Frezarka 2000x1600x700mm do wszystkiego.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 55

Post napisał: Dudi1203 » 02 lis 2013, 03:16

pool82 pisze:podasz max prędkości Z-etki i średnicę tłoczyska - podam jaki min przewód zastosować
a moze jakis wzór na to lepiej? Skorzystają inni, nie tylko Gaspar.

Tagi:

Awatar użytkownika

pool82
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 12

Post napisał: pool82 » 02 lis 2013, 08:30

Dudi1203 pisze:
pool82 pisze:podasz max prędkości Z-etki i średnicę tłoczyska - podam jaki min przewód zastosować
a moze jakis wzór na to lepiej? Skorzystają inni, nie tylko Gaspar.
Wzory są, ale z doświadczenia wiem, że i tak by nikt z nich nie skorzystał :) Sam korzystam z oprogramowania wspomagającego dobór i projektowania instalacji pneumatycznych. A udostępnić go za bardzo nie mogę - FluidSim

Ale mam coś co na pewno ułatwi dobór takich elementów:

Obrazek

Łączymy pkt A-B wynikowo C następnie D-E oraz F (zamiana jednostek ciśnienia link ) i wynikowo powstaje nam punkt G który jest spadkiem ciśnienia.

Do mniejszych średnic należy sobie dorysować szacunkowo mniej więcej podziałkę - niestety nie dysponuję lepszym wykresem.

Jeszcze coś dla zainteresowanych: na stronie Festo, po wyborze konkretnego produktu można przeprowadzić symulację poprawności doboru siłownika i dobrać asortyment
Klikamy po prawej stronie Więcej>zakładka Engineering>Symulacja.
Jak ktoś ma zielone pojęcie o pneumatyce to powinien skumać o co kaman.

Co prawda tu mamy odwrotną sytuację, że siłownik porusza się pod wpływem zewnętrznej siły i wytwarza wzrost ciśnienia i przepływ w przewodach ale jak toś jest kumaty to będzie umiał sobie poradzić.

Obrazek

Obrazek
Nie staraj się wszystkiego zrozumieć, bo wszystko stanie się niezrozumiałe :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 197
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 02 lis 2013, 09:17

Kolego Pool82, dzięki za wskazanie drogi :) punkcik poleciał.
W poniedziałek będę w warsztacie to zmierzę dokładnie siłownik, ale o ile mnie pamięć nie myli to ma fi 80mm skok 750mm (ja wykorzystam tylko 600mm), wyjścia ma na szybkozłączkach, duże - chyba dla przewodu fi 12mm (sprawdzę). Skierowany będzie goleniem w dół, a prędkość tej osi wyniesie 15m/min. Masa osi 100kg.
Ten siłownik to SMC od Zienka, więc może On poratuje jakimś info.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 52
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 02 lis 2013, 09:21

kup zwyczajnie przewód fi 8 podłączany na szybkozlączki typu festo, reszta wyjdzie doswiadczalnie z zabawą z ustawianiem cisnienia na manometrze, ilez ta zetka wazy? 200 kilo? pitsa miał gdzies taki wzorek w excelu - podstawiało sie parametry cisnienia i wielkośc tloczka i wychodziło ile masy to utrzyma przy jakim ciśnieniu,
moim skromnym zdaniem siłownik fi 60 wystarczy przy cisnieniu gora 8 barów
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

pool82

Post napisał: pool82 » 02 lis 2013, 11:14

Średnica D=80 mm,
Ciśnienie p=5 bar = 0,5 MPa,
F=p*A; gdzie A=(pi*D^2)/4;
[F]=MPa/mm^2 = N;

F=2512N

Po stronie tłoczyskowej należy odjąć średnicę tłoczyska której nie znam, ale z doświadczenia wiem, że można śmiało przyjąć 90% siły po stronie beztłoczyskowej, czyli:

F=2260 N

czyli masa jaką może unieść siłownik 80 przy ciśnieniu 5 bar to ok 230 kg :)

Regulując ciśnieniem regulujesz siłę. Przy założeniu że Zetka waży 100 kg , czyli ok 981N, możesz tak ustawić ciśnienie żeby siła była większa jak 981N. W czym to pomoże? Ano w tym, że nakrętka na śrubie kulowej będzie cały czas napięta w jedną stronę, tym bardziej, że siły podczas skrawania będą się sumowały z siłą wywieraną przez siłownik i nie będą przechodziły przez punkt luzu w nakrętce. Nawet przy dynamicznych ruchach Zetki nie powinien przez ten punkt przechodzić.
Pneumatyka potrafi być bardzo szybka. Ostatnio zastosowałem siłownik do aplikacji z szybkimi zaworami, gdzie wysunięcie 30 mm i powrót również 30 mm wykonywał w 0,056 sek. - pomierzone w realu szybką kamerą.
Siłę musisz wyznaczyć doświadczalnie, tak żeby samoczynnie siłownik nie unosił Zetki do góry po wyłączeniu zasilania serwa.

