włączenie wrzeciona poleceniem M3

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: noel20 » 27 wrz 2013, 10:27

Hmmm, tego nie widziałem.
Ja używam tego:
Obrazek

Tagi:

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 27 wrz 2013, 13:07

zobaczę w domu co to ja mam dokładnie. zdaje mi się że to samo, trzeba by się pobawić.
a pokaż zakłądke Gcode options. rozumiem że zmiana w spin up time nic nie daje poza pauza po M03 na rozpędzenie sie wrzeciona.
może sie tak niefortunnie okazać że opcja sterowania wrzecionem po PWMie czyli S cody nie jest przemyślana w pluginie. mam podejrzenia że jakby falownik był sterowany na zasadzie FWD REV zawsze z ful speedem to by samo M03 przeszło.
ale zobaczymy pobawimy się, jestem ciekawy do czego dotrzemy
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 27 wrz 2013, 19:57

Dodanie wartości w spin up time skutkuje tym, że po M3 jest G24 i P (wstawiony czas)
Zakładka gcode options
Obrazek

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 wrz 2013, 20:15

Możesz mi powiedzieć, czemu ewidentna niedoróbka w pluginie do programu z zamkniętym kodem dowodzi wad oprogramowania LinuxCNC? Popraw ten plugin, albo walcz z jego autorem, jak zapłaciłeś. Możesz też poprawić sam LinuxCNC - o podpowiedzi proś na forum autorów www.linuxcnc.org

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 27 wrz 2013, 20:50

Nigdzie nie napisałem, że jest to wada. Nie uważam tak, choć jak widać akurat teraz mi to przeszkadza.
To że plugin nie generuje poprawnego kodu to inna sprawa i to jest ewidentnie wada, bo powinna być jeszcze możliwość ustawienia prędkości wrzeciona. Postaram się coś z tym zrobić, bo plugin to chyba też otwarty kod, a myślałem, że nie, więc miałbym wpływ tylko na pracę linuxa.
Na chwilę obecną z racji, że i tak z programu nie steruję prędkością wrzeciona edytowałem postprocesor EMC tym pluginie i po prostu dopisałem, że zawsze po M3 ma dopisać S100.
Mało eleganckie rozwiązanie, ale skuteczne i mam nadzieję, że tymczasowe.
Niedawno w jakimś wątku pisał tux i on też używa tego plugina. Ciekawe jak on to rozwiązał.
Przepraszam wszystkich, którzy poczuli się urażeni moimi wyrażeniami na temat linuxa. Nauczony doświadczeniami spodziewałem się rychłego rzucenia się na mnie z pazurami, że linux to złoto, a cała reszta na czele z eaglem i tym pluginem to syf i to one są winne całemu złu na świecie.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 27 wrz 2013, 21:10

W pierwszym poście tego wątku narzekasz na nieprzyjazność linuxa. A to nie on nieprzyjazny, tylko tobie się nie chce z nim zaprzyjaźnić. A nikt nie ma obowiązku zmieniać działania softu za ciebie. Specyfikacja G-code dla LinuxCNC jest jawna. Możesz to sam zmienić - trzeba trochę przysiąść fałdów, bo nawet znależć odpowiednie miejsce w kodzie nie będzie łatwo, a jeszcze potem trzeba wiedzieć jak zmieniać. Ale jest to wykonalne i jak najbardziej przyjazne.

W takim Machu mógłbyś sobie popłakać co najwyżej. Akurat nie wiem, czy Mach włączy wrzeciono na gołe M3. Ale nawet jakby, to wcale nie znaczy, że jest lepszy.

