3DPRINTER -- DRUKARKI BRYŁ
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 48
niestety mimo że wybrałem jeden z tańszych sklepów , to i tak wyszło przwie 500zł/litrTeż płaciłeś około 400zł za litr "szuwaksu"?
wysyłają USPS i trafia to na cło .
Próbowałem z róznymi wynalazkami ale albo się nie utwardza albo deformuje i odkleja.
Użyłem zwykłego projektora DLP dzięki temu że zakupiona żywica utwardza się nawet przy swietle ponad 400 nm
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To ciekawe jaka jest cena za druk na takiej drukarce...pltmaxnc pisze:Cytat:
Też płaciłeś około 400zł za litr "szuwaksu"?
niestety mimo że wybrałem jeden z tańszych sklepów , to i tak wyszło przwie 500zł/litr
wysyłają USPS i trafia to na cło .
Próbowałem z róznymi wynalazkami ale albo się nie utwardza albo deformuje i odkleja.
Użyłem zwykłego projektora DLP dzięki temu że zakupiona żywica utwardza się nawet przy swietle ponad 400 nm
Skoro litr to około 500zł to pewnie za wydruk 10x10x10cm około 1500zł będzie...
Ps. jak długo się drukuje na takim wynalazku?
-
Wydruki kosztują sporo ale w zamian otrzymujemy model którego wykonanie tradycyjnymi metodami kosztowałoby jeszcze więciej lub byłoby niemożliwe.To ciekawe jaka jest cena za druk na takiej drukarce...
Skoro litr to około 500zł to pewnie za wydruk 10x10x10cm około 1500zł będzie...
Modele są przestrzenne i zużycie żywicy nie jest duże a cena jest składową matieriału i drukarki , która kosztuje kilkadziesiąt tyś $
Można przyjąć że przyrost wysokości wynosi ok. 10 mm /godzinę pracy , zależy to od wieliu czynników jak rodzaj żywicy , natężenie światła na jednostkę powierzchni modelu , grubość warstwy itdPs. jak długo się drukuje na takim wynalazku?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
I tak wg mnie szybko ...pltmaxnc pisze:Cytat:
Ps. jak długo się drukuje na takim wynalazku?
Można przyjąć że przyrost wysokości wynosi ok. 10 mm /godzinę pracy , zależy to od wieliu czynników jak rodzaj żywicy , natężenie światła na jednostkę powierzchni modelu , grubość warstwy itd
Tym bardziej ,że z tego co widzę to szybkość druku nie zależy też od powierzchni... - chyba
Ja myślałem ,że to wolniej idzie gdzieś 2-3mm/h

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Ostatnio pojawiło się nowe, ciekawe, podejście do takich drukarek. Konstruktor chciał zrobić jak najtańszą drukarkę 3D, i planuje produkować drukarki za mniej niż 100$. Zamiast projektora - laser i 2 lusterka odchylane elektromagnesami sterowanymi przez komputer używając gniazda audio. Zamiast silnika krokowego w osi Z - kapiąca powoli słona woda. Kolejne krople są wykrywane kiedy stykają kable, a woda powoduje podniesienie warstwy żywicy fotoutwardzalnej która się unosi na wodzie.
Moim zdaniem pomysłowe, ciekaw jestem jak się sprawdzi:
http://www.kickstarter.com/projects/117 ... ter-and-sc
Inne podejścia:
Projektor: B9Creator
Laser: Form1
(ludzie z MIT, któraś z "dużych" firm w druku 3d oskarżyła ich o złamanie patentu)
Moim zdaniem pomysłowe, ciekaw jestem jak się sprawdzi:
http://www.kickstarter.com/projects/117 ... ter-and-sc
Inne podejścia:
Projektor: B9Creator
Laser: Form1
(ludzie z MIT, któraś z "dużych" firm w druku 3d oskarżyła ich o złamanie patentu)
-
251mz napisał
Zmniejszając rozdzielczość czyli powiększając obrazek zmniejszamy natężenie światła na jednostkę powierzchni , wydłużając tym samym czas naświtlania warstwy.
radziwon napisał
rzeczywiście nie ma znaczenia czy drukujemy jedną żabę czy tuzin , czas będzie taki sam ........chyba że zmienimy rozdzielczość.Tym bardziej ,że z tego co widzę to szybkość druku nie zależy też od powierzchni... - chyba
Zmniejszając rozdzielczość czyli powiększając obrazek zmniejszamy natężenie światła na jednostkę powierzchni , wydłużając tym samym czas naświtlania warstwy.
radziwon napisał
bardzo fajny pomysł na pseudo galva i słoną wodę - ciekaw jestem jak wykorzystają kasę i jakie będa opinie nabywcówOstatnio pojawiło się nowe, ciekawe, podejście do takich drukarek