diodas1 pisze:noel20, chce zagłębiać się w beton bo trochę machnął się z wymiarami i niewiele miejsca pozostaje mu na wysokość pod osią Z. Do obróbki PCB wystarczyłoby ale teraz nabrał apetytu na okazjonalne frezowanie czegoś grubszego.
To niech zrobi nadlewkę(czy jak to się mówi) pod prowadnice, w końcu beton to tania rzecz....
noel20 pisze: Rozwiązanie bardzo proste i szybkie. W dodatku tak mało pewnie będę na niej robił, że płytę bym zmieniał raz na kwartał.
Ja w 1maszynie tak miałem i w 3 tak mam i generalnie jest to wygodne.
Trochę mnie poniosło, przepraszam. Chodzi mi o to, aby z podanych przez kolegę powodów, nie szlifować, gdyż pył będzie niemiłosierny i więcej zrobi złego niż dobrego( ten pył w końcu wlezie wszędzie).
Panowie oto testy z mojej partyzantki :p
[youtube][/youtube]
Frez z tą widią do drewna włożony we wkrętarkę.
Wolno idzie, ale całkiem nieźle. Kurzy się nie za mocno, kamyczki nie fruwają i po 20cm na frezie nie widać śladu, żeby się coś stało złego. Oby ten się nie poddał tak szybko jak tamten.
Obawiam się jednak, że silnik od wkrętarki może dać za wygraną. Ta wkrętarka już dwa domy postawiła i trzy razy była wyciągana ze śmieci
Tak czy inaczej do następnego tygodnia robota będzie leżeć odłogiem, bo nie mam sterownika, ani zasilacza.
Jak budowałem poprzednią maszynkę drewnianą plan miałem taki, żeby sterownik i zasilacz kupić już lepszy i kiedyś przełożyć. No i miałem właśnie przekładać, a resztę maszynki (drewno, prowadnice, silniki śruby itd.) wystawić tu na forum. Zanim zdążyłem wystawić, maszynka jak stała, cała się sprzedała. Kupie od zelrp sterownik i trafo. Z przesyłkami wyjdzie ok 600zł, ale mam nadzieję, że będzie dobrze chodzić, choć czerwony chińczyk poza tym, że syczy na postoju to spisywał się na prawdę bardzo przyzwoicie.
noel20 pisze:. Kupie od zelrp sterownik i trafo. Z przesyłkami wyjdzie ok 600zł, ale mam nadzieję, że będzie dobrze chodzić, choć czerwony chińczyk poza tym, że syczy na postoju to spisywał się na prawdę bardzo przyzwoicie.
Polecam sterownik Zelrp + PikoCNC. Wczoraj pierwszy raz uruchomiłem i szok. Słychać tylko szum z wentylatora , silników nie słychać na postoju wogule, no i łatwość konfigurowania Piko. Miałem wcześniej sterowniki SSK B01 od sponsora, to słychać tylko jeden jęk i pisk :/.
ecikgti pisze:Polecam sterownik Zelrp + PikoCNC. Wczoraj pierwszy raz uruchomiłem i szok. Słychać tylko szum z wentylatora , silników nie słychać na postoju wogule, no i łatwość konfigurowania Piko.
Mi pod LinuxCNC też były cicho na postoju, pod mach-em nie sprawdzałem.
Pico ani mi szczególnie potrzebne, ani mnie na niego stać.
No może stać, ale i tak maszyna już wystarczająco kasy wessała. A o zelrp nie słyszałem chyba nawet jednej negatywnej opinii.