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 27 wrz 2013, 21:37

Moje zdanie jest takie, że jego przyjazność jest jednak wątpliwa. Gdybym siedział na linuxie tyle lat co na windzie to co innego, więc jest to kwestia przyzwyczajenia, jednak jest akurat tak nie inaczej.
Obowiązku zmiany kodu nikt nie ma. To się zgadza. Ja prosiłem o pomoc, bo może ktoś kto to przeczyta wie jak to można zrobić. Ja się za słabo na programowaniu znam, ale przede wszystkim nie mam pojęcia o strukturze programu, więc nie mam zielonego pojęcia gdzie tego szukać.
Niektóre rzeczy robi się dość łatwo. Jak na przykład miałem ostatnio przyjemność modyfikacji pliku konfiguracji żeby dodać ręcznie przycisk estop. Ale jak piszesz tu chodzi o interpretację gcodu, więc pewnie sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana.
Tak czy inaczej na chwilę obecną jest ok.

[ Dodano: 2013-09-27, 21:40 ]
MlKl pisze:W takim Machu mógłbyś sobie popłakać co najwyżej. Akurat nie wiem, czy Mach włączy wrzeciono na gołe M3. Ale nawet jakby, to wcale nie znaczy, że jest lepszy.
Mach akurat włącza samym M3.
W przypadku macha sprawa zmiany kodu wygląda zupełnie inaczej, ale jak za program bym zapłacił to miałbym przynajmniej do kogo napisać, wymagać i mieć jakąś tam nikłą nadzieję, że ktoś dla mnie to zrobi.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: zacharius » 27 wrz 2013, 22:11

no mam wersje 3.3 tego samego. kod zamknięty nie jest, to się wszystko ładnie otwiera w wordzie albo wordpadzie. pewnie notepad++ tez by se poradził. trzeba szukać ale się na tym nie znam.
dla mnie prościej włączyć wrzeciono z ręki bądź jak już koniecznie chcesz mieć z automatu to użyć notatnika i opcji auto zamiany M03 na M03 S1000 np
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: micges » 27 wrz 2013, 22:19

Spróbuj dodać opcję RS274NGC_STARTUP_CODE = S1000 do sekcji RS274NGC w pliku ini, możliwe że będziesz mógł włączyć wrzeciono samym M3.

Awatar użytkownika

Autor tematu
noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: noel20 » 28 wrz 2013, 11:45

Wczoraj choć już późno było i pisać mi się nie chciało zauważyłem pewną rzecz.
Uruchamiam linuxcnc odpalam program z M3 w kodzie, ale bez S.... i wrzeciono się nie włącza.
Odpalam później program z M3 S1000 w kodzie i wrzeciono się włącza. Żadna niespodzianka.
Ale następnie znów uruchamiam program pierwszy i wrzeciono się kręci.
Linuxcnc po uruchomieniu nie ma zadeklarowanej prędkości obrotowej wrzeciona i ta zmienna pewnie wynosi 0. Skoro wynosi zero to polecenie M3 nie włącza przekaźnika, bo po co skoro prędkość zerowa.
Wychodzi więc na to w mojej konfiguracji maszyny, żeby tylko raz po odpaleniu programu w MDI podać np. S1000 to aż do zamknięcia programu goły kod M3 będzie działać.
Dziś wstaję wcześnie rano o 10, skoro swit :P i czytam post:
micges pisze:Spróbuj dodać opcję RS274NGC_STARTUP_CODE = S1000 do sekcji RS274NGC w pliku ini, możliwe że będziesz mógł włączyć wrzeciono samym M3.
Myślę, może działać. nie bardzo wiem co to w ogóle za akapit RS274 i co on robi w linuxie, ale spróbujmy.
No i oczywiście efekt pozytywy. :)
To jest odpowiedź której oczekiwałem i idealna na moje aktualne potrzeby. Bez jałowego gadania a jaki to linux jest dobry czy nie, choć w tym przypadku rozumiem, że sam zacząłem.
kolego micges bardzo ci dziękuję. Punkcik poleciał

[ Dodano: 2013-09-28, 12:00 ]
Pozostałym uczestniczącym w dyskusji również dziękuję, za wkład i poświęcenie czasu, bo jednak każda odpowiedź miała swój wkład, bezpośrednio bądź nie, w obsługę programu czy zmianę mojego podejścia do linuxa, czy jeszcze czegoś innego.
Chętnych do pomocy zapraszam do kolejnego tematu:
https://www.cnc.info.pl/topics54/zablok ... htm#367788

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”