Druga maszynka - ploter z ruchomą bramą
-
- Posty w temacie: 1
Po pierwsze wyłączyć całą automatykę, wszystkie autotuningi i sterowanie wektorowe.
Ma być prosta charakterystyka u/f.
Ręcznie wpisać wszystkie parametry wrzeciona.
Poza tym zaraz zniszczysz to wrzeciono.
Czy ty od razu rozpędziłeś to do 60.000rpm?
Słyszałeś o rozgrzewaniu wrzeciona?
Jest to cała procedura, np.: najpierw 3 minuty na 20% potem co minutę kolejne 10% w górę.
Jeśli nie będziesz tego robił żywotność łożysk spadnie dziesięciokrotnie.
Jest to szczególnie istotne przy wrzecionach powyżej 24.000 rpm a ty masz ponad 2x więcej.
Ma być prosta charakterystyka u/f.
Ręcznie wpisać wszystkie parametry wrzeciona.
Poza tym zaraz zniszczysz to wrzeciono.
Czy ty od razu rozpędziłeś to do 60.000rpm?
Słyszałeś o rozgrzewaniu wrzeciona?
Jest to cała procedura, np.: najpierw 3 minuty na 20% potem co minutę kolejne 10% w górę.
Jeśli nie będziesz tego robił żywotność łożysk spadnie dziesięciokrotnie.
Jest to szczególnie istotne przy wrzecionach powyżej 24.000 rpm a ty masz ponad 2x więcej.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 104
charakterystyka u/f jest aktywna. Autotuning przeprowadza sie raz w celu pomiaru rezystancji uzwojen. Potem funkcja ta automatycznie się wyłącza, a rezystancja jest zapamiętana. Po autotuningu zrobilem korekte parametrów, bo na tą chwile wrzeciono nie ma chłodzenia, w związku z czym zbyt duży prąd upaliłby mi uzwojenia (a zbyt długo siedziałem nad przewijaniem ich, żeby teraz je tak głupio spalić).
Procedura 10ciominutowego rozpędziania wrzeciona - nie byla mi ona znana. Ustawiłem jedynie rampe rozpędzania jak na filmie, żeby płynnie startowało i nic poza tym. Przed nagraniem łożyska były juz dogrzane. A przed pracą lekkie rozgrzanie łożysk owszem, stosuje je, ale nie 10 minut. Wrzeciono ma system automatycznego zaciskania łożysk, żeby przy rozpędzaniu kulki nie ślizgały się po bieżniach a toczyły więc wg mnie aż tak drastycznych procedur nie ma sensu stosować.
Procedura 10ciominutowego rozpędziania wrzeciona - nie byla mi ona znana. Ustawiłem jedynie rampe rozpędzania jak na filmie, żeby płynnie startowało i nic poza tym. Przed nagraniem łożyska były juz dogrzane. A przed pracą lekkie rozgrzanie łożysk owszem, stosuje je, ale nie 10 minut. Wrzeciono ma system automatycznego zaciskania łożysk, żeby przy rozpędzaniu kulki nie ślizgały się po bieżniach a toczyły więc wg mnie aż tak drastycznych procedur nie ma sensu stosować.
-
Długo czekałem na ten dzień. Mini wrzecionko w akcji, niestety na filmie bez happy endu. Cała obróbka trwała 4min 56s, zagłębienie końcowe 0,6mm warstwami co 0,2mm. Wymiar tabliczki 205x170
[youtube][/youtube]
Falownik wywalił błąd. Powód? Zbyt mocno zmniejszyłem prąd wrzeciona (co zrobiłem z uwagi na brak chłodzenia) i troche mu mocy brakło, co zresztą widać na filmie. Potem troche podkręciłem i dokończyłem obróbke (frez przetrwał)
I zdjęcie specjalnie dla Kamara, z zieloną koniczynką

[youtube][/youtube]
Falownik wywalił błąd. Powód? Zbyt mocno zmniejszyłem prąd wrzeciona (co zrobiłem z uwagi na brak chłodzenia) i troche mu mocy brakło, co zresztą widać na filmie. Potem troche podkręciłem i dokończyłem obróbke (frez przetrwał)
I zdjęcie specjalnie dla Kamara, z zieloną koniczynką

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
Zasuwa faktycznie aż miło ale świszczy przy tym strasznie. Jakim posuwem to lata, na oko ze 4m/min?Dudi1203 pisze:Długo czekałem na ten dzień. Mini wrzecionko w akcji, niestety na filmie bez happy endu. Cała obróbka trwała 4min 56s, zagłębienie końcowe 0,6mm
Mam wrażenie, że pogonisz to jeszcze szybciej. Frez grawerski V czy coś innego?
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
Dalej nie jest idealnie, w lewo nie chodzi jak powinno. Ale kto frezuje na lewych obrotachI co było nie tak z ustawieniami tego wrzeciona?

Posuw byl 3m/min. Jak zrobie chłodzenie wrzeciona i będę mogł podbić prąd na uzwojeniach to jestem pewien, że wrzecionko nie będzie zwalniać, wtedy będę mógł spróbować jeszcze posuw podgonić.
gaspar, frez palcowy, 2 pióra z allegro za 9zł. Gdzie tam takie wielkie liczby grawerskim

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 24
- Kontakt:
A czemu nie? Grawerskie mają stopki o szerokości jaką chcesz. Sam mam od 0,1mm do 2mm.Gdzie tam takie wielkie liczby grawerskim
Jak wiesz kąt też pod konkretny materiał...
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/