Polski system podatkowy na 114. miejscu na świecie ...

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 22

Post napisał: lolo2 » 15 wrz 2013, 20:47

Zgadzam się, każdy pragnie stabilności, mieć pewność że dostanie pomoc, gdy będzie mu potrzebna. No ale to nie do końca kwestia rządu czy nfz że nie stać "nas" na "nasze" leczenie.

Najlepszym chyba wyjściem byłoby zastosowanie systemu japońskiego.
Każdy ubezpieczony jest na określoną sumę, przekroczysz, to za resztę płacisz sam.
Brutalny system ale ma jakiś sens. Bo co gdy zachorujesz na jakąś "drogą" chorobę?

Ale chociaż odstraszyłoby to może udawaczy.

Od wtorku boli mnie najprawdopodobniej trzustka, w czwartek nie wytrzymałem i z BÓLEM pojechałem do rodzinnego. Lekarz przyjął mnie, mówię mu co i jak a on do mnie: Jak będzie jeszcze bolało to przyjdź pan jeszcze raz, dam skierowanie na USG. :)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, 20:48 przez lolo2, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Autor tematu
trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 52

Post napisał: trzasu » 15 wrz 2013, 20:47

IMPULS3 pisze:....

Ale od zawsze jestem za tym aby pracować, nie chcę za darmo pieniędzy, ale jeżeli coś mi się stanie co uniemożliwi mi pracowanie to chiałbym mieć pewność że nie zdechnę w karetce w drodze do szpitala.....
o ile ta karetkę wyślą, gadanie, że nas nie stać na służbę zdrowia można sobie .... porównując służbę zdrowia sprzed ery NFZ a obecną okazuje się że reforma jedyne co miała na celu to kolejne wyprowadzenie kasy podobnie jak z ofe ... za co szanowni wyborcy wybrali p. Buzka w ramach uznania z najlepszym wynikiem do parlamentu europejskiego ...

Przy zdrowej gospodarce a nie dzikim kapitalizmie jaki mamy obecnie kasa się znajdzie.

zdzicho
Posty w temacie: 12

Post napisał: zdzicho » 15 wrz 2013, 20:54

Udział obywateli w zarządzaniu krajem winien być obowiązkowy. Wszyscy powinni mieć obowiązek uczestnictwa w wyborach i referendach( poza przypadkami uzasadnionymi). Kto nie chce brać udziału, to ponosi opłatę(koszty przygotowania) w wys np 500 zł przed głosowaniem i 2x tyle po głosowaniu(bo mu się odwidziało).Pokrywałoby to koszty organizowania,a dodatkowo mobilizowało do uczestnictwa. Wybrani byliby grupą reprezentatywna ,a połowa ludności nie stała by z boku,pozostawiając sobie pole do utyskiwań i oczekiwań,bez jakiegokolwiek wkładu własnego.Presja na wybranych również byłaby większa. Dodatkowo -wybrani mogliby być odwoływani na takich samych zasadach jak przy wyborze w drodze referendum. Wycięło by to grupę parlamentarnych ściemniaczy.

Awatar użytkownika

maz
Posty w temacie: 7
Kontakt:

Post napisał: maz » 15 wrz 2013, 21:06

Zastanawialem sie kiedys nad tym całym nfz.
Zresztą większość struktur, które przynoszą straty lub pożerają zbyt duże koszta trzeba po prostu zatrzymać i nie brnąć w to dalej, bo to nic nie da.

Wydaje mi sie, że wyjście z bagna to zlikwidowanie całkowicie "darmowego" leczenia.
Wszystkim by to wyszło na dobre. Ceny usług medycznych powszechnych powinny mieć stałą stawkę, ewentualnie dla poprawy konkurencyjności prywatne przychodnie obniżałyby stawki na bardziej przystępne.
Cała bajka o darmowym leczeniu i terminach przyjec to taka fantazja, ze szkoda gadac.
Wiekszosc lekarzy i tak ma na prace w osrodkach tylko dodatkowe zrodlo dochodu.
Składki zdrowotne zlikwidować i oddać wszystkim ;) (fajnie, co nie?)

Oczywiscie powinien być darmowy ratunkowy oddział pogotowia i tu finansowane z budżetu.
Tak samo powinien istnieć próg, który dla pewnych chorób, zabiegów medycznych byłby finansowany z innego źródła. Tylko prywatne ręce są w stanie przełamać taką sytuacje.

Czy wiecie, że najdroższe leki są drogie bo są dotowane?

Miałem raz sytuacje, kiedy byłem 2-3 w kolejce w szpitalu u 1 specjalisty, ale nie zostałem przyjęty, bo się wyczerpał limit przyjęć. Godzina była wczesna, a lekarz i tak siedział jeszcze parę godzin bo musiał, ale nie przyjmował.

