Witam zamieszczam dalsze zdjęcia z budowy maszyny.
Aktualnie natknąłem się na pewien problem dlatego chciał bym poradzić się was jak można go rozwiązać.
Jak widać na zdjęciach boczne profile są z prowadnicami (profile bosch 45x45; prowadnice HGW 20), poprzeczne profile to takie same bosch o długości 595 mm, od spodu jest blacha grubości 10 mm która łączy te dwa profile boczne z profilami poprzecznymi, prócz tego każdy kąt prosty między profilami łączony jest kątownikiem co zresztą również widać na zdjęciach.
Sumując: 60 mm prowadnice z wózkami + 90 mm profile boczne + 595 mm profile poprzeczne = 745 mm; Odstęp ten stanowi odległość pomiędzy wewnętrznymi stronami ścian bramy.
Muszę teraz uciąć teraz profile poprzeczne na szerokość bramy, i nie wiem czy mam:
1) użyć wymiaru który wyliczyłem
2) uciąć profile o 1 mm dłuższe niż wyliczona długość, a następnie poluzować śruby na spodnich blachach i kątownikach, skręcić bramę, przejechać nią od początku do końca stołu w trakcie skręcając wszystkie śruby.
Jak sądzicie które z tych dwóch rozwiązań wybrać (trzymać się wymiaru, czy użyć profili o 1 mm dłuższych) tak aby brama się nie blokowała i konstrukcja chodziła precyzyjnie.
Mam nadzieję że dość jasno przedstawiłem o co mi chodzi, to moja pierwsza konstrukcja chciał bym aby wyszła jak najlepiej, mam nadzieję, że mi w tym pomożecie.
[ Dodano: 2013-10-09, 20:40 ]
blacha dolna łącząca profile jest jednak nie z frezowana, ponieważ w firmie zajmującej się frezowaniem i cieciem metali powiedzieli ze jak się frezuje blachę to wtedy się wygina od nagrzania czy zbierania, w każdym razie ja przeszlifowałem leciutko i prysnełem kolorkiem. ciągle jednak mnie trapi powyższy mój post i bez waszej pomocy boję się iść dalej. projekt się trochę zmienił i na wszystkie osie użyję prowadnic HIWIN