Wieczorkiem siądę na spokojnie, dobiorę Ci przewody i zbiornik.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 197
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 02 lis 2013, 11:48

pool82 pisze: W czym to pomoże? Ano w tym, że nakrętka na śrubie kulowej będzie cały czas napięta w jedną stronę
To bardzo duża zaleta, coraz bardziej się cieszę że poszedłem w rozwiązanie z siłownikiem.
pool82 pisze:
Wieczorkiem siądę na spokojnie, dobiorę Ci przewody i zbiornik.
Dzięki, za poświęcony czas :)
Ja dzisiaj przejadę przez warsztat i zmierzę średnicę siłownika.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 30

Post napisał: Tomciowoj » 02 lis 2013, 15:38

Tu można pobrać prosty programik do doboru siłownika, przewodów oraz zaworu, niestety działa tylko na 32-bit.
pool82 pisze:Co do zaworu bezpieczeństwa to stosujesz albo kompaktowy na siłowniku jak poniżej albo zabudowany na zbiorniku po kompresorze.

Proszę nie wprowadzać w błąd to nie zawór bezpieczeństwa tylko regulator ciśnienia.

Jeśli regulacja ciśnienia (i siły podnoszenia) będzie odbywać się poprzez nastawę na kompresorze należy pamiętać, że ma ono pewną histerezę działania (czasami regulowaną). Jak będzie większa to sprężarka rzadziej się włączy, ale siła będzie się zmieniać. Jeśli damy małą histerezę pracy sprężarki (różnica ciśnienia od włączenia do wyłączenia) to będzie się częściej włączać.
Osobiście za zbiornikiem sprężarki dałbym następująco:
- regulator ciśnienia z manometrem
Obrazek
- zawór zwrotny (aby wzrost ciśnienia w zbiorniku nie powodował odpuszczania ciśnienia przez regulator):
Obrazek
- zbiornik (jeśli to siłownik fi 80, skoku 750 to ma pojemność ok litra więc jeśli zastosować 10 litrowy zbiornik to ciśnienie będzie wahało się około 0,1 bar):
Obrazek
- i za tym siłownik

Awatar użytkownika

pool82

Post napisał: pool82 » 02 lis 2013, 18:09

Tomciowoj pisze: pool82 napisał/a:
Co do zaworu bezpieczeństwa to stosujesz albo kompaktowy na siłowniku jak poniżej albo zabudowany na zbiorniku po kompresorze.

Obrazek

Proszę nie wprowadzać w błąd to nie zawór bezpieczeństwa tylko regulator ciśnienia.
Po pierwsze primo:
Wiem co napisałem i nie zamierzam się z tego wycofywać.
Regulator ciśnienia wpięty w trójnik, który wylot ma w atmosferę pracuje jak zawór bezpieczeństwa.
Tomciowoj pisze:- zbiornik (jeśli to siłownik fi 80, skoku 750 to ma pojemność ok litra więc jeśli zastosować 10 litrowy zbiornik to ciśnienie będzie wahało się około 0,1 bar
Po drugie primo:
Zastosowanie 10L zbiornika będzie powodowało wzrost ciśnienia dokładnie o 1,27 bara (przy skoku użytecznym 600 mm).

Chyba nie chcesz się kłócić z absolwentem katedry Hydrauliki i Pneumatyki Politechniki Gdańskiej :)

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 36
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 02 lis 2013, 18:15

Fotek siłownika SMC nie mogę znaleźć.
Ale w siostrzanym modelu robota o takich samych parametrach był zamontowany również japoński siłownik o parametrach, jak na obrazku.

63-710.

Nie sądzę, że w SMC średnica jest większa niż 70mm.

3.14 * 0.35² * 6 - wychodzi 2.3dm³ dla 60 centymetrów.

Awatar użytkownika

Tomciowoj
Posty w temacie: 30

Post napisał: Tomciowoj » 02 lis 2013, 18:25

Kłócić, się nie mam zamiaru. Co prawda absolwentem żadnej katedry nie jestem, bardziej praktykiem. :smile:
Ale mam dwa ale:
1)Chodziło mi raczej o nazewnictwo.
2)Regulator ciśnienia raczej powinien być wpięty wlotem do atmosfery, wylotem do trójnika. W odwrotnej sytuacji będzie wypuszczał cały czas powietrze. Choć nie jestem zwolennikiem stosowania do układów bezpieczeństwa elementów do tego nieprzewidzianych. To jakby do sterowania dwuręcznego prasy zastosować przyciski dzwonkowe z marketu...
Co do wzrostu ciśnienia w zbiorniku to owszem pomyliłem się, założyłem, że jeżeli objętość siłownika stanowi 10% zbiornika to ciśnienie też zmieni się o około 10%. Oczywiście 10% z 10bar to 1 bar :oops:
No i objętość fi 80 skoku 750 to ok 3,8L :oops:
Ostatnio zmieniony 02 lis 2013, 18:31 przez Tomciowoj, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”