Mój pierwszy ploter 400x300x250(350)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 88
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 14
Kolega Skrzydlaty czeka na wyjasnienie sprawy czyli najlepiej poskładanie maszyny i próbne detale
Co do obróbki - dlatego nie dawałem do najtańszego zakładu bo się bałem że to spiepszą. Wystarczy że stół do takowego dałem i dziwię sie sam sobie. Frezer który nie łapie tolerancji na rysunku, boi się że otwory pod śruby wózków wyjdą nie tam gdzie trzeba.... no kur.
Pokazał byś zdjęcia chociaż tych obrobionych powierzchni.
Ja na Twoim miejscu nie wiedząc nic bym to wszystko poskładał. Już na etapie montażu będziesz wiedział co jest grane po oporach ruchu.... lub nie daj Boże braku ruchów.
Ciesz sie że to prowadnica jest krzywa - to korpus i dociśnięcie do powierzchni bazowych ma ją wyprostować jak pisał przedmówca. Ja też tak miałem np. na osi Z. Płyta 15mm szlifowana o długości ok. 600mm. Przyłożona prowadnica nie leżała idealnie. Jak dokręciłem zastrzały poprawiło to sytuacje (wyprostowało blache osi Z). Tutaj miałem krzywą nie tylko prowadnice ale i blachę osi Z. Zastrzały wszystko wyprostowały. A prowadnice wyprostowały się dopiero jak ją przykręciłem.
Nie panikuj, jak będą faktyczne problemy to wtedy będziesz myślał co dalej.
A co do powierzchni jak szkło - niektórzy mają powierzchnie szlifowane. Jak masz wyprowadzone bazy przez frezowanie to po co Ci szklane powierzchnie? I tak przykryjesz to prowadnicami. Ręcznie nic nie poprawisz tak "w ciemno".

Co do obróbki - dlatego nie dawałem do najtańszego zakładu bo się bałem że to spiepszą. Wystarczy że stół do takowego dałem i dziwię sie sam sobie. Frezer który nie łapie tolerancji na rysunku, boi się że otwory pod śruby wózków wyjdą nie tam gdzie trzeba.... no kur.
Pokazał byś zdjęcia chociaż tych obrobionych powierzchni.
Ja na Twoim miejscu nie wiedząc nic bym to wszystko poskładał. Już na etapie montażu będziesz wiedział co jest grane po oporach ruchu.... lub nie daj Boże braku ruchów.
Ciesz sie że to prowadnica jest krzywa - to korpus i dociśnięcie do powierzchni bazowych ma ją wyprostować jak pisał przedmówca. Ja też tak miałem np. na osi Z. Płyta 15mm szlifowana o długości ok. 600mm. Przyłożona prowadnica nie leżała idealnie. Jak dokręciłem zastrzały poprawiło to sytuacje (wyprostowało blache osi Z). Tutaj miałem krzywą nie tylko prowadnice ale i blachę osi Z. Zastrzały wszystko wyprostowały. A prowadnice wyprostowały się dopiero jak ją przykręciłem.
Nie panikuj, jak będą faktyczne problemy to wtedy będziesz myślał co dalej.
A co do powierzchni jak szkło - niektórzy mają powierzchnie szlifowane. Jak masz wyprowadzone bazy przez frezowanie to po co Ci szklane powierzchnie? I tak przykryjesz to prowadnicami. Ręcznie nic nie poprawisz tak "w ciemno".
-
RozumiemSkrzydlaty pisze:A co do powierzchni jak szkło - niektórzy mają powierzchnie szlifowane. Jak masz wyprowadzone bazy przez frezowanie to po co Ci szklane powierzchnie?

Pokazałem. Strona 9 i trochę na 10Skrzydlaty pisze:Pokazał byś zdjęcia chociaż tych obrobionych powierzchni.
Niedługo będę oddawał podstawę do drugiego zakładu. Tutaj ciachną to na CNC. Muszę tylko kaski jeszcze trochę dozbierać

Małą niespodziankę mi sprawili bo będę mógł tam stać przy maszynie i nadzorować cały proces od początku

Co do kołków ustalających, nie rozwiercałem tamtych otworów na stożki. Zrobiłem nowe. Na starych będą sprężyste na nowych pełne, razem 8, hehe. No cóż, tak wyszło. Wiertło użyłem 7,5 i też rozbiło dość dużo, ale zadanie wykonane poprawnie.
-
Sory za głupie pytania. Za dużo myśli mam i zapominam pewne rzeczyCzy na tym etapie mogę nawiercić otwory i ustawić kolejną szynę??

Krzyżak już się obrabia pod wózki i zetka też, więc myślę, że w następnym tygodniu ustawimy szyny na osi X i Z. Zobaczymy jak to będzie chodzić....
Potrzebuję kolejnej rady od kolegów. Problem dotyczy wrzeciona. Nie wiem jakie. Myślałem o Elcie, ale trochę za drogie jak na razie, później mokry chińczyk, ale coś mi nie odpowiada w nim. Najlepiej jak by było na oprawki iso30 zrobione przez kogoś. Dobierałbym sobie silnik taki jaki mi pasuje i myślę, że jest większy wybór narzędzi do tych oprawek. Myślałem o takiej konstrukcji jak na zdjęciu w tym poście https://www.cnc.info.pl/topics63/wrzeci ... t21311.htm . Na łożyskach kulkowych skośnych. Czy jest ktoś na forum kto by mi pomógł to wykonać??
-