceniem za wrzeciono OUSa trochę gorzej, projektant tego nie przewidział.
Ja robię to tak.
Chwytam za wrzeciono w okolicach koła pasowego, a dokładnie za zębatkę przewidzianą
do współpracy z gitarą ( można ją niestety nieco uszkodzić - ale ja i tak nie planuję z niej korzystać ) ,
alternatywnie można chwyć za koło pasowe, lub po zdjęciu koła pasowego za wał wrzeciona.
Chwytam takim chińskim kluczem nastawnym, tak żeby jego koniec oparł się o łoże OUSa,
a z drugiej strony wrzeciona chwytam za uchwyt tokarski tym specjalnym kluczem.
Kluczyk w dół i .... poszło

Jak stała kilka lat to może istotnie trzymać, ja obecnie zwykle nie muszę używać tego klucza,
zwykle wystarczy że ręką złapię za koło pasowe a tym specjalnym kluczem za uchwyt.
Kluczyk kupiłem kiedyś na Allegro. Z jednej strony jest chwytak do uchwytów 78 -85 z drugiej strony 100 -110 ale jak widać na fotce z uchwytem 125 też daje radę.

Sorki za "przekręcone" o 90° fotki