Cały ten syf trzeba zakończyć i obciążyć majątkiem tych, których decyzje spowodowały miliardowe straty. Ja odpowiadam własnym majątkiem za swoje decyzje, dlaczego na górze nie mogą?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 25

Post napisał: IMPULS3 » 15 wrz 2013, 21:07

lolo2 pisze:Najlepszym chyba wyjściem byłoby zastosowanie systemu japońskiego.
Każdy ubezpieczony jest na określoną sumę, przekroczysz, to za resztę płacisz sam.
Brutalny system ale ma jakiś sens. Bo co gdy zachorujesz na jakąś "drogą" chorobę?
A to się nie różni od tego że jak masz pieniądze to się leczysz, a jak nie to choruj.
Nie, człowiek to nie rzecz co ją można wycenić.
trzasu pisze:o ile ta karetkę wyślą,
Tu akurat mam dobre doświadczenia, choć numer 112 tego dnia nie działał....
zdzicho pisze:Wybrani byliby grupą reprezentatywna
Wybrani powinni tak jak inni odpowiadać karnie i majątkowo tak jak inni obywatele, wtedy by się skończyło lekceważenie wszystkiego i wszystkich.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 15 wrz 2013, 21:10

maz pisze:Zastanawialem sie kiedys nad tym całym nfz...
?
Taaa ,i to wszystko przy 1200 zł na rękę. Często jest to jedyne wynagrodzenie w rodzinie. Patrzysz przez swój pryzmat ,bo ciebie zakładam na to stać(np młody wiek ,dobre zdrowie ,dobre dochody). A co z resztą? Powrót do praktyk znachorskich( dość powszechny w obecnej Rosji)?
IMPULS pisze:Wybrani powinni tak jak inni odpowiadać karnie i majątkowo tak jak inni obywatele, wtedy by się skończyło lekceważenie wszystkiego i wszystkich.
Tu bym się z tobą nie zgodził ,bo to doprowadzałoby do paraliżu decyzyjnego. Sama możliwość wylania ze stołka byłaby wystarczająca. Za przestępstwa oczywiscie sprawy karne,ale tak już jest -przynajmniej teoretycznie
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2013, 21:19 przez zdzicho, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 15 wrz 2013, 21:15

trzasu pisze:Przy zdrowej gospodarce a nie dzikim kapitalizmie jaki mamy obecnie kasa się znajdzie.
Dziś mamy raczej dziki socjalizm z elementami NEP-u. A kasy brakuje na wszystko, nie tylko na leczenie. Gdyby problem leżał jedynie w braku funduszy na służbę zdrowia, to by się przesunęło nadwyżkę z innego działu. Może wskażesz - komu zabrać? Od razu mówię - głębokich kieszeni brak. A raczej te które są, na długo nie starczą, a ich właściciele, okradani do cna wywalą lachę na dalszą działalność, albo wyniosą się do innego państwa.

Nasz naród chce żyć jak w kapitalizmie, ale pracować i otrzymywać świadczenia jak w socjalizmie. A tak się nie da, a raczej właśnie skończyła się ścieżka łatwego życia na kredyt. Bo te wszystkie renty, emerytury, świadczenia zdrowotne, edukacja pochłaniają więcej, niż można ze społeczeństwa wydusić.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 15 wrz 2013, 21:19

MlKl pisze: Nasz naród chce żyć jak w kapitalizmie, ale pracować i otrzymywać świadczenia jak w socjalizmie. .
Każdy tak chce -nie jesteśmy wyjątkiem ,niemniej jednak pracujemy ciężej ,a mamy mniej. Coś więc jest nie tak.

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 15 wrz 2013, 21:26

zdzicho pisze:
MlKl pisze: Nasz naród chce żyć jak w kapitalizmie, ale pracować i otrzymywać świadczenia jak w socjalizmie. .
Każdy tak chce -nie jesteśmy wyjątkiem ,niemniej jednak pracujemy ciężej ,a mamy mniej. Coś więc jest nie tak.
Pracujemy ciężej za mniej, bo mamy tylko gołe ręce. Albo co najwyżej szpadle i motyki w tychże.

Porównywać można tylko porównywalne. Niemcy czy Anglicy mają zakumulowany kapitał i wielkie firmy działające na rynku od dziesięcioleci. My 23 lata temu zaczynaliśmy nawet nie od zera, zaczynaliśmy od wielkich długów i przemysłu rodem ze skansenu dziewiętnastowiecznego. A nasze rządy robią wszystko co można, żeby przypadkiem w rękach Polaków nie znalazł się kapitał, wystarczający na podjęcie konkurencji z najlepszymi. Wszystko w imię "ochrony biedaków". A z takiej "ochrony" przybywa biedaków, ubywa pracowitych i zaradnych. Trzeba więc zintensyfikować łupienie zaradnych - ci znowu rezygnują, albo uciekają. I tak aż do absolutnego upadku i rewolucji.

lolo2
Posty w temacie: 22

Post napisał: lolo2 » 15 wrz 2013, 21:29

MlKl pisze: Może wskażesz - komu zabrać? Od razu mówię - głębokich kieszeni brak. A raczej te które są, na długo nie starczą, a ich właściciele, okradani do cna wywalą lachę na dalszą działalność, albo wyniosą się do innego państwa.
Oczywiście:

Lasy państwowe
Kupa, kupa kupa miliardów do których już nie raz próbowano się dobrać.

Urząd transportu
Leczenie ważniejsze niż 100km autostrad

Urząd celny:
j.w.

A gdzie idą pieniądze z KGHM, Orlenu itp? (oczywista oprócz odpraw w wysokości 3mln zł za 2 miesiące roboty dla byłego prezesa)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”