Skrzydlaty pisze:Robiłem zawsze wg. katalogu np. HIWIN'a - jedna prowadnica do bazy, druga pływająca. Wózki obydwa do bazy. Montaż: szyna do bazy, wszystkie 4 do bazy a na końcu szyna pływająca - parę przejazdów podczas dokręcania szyny pływającej i wszystko gra.
No właśnie tę opcję wybrałem. Jeśli krzyżak obrobię to zawsze będzie lepsza dokładność na długości 200 niż na 600.
Zawsze na tej pływającej mogę dołożyć czy igły czy płyty dociskowe, jest tam płaskownik 40mm więc mam 20mm na zabawę
Skrzydlaty pisze:Ta obróbka za 500zł - gdzie to? W PL gdzieś? Kiedy można się spodziewać fot z rezultatów prac?
Cały czas na wyspach siedzę. Czyli 100 funtów za samą ramę. Podstawa czeka na okołkowanie itp.
Może tanio, ale koleś bierze gotówkę. Nie wiem czy to zgłosi czy nie, ale dał mi wybór karta albo gotówka, i powiedział że tego do książki nie wpisze. Więc kaske bierze dla siebie najprawdopodobniej.
Rezultaty wrzucę w środę. Sam jestem ciekaw jak mu to wyjdzie, ale dowiem się dopiero w domu po pomiarach, w tedy będę mógł jakieś liczby podać.
W środę lub czwartek dostanę paczuszkę z podzespołami jak: prowadnice, silniki krokowe, wózki, bloki łożyskujące. Na śruby kulowe trochę jeszcze poczekam.
[ Dodano: 2013-11-10, 19:39 ]
Nie wiem po co te kombinacje z rozłączanymi częściami.
Ciężko mi o garaż w mojej mieścinie, nie mam domu z ogródkiem czy jakiegoś innego pomieszczenia, mieszkam w bloku i to też na pierwszym piętrze bez windy. Nie umiem się tym jeszcze na tyle dobrze obsługiwać, więc nauka pisania programu itp trochę mi może zająć. Wynajęcie pomieszczenia tylko aby sobie stała i abym się na niej uczył i bawił, zanim zaczne coś robić na niej w celu zarobkowym, nie opłaca mi się.
Po rozłączeniu na 3 części mogę sobie spokojnie wnieść ją po kawałku na górę.
Resztę części jak krzyżak, zetka i inne blaty na bloki itp to pikuś.
Całość może z 200kg będzie ważyła ale to wydaje mi się że max.
Więc podsumowywując, na obecne warunki myślę że to jest najlepsza opcja. Jeśli powiększy mi się park maszyn to na pewno będę czegoś szukał. Ale uwierzcie mi, ciężko coś znaleźć.
[ Dodano: 2013-11-10, 19:54 ]
Czy rozwiertak firmy DORMER powinien być dobry?? Jakieś 80zł dałem za niego.